Căutare:

Căutare:

Cursuri inițiere și perfecționare

Scoala BateSaua si Taberele pentru copii

Concepute, “puse în operă” și organizate de Asociația ‘BATE ȘAUA SĂ PRICEAPĂ IAPA’

= educație non-formală, extra-curriculară =

scoala_bate_saua_Cursuri_initiere_bicicleta_ciclism_montan_grupuri_copii

Școala BateȘaua este școala echilibrului total, fizic și mintal: pe picioarele tale, pe bicicletă și pe cal!

 • Program, istoric, scop și obiective
 • Beneficii pentru copii
 • Beneficii pentru părinți
 • Beneficii pentru școli / parteneri
 • Beneficii pentru societate

 

Istoric și motivație:

Între ani 2008 – 2011 asociația BateȘaua a fost coordonatoarea programelor ‘Cu bicicleta la școală’,  Veloruția în Școli’ și Tânărul Veloruționar’. Am “predat” la propriu, în sute de clase, beneficiile utilizării bicicletei în rândul elevilor, profesorilor și părinților.  Dar la orele de curs, elevii și liceenii erau explozivi, prea-plini de energie și am dedus că nu își consumă sufiecient energia acasă. E greu să convingi tinerii să facă mișcare în timp ce stau în bancă și te ascultă. Astfel am luat decizia că orice teorie despre infrastructură specific biciclistică, tipuri de biciclete, metode de pedalare etc să le facem în excursii și tabere cu aplicații practice.

Clubul Părinților Bicicliști: din 2010, o modalitate de a încuraja tinerii părinți să nu renunțe la bicicletă / ture offroad, din cauza micilor copii. Cu ajutorul unei flote de aproape 60 de biciclete de teren (adulți și copii), tandem, scaune și remorci de copii pe care le avem la Centrul De Închiriere BateȘaua, organizăm din 2010, excursii de inițiere pentru familii.

Școala BateȘaua: din 2009 am inventat și pus la punct Metoda GeoBateȘaua, de inițiere în mersul cu bicicleta, în 4 etape diferite: controlul Comenzilor, controlul Echilibrului, controlul Direcției și controlul Total.

Le aplic în Cursurile de Inițiere în Știința și Tehnica Pedalatului, la Școala BateȘaua. Metoda este perfectă, are rezultate de 100%, nu implică riscuri de accidente. Se bazează în primul rând pe câștigarea încrederii cursantului,  formarea reflexelor, transfer energetic și pe impulsie mentală.

scoala batesaua initiere copii

De aceea o numesc ‘școala echilibrului total, fizic și mintal / pe picioarele tale, pe bicicletă și pe cal’!

George Culda: am deja o experiența solidă în organizarea de team building-uri ne-convenționale, expert în comunicare și turism motivațional,câștigată în peste 15 ani de practică.

SCOPUL PRINCIPAL: MODELAREA TINERILOR ÎN SPIRITUL ‘BATEȘAUA’ (mai exact pregătirea lor pentru “aprecierea și promovarea tradițiilor cultural-artistice prin intermediul turismului în șa”, sau ‘dezvoltarea culturii velo și a culturii ecvestre în România, prin schimbarea mentalității românilor cu privire la utilizarea bicicletei și a calului’)

Introduse în vara anului 2010, am început cu tabere de cicloturism, creativitate și aventură cu durata de 5 zile. Am renunțat la această durată minimă și ineficientă pentru scopul propus,  și am introdus din vara anului 2014 taberele de 7 zile și 7 nopți.
În paralel am introdus și echitația ca atelier principal.
Din 2015 am extins durata la 14 zile (opțional). Am adăugat două ateliere principale în program: “antreprenoriat  + marketing bazat pe meșteșuguri tradiționale”  și “echilibrul total, fizic și mental”.

tehnica echilibrului total

Taberele și Școala BateȘaua reprezintă soluția perfectă pentru părinții extrem de ocupați și pentru copiii dornici de aventură și libertate, de experiențe noi și educative.
Seriile de copii variază între 24 și 36 de copii. Dar în tabără, se lucrează activitățile în grupe de 8, maxim 9 copii, alternând activitățile cu ateliere încrucișate. Seriile sunt împărțite pe două categorii de vârste: copii, 9 – 12 ani și adolescenti, 12 – 16 ani.

Echipa BateȘaua este formată din Antrenori, Instructori, Profesori și Educatori formați în lucrul cu copii pe perioade extinse. Este o mare diferență între a fi profesor o oră la clasă, și a fi profesor 24 de ore din 24. Noi ne-am clădit experiența în pedagogia de viață, nu doar profesională.

ATELIERE:

ATLIERE Principale:

 1. ATELIERUL “ECHITAŢIE” (iniţiere în călărie şi comunicarea cu caii);
 2. ATELIERUL “OFF-ROAD CYCLOTOURISM & MOUNTAIN BIKING” (de cicloturism şi pedalare montană);
 3. ATELIERUL “A WHACK ON THE SIDE OF YOUR MIND” (O PALMĂ PE CEAFA MINŢII) de comunicare, creativitate şi dezvoltare a imaginaţiei,prin metoda “Light your creative spark”
 4.  ATELIERUL “IN THE SPOTLIGHT”, DE TEATRU (scenaristică, distribuție, interpretare)
 5. ATELIERUL “BUSHCRAFT SKILLS” (tehnici de convieţuire în natură) 
 6. ATELIERUL “TARABA BATEȘAUA” (manufactură, marketing și vânzare aplicate pe resurse naturale și meșteșuguri tradiționale)
 7. ATELIERUL “AUTO-CONTROL” (dezvoltarea curajului şi stăpânirii de sine)

ACTIVITĂȚI Secundare:

 1. “DANS ȘI BUNE MANIERE”
 2. ÎNOT (la piscină) ȘI SCALDĂ (la râu)
 3. ÎMPLETITURI (codițe și coronițe la fetițe)
 4. Activități de dezvoltare personală (pictură, sculptură etc)
 5. NATURA ȘI RESURSELE EI (plante medicinale)
 6. Noduri și asigurări
 7. Citirea, povestirea și scrierea de mână (fiecare participant își scrie propriul jurnal de tabără + scrisoare către cei dragi!!)

 tabere cicloturism copii

Beneficiile copiiilor

Taberele BateȘaua oferă un mix “la firul ierbii” de “scufundare totală” în natură și în mediul rural, atmosferă idilică, energie pozitivă.

Experiența educației extra-curriculare  nu mai este îngrădită de pereții claselor, dar nici măcar de programa ministerială, astfel încât procesul de asimilare este unul experiențial. Școala BateȘaua nu oferă diplome universitare, și da, diploma “BateȘaua” nu va fi ‘echivalată’ la nicio școală internațională, dar cu siguranță participanții la taberele noastre se califică pentru viață. Școala BateȘaua este o Școală a Vieții în Natură!

Activitățile nu numai că se desfășoară în aer liber, “cât e ziua de lungă”, dar și în mod opțional, fără teme confuze și supra-aglomerate. Totuși, copiii au parte de un program complex, sofisticat, permanent. La noi în tabere nu veți vedea copii plictisindu-se din lipsă de activitate.

Sunt alternate concursurile, în cadrul cărora introducem ideea de competiție și de “fie ca cel mai bun să câștige”, cu lucrul în echipă (team spirit), în cadrul căruia ne axăm pe încurajarea reciprocă de tipul “toți pentru unul, unul pentru toți”

Cursurile de 6 sau 9 luni oferă unui copil șansa de a se acomoda și a asimila temeinic metodele, ritmul de lucru, independența față de părinți și bunici, lucrul în echipă, viața în mediu natural. Odată obișnuit așa, va pierde mai greu ceea ce în doar 5 sau 7 zile abia “gustă” sau experimentează.

Un copil participant la Școala BateȘaua și la Taberele BateȘaua se simte valorificat și respectat. Aici își face prieteni uneori pe termen lung, dincolo de experiența comună din tabără. Copiii, spre sfârșitul taberei, uită de telefoane!!

 

Beneficiile părinților

Taberele BateȘaua oferă condiții optime de ‘preluare’ a copiiilor din oraș, pe perioada vacanței, în perioadele cele mai călduroase ale anului. Cu durată destul de mare, elimină necesitatea angajării unei bone sau elimină obligația părinților de a lua copilul cu ei la serviciu, sau de a face uz de tot felul de soluții de compromis pe perioade lungi, cu costuri comparabile dar cu rezultate îndoielnice.  Atelierele de vară cu program zilnic sau săptămânal nu scutesc părinții de drumuri zilnice și de pierdere a timpului pe drum, și sunt obositoare pentru copii.

Cu noi, părinții știu sigur că le asigurăm asistență medicală de urgență, lucru cu instructori și profesori specializați,  iar copiii lor scapă de deprinderea de a rămâne blocați ore întregi în fața televizoarelor,  tabletelor sau telefoanelor! În Taberele BateȘaua nu sunt acceptate aceste accesorii decât la masa de dimineața și de seara, în rest sunt interzise.

Atmosfera în echipă este una jucăușă, de vacanță, dar atitudinea instructorilor și profesorilor este destul de riguroasă și nu este tolerată lenea, batjocura, nesimțirea sau violența (nu neapărat fizică). În situații de criză, pedepsele aplicate sunt de natură morală sau de tipul exercițiilor fizice și sunt aplicate în consens cu toată echipa de copii.

Bonificațiile apar de multe ori în mod neașteptat, alternăm foarte mult atitudinea riguroasă cu explozii de felicitări și glume, pentru a ține energia pozitivă și constructivă sus.

Cursurile de 6 sau 9 luni oferă unui părinte încrederea că cel mic se va acomoda și va asimila temeinic metodele, ritmul de lucru, independența față de părinți și bunici, lucrul în echipă, viața în mediu natural, rural. Odată obișnuit așa, va pierde mai greu ceea ce în doar 5 sau 7 zile abia “gustă” sau experimentează. De multe ori, părinții simt nevoia să lase copilul pe o perioadă mai lungă pentru a corecta probleme de comportament ale copilului!

De multe ori, părintele ne aduce un copil răsfățat,  introvertit, sau greu de controlat și după 2 sau 3 săptămâni preia un copil mai responsabil, mai comunicativ, mai ascultător sau mai suplu în mișcări!

 

Echipa de profesori, antrenori și instructori BateȘaua știe să identifice punctele slabe sau scânteile de talent ale unui copil. Să le corecteze sau să le amplifice. Părinții care își trimit deja copilul al doilea, al treilea, sau chiar al patrulea an cu noi, știu că avem experiența și dorința de a sprijini acel tânăr vlăstar să își dezvolte capacitățile artistice, sportive sau sociale cu programe de acest tip pe termen scurt dar cu impact pe termen lung.

Am învățat și noi de-a lungul anilor să încurajăm copiii să gândească rațional și să acționeze emoțional, sau invers, atunci când este cazul, cu discernământ și echilibrat. Cu cât îi învățăm mai mult pe copii ceea ce știm noi, învățăm și noi mai bine ce le este necesar copiiilor în ziua de azi.

Copiii au toți un potențial imens. Noi, în tabere, stăm 24 de ore din 24 cu ei, timp prețios pe care părinții nu îl au de multe ori! Astfel, ne putem “lăuda” că astfel avem ocazia să descoperim suficiente caracteristici ale copiiilor pe care să le modelăm în sens pozitiv. Comunicând ulterior cu părinții, le oferim direcții surprinzătoare.

Prin paginile noastre de socializare, părinții văd multe fotografii în direct ale copiiilor implicați în activități.

Părinții pot sta liniștiți acasă sau la serviciu: în tabără, copii nu au acces la magazine sătești de unde să cumpere produse alimentare ne-recomandate. Hrana este naturală, pregătită de gazdele noatre și verificată. Nu este permis accesul cu țigări sau alcool, droguri de orice natură sau materiale pornografice! Incinta taberelor este securizată și copiii nu au unde să plece fără știrea noastră. Locațiile au fost special selectate, nu neapărat cu multe stele dar cu siguranță, curățenie și personal prietenos cu copiiii.

 

Beneficiile școlilor partenere

Taberele și Campusurile BateȘaua oferă programe foarte bine puse la punct, complexe, elaborate după mulți ani de lucru cu adulți și cu tineri, pe care părinții, clienții școlilor, le văd ca o valoare adăugată serioasă pentru perioadele de vacanțe.

Cu unele școli private colaborarea însemna doar o recomandare făcută părinților. Cu alte școli partenere, colaborarea însemna organizarea în parteneriat cu asociația noastră a taberelor, implicând personal cadre didactice interesate să facă parte din echipa noastră, remunerate din veniturile provenite din costul biletelor.

Asocierea cu Taberele BateȘaua și implicit cu organizația noastră aduce o plus-valoare în fața părinților care sunt interesați de tot ceea ce înseamnă un stil de viață sănătos, transport alternativ, promovarea tradițiilor și a meșteșugurilor, a satului în forma sa pură și curată, a calului și bicicletei în viața de zi cu zi. Cu peste 15 ani de activitate și rezultate remarcabile la nivel național,  asociația BATE ȘAUA SĂ PRICEAPĂ IAPA este percepută ca o instituție care se joacă extrem de serios cu modul de viață sănătos al omului.

Școlile partenere văd în colaborarea cu echipa BateȘaua un instrument eficient de ‘descoperire’ a personalității copiiilor într-un context complex, de 24/24, care vine în completarea experiențelor de la cursuri. Profesorii delegați, atunci când este cazul, descoperă la noi diferite tehnici pe care ulterior le aplică la cursurile de la școală.

Toți membrii echipei noastre vorbesc engleza, și la nevoie, dacă și copiii doresc, vorbim și în limba engleză. NU facem din asta o obligativitate, pentru a nu induce un disconfort pentru ceilalți copii.

 

O exepriență de viață:

Odată ajuns în incinta campusului unei Tabere BateȘaua nu știi dacă ai nimerit într-un cantonament sportiv de ciclism sau călărie, sau poate asiști la o ședință de brainstorming specifică departamentelor de creație din agențiile de publicitate, sau poate ești în mijlocul unui workshop de arte plastice cu sculpturi și picturi… Sau poate ești martorul unui târg de arte frumoase și meșteșuguri.

Totul este un ‘melanj’ inteligent de activități și antrenamente la care și tu ca adult ești atras să participi!

Totul este provocare și implicare.

Personal, am fost implicat profesional în toate aceste activități și îmi face o deosebită păcere să le tranfer și altora experiențele și cunoștințele mele. Mi-am început cariera ca prezentator de emisiuni radio și apoi ca director de creație, scenarist. Am scris și pus în scenă multe spoturi publicitare și spectacole de teatru, evenimente speciale și am lucrat cu foarte multe (tipuri de ) personalități.

/despre-batesaua/

Vă mulțumesc pentru atenție și interesul acordat!

Bateți șaua, nu pierdeți vremea (bună)!

Căci:

“Altfel se vede lumea, de-acolo  sus din șa!”

GeoBateȘaua

geobatesaua@batesaua.ro

0722736694

 

Pe aceeași temă

Înscrie-te la activitățile Bate Șaua

Completează formularul de mai jos si rezervă unul sau mai multe locuri! Câmpurile marcate * sunt obligatorii.