Căutare:

Căutare:

Recomandări

Despre Hobby Horses în lume și cultura Hobby Horses… de la noi

CE ESTE UN HOBBY HORSE?
Un cal de hobby (sau hobby-horse) este calul de jucărie al unui copil.
Copiii s-au jucat călare pe un cal de hobby din lemn, făcut dintr-un băț drept, cu un cap de cal mic (din lemn sau țesătură umplută) și poate frâiele, atașate la un capăt.
Capătul de jos al bastonului avea uneori atașat o roată mică sau roți.

CUM SE DESFĂȘOARĂ UN CONCURS DE HOBBY HORSES?
In foarte putine tari, precum Finlanda, Hobby Horse a devenit un sport organizat, cu o federatie in toata regula si concursuri standardizate in care se inregistreaza recorduri nationale si chiar participari internationale. In cele mai multe insa, Hobby Horse-ul este foarte putin cunoscut si prea putin organizat ca un sport, asa ca cele mai multe intreceri sunt organizate dupa reguli stabilite intre participanti.

In general, concursurile de hobby horse urmaresc regulamentele concursurilor de echitatie, cu probe similare: sarituri peste obstacole, dresaj, cross country, working equitation.

Se poate organiza si varianta de stafeta cu echipe mixte. Traseul include cavalete si baloti de paie peste care pot sari sau le pot ocoli (dar cu o pierdere de cateva secunde). Cursa va fi cronometrata, iar pentru stabilirea castigatorilor se ia in calcul timpul total al intregii echipe.

  • In concursurile de obstacole se instaleaza un parcurs cronometrat si punctat in functie de corectitudinea parcursului si timpul inregistrat.
  • La dresaj se stabilesc progresii pe care concurentii le invata inainte si le executa (eventual) pe muzica, respectand cele 3 tipuri de pas ale calului: pas, trap si galop.
  • Traseele de Working Equitation includ obstacole specifice, dar ca si cele de Cross Country sunt mai putin populare pentru ca sunt mai dificil de pregatit.

La obstacole se stabileste un traseu cronometrat si punctat in functie de corectitudinea parcursului si timpul inregistrat, exact ca in concursurile cu cai adevarati.

SĂRITURI PESTE OBSTACOLE

In concursurile de obstacole cu hobby horse, parcursul de sarituri imita un traseu real din concursurile de echitatie.
La fel, si calaretii de hobby horse imita miscarile cailor adevarati intr-un manej de sarituri.

Cavalete

Cavaletele sunt bare de lemn asezate direct pe pamant, peste care treci la pas, trap sau galop. Pentru fiecare mers trebuie sa iti calculezi pasii pentru distanta dintre cavalete. De exemplu: 3 pasi intre cavalete pentru trecerea la pas, 4 pasi intre cavalete pentru trecerea la trap si 5 pasi intre cavalete pentru trecerea la galop.

Obstacole verticale

Obstacolul vertical este un obstacol cu o bara sau mai multe, asezate la diferite inaltimi. Atentie ca sariturile cu hobby horse sunt mai dificile decat cele obisnuite (fara hobby horse), pentru ca nu te poti folosi de ambele maini ca sa te echilibrezi (cu o mana trebuie sa tii hobby horse-ul), iar batul calului poate lovi obstacolul si sa il darame chiar daca tu ai trecut foarte bine peste obstacol.

Oxer Vertical
Oxerul vertical inseamna doua obstacole verticale puse unul in fata celuilalt, care trebuie sarite amandoua deodata, fara a pasi intre ele.

Obstacol X
Obstacolul in forma de X consta in doua bare sprijinite cu un capat pe pamant si celalalt pe stalpi, astfel incat sa formeze un X. Intersectia dintre cele doua bare este cel mai jos punct al obstacolului, adica locul pe unde trebuie sa treci.

Oxer X
Oxer in forma de X este ca un oxer vertical, dar obtacolele sunt de fapt X-uri.

Obstacol cu apa
Aceasta este varianta mea pentru obstacolul cu apa din concursurile de echitatie adevarate.

Obstacolul dublu
Obstacolul dublu este format din doua obstacole verticale, intre care calul trebuie sa faca cateva fulee/pasi.
Se poate face la fel ca acesta, dar cu inca cu un obstacol dupa.

Obstacolele sunt facute din stalpi pentru garduri (cu inaltimea de 50cm) si stinghii de lemn infasurate in banda izolatoare colorata.

CONTACT și ÎNSCRIERI:
contact@batesaua.ro

Dacă aveţi o cât de mică idee sau nelămurire, promit să răspund urgent, dacă trimiteti un mesaj sau dacă sunaţi acum: geobatesaua@yahoo.com / 0722 736694

Partenerii proiectului:

 

 

 

 

Pe aceeași temă

Înscrie-te la activitățile Bate Șaua

Completează formularul de mai jos si rezervă unul sau mai multe locuri! Câmpurile marcate * sunt obligatorii.