Căutare:

Căutare:

Recomandări

Ți-ai luat bicicletă de munte! Știi sigur ce să faci cu ea?

tabere_cicloturism_batesaua_biciclete_copii_mtb.tehnica.pedalatului

În anul 1986, la 18 ani, visam sa urc pe platoul de la Babele din Bucegi cu bicicleta. Pe vremea aceea nu aveam decat o bicicleta pliabila bulgareasca marca Balkan (evident…).
Și nu am avut curajul!

Abia dupa aproape 20 de ani am reusit sa imi materializez acest vis, cu ajutorul unei biciclete de munte si a unei gasti de prieteni iubitori ai muntelui cu care m-am anturat.

Fie ca ti-ai dorit dintotdeauna o bicicleta Mountain Bike sau a fost doar un impuls de moment, un lucru insa este sigur: trebuie sa testezi noua achizitie cat mai curand. Iar daca iti place aventura, nu este niciun loc mai potrivit decat muntii si dealurile pline de povarnisuri, care sunt ideale pentru a pedala pe biciclete mountain bike. Va trebui sa ai grija insa, si sa iti iei cateva masuri de precautie inainte sa iesi la pedalat. Iata lucrurile de care trebuie sa tii cont dupa achizitionarea unei biciclete de offroad, cum i se mai spune.

 

  1. Ajusteaza amortizoarele la bicicleta

Cele mai multe biciclete de munte au suspensii reglabile la furca din fata, iar o mare parte din modele au chiar suspensie integrala. Alege nivelul de rigiditate al suspensiei in functie de traseul pe care il vei parcurge, ca sa fii sigur ca nu pornesti la vale cu suspensiile rigide. Verifica si restul mecanismelor, angrenajele, franele sau rotile inainte de a te aventura in zone putin locuite. De asemenea, asigura-te ca ai la indemana un set minim de reparatii si un bidon cu apa sau alte provizii, alaturi de echipamentul de protectie.

 

 

2. Pastreaza directia

Priveste dincolo de obiectivul pe care vrei sa il atingi. Nu face asta doar cu ochii, ci orienteaza-ti intreg corpul in directia in care vrei sa ajungi. Vei putea controla mult mai usor bicicleta, fara a mai lasa obiectele din jur sa-ti distraga atentia.

 

 

 

 

3. Invata de la cei mai experimentati

Acest lucru nu doar te va motiva, ci te va si ajuta sa inveti lucruri pe care probabil nu le stiai inca, de la oameni care practica acest tip de turism sau sport de mai mult timp. Nu strica putina initiere, observa in special pozitia corpului la urcus si coborare, precum si felul in care abordeaza portiunile de teren accidentat de pe traseu.

scoala.batesaua.bicicleta.ciclism.initiere.

4. Schimba centrul de greutate

Este foarte important sa cunosti acest lucru, deoarece te vei descurca mult mai la pantele abrupte. In caz de urcus iti poti muta greutatea in fata, iar la coborare iti poti lasa greutatea in spate, mentinand balansul bicicletei.

5. Fii flexibil

Va trebui sa pastrezi o postura relaxata, in special cand esti pe teren accidentat. Ridica-te de pe sa atunci cand bicicleta parcurge un traseu accidentat, cu pietre sau radacini. Tine coatele si genunchii putin indoiti pentru a nu resimti fiecare denivelare.

6. Nu exagera cu franele

Desi poate parea la inceput un traseu periculos, in special la coborari, este indicat sa nu folosesti o singura frana (de regula cea din spate), pentru a nu risca sa fii dezechilibrat/ă. Intuieste care va fi viteza unei biciclete inainte de a intra in curbe sau pe teren accidentat si ajusteaz-o in prealabil pentru a nu fi nevoit sa franezi brusc in plina coborare. Ciupește frânele simultan, progresiv, până la oprirea totală sau până ai atins viteza potrivită.

scoala.batesaua.bicicleta.ciclism.initiere.1

7. Foloseste des schimbatorul de viteze

Pentru a-ti pastra momentumul, este foarte important sa anticipezi cand trebuie sa schimbi vitezele. Altfel, va trebui sa depui mult mai mult efort, atat la urcare cat si la coborare si in plus, componentele bicicletei se pot defecta.

8. Pastreaza evidenta succeselor tale

Performanta este mai usor de atins daca esti un critic bun. Evalueaza-ti astfel traseele, distantele, victoriile, incercarile si experientele, tine cont de ce poti imbunatati si asculta si sfaturile celor mai experimentati. Te vei autodepasi in scurt timp, devenind din ce in ce mai bun la aceasta activitate dinamica si captivanta.

scoala.batesaua.bicicleta.ciclism.initiere

Dacă dorești să îți îmbunătățești îndemânarea și competențele, vino la Cursurile de Inițiere și Perfecționare BateȘaua!

GeoBateȘaua
0722736694
geobatesaua@yahoo.com
FB: @Geo BateSaua 

Pe aceeași temă

Înscrie-te la activitățile Bate Șaua

Completează formularul de mai jos si rezervă unul sau mai multe locuri! Câmpurile marcate * sunt obligatorii.