Căutare:

Căutare:

Echitație / Călărie

Disciplina Working Equitation. Ce este și cum o practicăm

competitii de working equitation
>> membrii echipei Scolii BateSaua participa la competitii de working equitation <<

Disciplina Working Equitation este destinată susținerii concurenței între stilurile tradiționale de călărie utilizate în timpul lucrărilor de câmp în diferite țări și promovării costumelor și echipamentelor tradiționale de călărie, bazându-se pe parteneriatul calului cu călărețul și capacitatea de a depăși diverse obstacole împreună.

Working Equitation este o disciplină complexă și plurivalentă, organizată și desfăşurată pe o suită inseparabilă, în stare de dependență reciprocă de tipuri de probe. Pentru un cuplu cal/sportiv, disciplina are trei faze: de Dresaj (un test unde sunt demonstrate abilităţile de dresaj clasic, cu mişcări de dresaj academic), de Maniabiliate/Stil (unde sunt demonstrate abilităţile cuplului cal/călăreţ de a parcurge un traseu prestabilit, accentuându-se parteneriatul între om şi cal) şi parcursul de Viteză (unde timpul cel mai scurt pentru parcurgerea traseului cu obstacole oferă câştigătorul probei).
 Dresaj;
 Maniabilitate (Stil);
 Viteză.

working equitation la scoala batesaua
>> working equitation la scoala batesaua <<

La aceste tipuri de probe pot participa concurenți departajați pe:
niveluri de dificultate:
– nivelul Prenovici;
– nivelul Novici;
– nivelul Elementar;
– nivelul Mediu;
– nivelul Avansaţi;
– nivelul Internaţional

criterii de vârstă:
– criteriul Copii;
– criteriul Juniori;
– criteriul Tineret.

criterii de încurajare
– criteriul Miniworkers;
– criteriul Începători.

În afara acestor elemente fundamentale, definitorii pentru disciplina Working Equitation, pot fi organizate probe Speciale, în scop educativ, recreativ și de îmbunătățire a relatiei călăreț-cal, cum ar fi:
– proba Blitz;
– proba Shift;
– proba de Ștafetă.

 

scoala batesaua_working equitation

DESCRIEREA CRITERIILOR DE VÂRSTĂ
Prin „CRITERIU” se înţelege modalitatea de departajare a concurenţilor în funcție de vârstă, având ca referinţă anul competițional când respectiva vârstă este
împlinită. În cadrul concursurilor, pentru același nivel de dificultate se pot constitui clasamente separate, pe criterii de vârstă.

A. CRITERIUL COPII [CC]
În criteriul Copii se încadrează concurenţi în vârstă de până la 14 ani inclusiv.
Aceștia au voie să fie asistați verbal din teren, de către antrenori, pe timpul desfășurarii probelor, mai puţin la Finala Campionatului Național de Working Equitation. În caz de urgenţă, antrenorul are voie să intervină, pentru prevenirea eventualelor accidentări.
Concurenții care se încadrează în criteriul Copii pot participa la probele de nivel: Prenovici, Novici și Elementar. Aceștia pot opta pentru participarea în clasamentul Nivelului, sau în clasamentul Nivelului pe Criteriul Copii (dacă se organizează).

B. CRITERIUL JUNIORI [CJ]
În Criteriul Juniori se încadrează concurenţi cu vârsta între 14 – 18 ani inclusiv și pot lua startul în probele de nivel Prenovici, Novici, Elementar și Mediu.
Aceștia pot opta pentru participarea în clasamentul Nivelului, sau în clasamentul Nivelului pe Criteriul Juniori (dacă se organizează).

C. CRITERIUL TINERET [CT]
În criteriul Tineret se încadrează concurenţi cu vârsta între 18 – 21 de ani, inclusiv, și pot lua startul în probele de nivel: Prenovici, Novici, Elementar, Mediu și
Avansați. Aceștia pot opta pentru participarea în clasamentul Nivelului, sau în clasamentul Nivelului pe Criteriul Tineret (dacă se organizează).

 

DESCRIEREA CRITERIILOR DE ÎNCURAJARE
Pentru asigurarea dezvoltării și antrenării copiilor în scopul accederii în Working Equitation, se pot organiza următoarele criterii de încurajare:

A. MINIWORKERS [MINIS]
În criteriul Miniworkers se încadrează concurenţi în vârstă de până la 10 ani inclusiv care, pe timpul desfășurarii probelor au voie să fie asistați verbal de către
antrenori sau instructori, fiind divizat astfel:

 GUIDED MINIWORKERS (Mini-1) – acei concurenți care evoluează pe traseele stabilite, numai în cadrul probei Maniabilitate (Stil), cu ajutorul antrenorilor/instructorilor care asistă, în mod obligatoriu, caii (având posibilitatea să-i conducă la lesă) pe tot parcursul evoluţiei.
În acest criteriu se pot încadra și copii care au dizabilităţi, dar pot sta călare, fără a se pune în pericol de accidentare, pentru aceștia fiind permisă şi asistenţa oferită de un ‘sidewalker’ (terapeutul, părinte).

 MINIWORKERS (Mini-2) – acei concurenți care evoluează pe traseele stabilite și pot conduce singuri caii. Antrenorul/ instructorul poate însoți cuplul în teren, îl poate asista verbal, fără a-i fi permisă atingerea calului. În caz de urgenţă/pericol, antrenorul poate interveni fizic, pentru prevenirea eventualelor accidentări. Mini-2 intră în concurs pe 2 (două) parcursuri de Maniabilitate (Stil), în 2 (două) zile consecutive, clasamentul fiind unul cumulat.

B. ÎNCEPĂTORI [Î]
Chiar dacă nu reprezintă în sine un criteriu de vârstă, criteriul Începători este adresat concurenţilor cu vârsta mai mare de 10 ani, care intră în concurs pentru
încurajare și acomodarea cu disciplina Working Equitation, în 2 (două) parcursuri de Maniabilitate (Stil), în 2 (două) zile consecutive, clasamentul fiind unul cumulat.
Antrenorul/ instructorul poate însoți cuplul în teren, îl poate asista verbal, fără a-i fi permisă atingerea calului. În caz de urgenţă/pericol, antrenorul poate interveni fizic, pentru prevenirea eventualelor accidentări.

working equitation training
working equitation training

ALURILE ÎN FUNCŢIE DE NIVEL
Traversarea obstacolelor se realizează prin aluri specifice fiecărui nivel, astfel:

 Nivelul Prenovici – NP: pe parcurs, între obstacole, alura este de trap, traversarea fiecărui obstacol se face în funcţie de specificaţii: la trap, respectiv la pas;
 Nivelul Novici – NN: pe parcurs, între obstacole, alura este de trap sau galop, traversarea fiecărui obstacol se face în funcţie de specificaţii: la pas, trap, sau galop, iar tranziţiile se pot efectua prin pas sau trap;
 Nivelul Elementar – NE: pe parcurs, între obstacole, alura este de galop, traversarea fiecărui obstacol se face în funcţie de specificaţii: la galop, respectiv la pas și trap, iar tranziţiile se pot efectua prin pas și trap;
 Nivelul Mediu – NM: traseul, cu excepţia obstacolelor la pas, se efectuează la galop, cu schimbări de picior în aer;
 Nivelul Avansaţi – NA: traseul, cu excepţia obstacolelor la pas, se efectuează la galop, cu schimbări de picior în aer

Pentru antrenamente, sunați la Geo BateȘaua @ Școala BateȘaua (0722736694)

Sursa: Manalul de Working Equitation / Ion Maldea – Presedinte WER

Pe aceeași temă

Înscrie-te la activitățile Bate Șaua

Completează formularul de mai jos si rezervă unul sau mai multe locuri! Câmpurile marcate * sunt obligatorii.