Echitație / Călărie
Mersurile calului (1). Alurile naturale. Tipuri de pas, trap si galop
MERSURILE CALULUI – Alurile naturale
Generalitati – vocabular specific
Sub numele de “aluri” definim diferitele tipuri mersuri, respectiv, de miscari ale picioarelor calului cand acesta se deplaseaza.
Exista trei tipuri de aluri principale: pasul, trapul si galopul. Acestea sunt aluri naturale, din care se pot produce, in mod artificial si, uneori eronat, alte forme, numite aluri artificiale.
In scoala de echitatie, cele patru picioare (membre) ale calului au urmatoarele denumiri, utile pentru intelegerea explicatiilor de pe parcursul lectiilor:
- Anteriorul drept (AD)
- Anteriorul stang (AS)
- Posteriorul drept (PD)
- Posteriorul stang (PS).
Ansamblul a doua membre se numeste biped.
Prin combinarea in timpul mersului a celor patru membre, un cal are sase bipede:
- Bipedul anterior, format din AD si AS
- Bipedul posterior, format din PD si PS
- Bipedul lateral dreapta, format din AD si PD
- Bipedul lateral stanga, format din PD si PS
- Bipedul diagonal dreapta, denumit dupa piciorul anterior (AD si PS)
- Bipedul diagonal stanga (AS si PD)
In aceasta lectie vorbim despre mersurile naturale ale calului
ALURILE NATURALE
PASUL
Pasul este o alura naturala de mers, in care picioarele calului se asaza pe pamant unul dupa altul, in “patru timpi” egali, bine marcati si mentinuti constant in tot timpul lucrului la pas. Membrele se asaza pe pamant intr-o ordine: PS, AS, PD, AD, PS, AS, PD, AD…..
Viteza medie de deplasare la pas este de aproximativ 6 km/ora. Aceasta viteza poate fi marita, daca si pasul se “alungeste”, acoperind o suprafata mai mare de teren, sau micsorata, daca amplitudinea si lungimea pasului se micsoreaza.
In primul caz, vorbim de “pas alungit”, in care amprenta de pe sol a posterioarelor depaseste amprenta anterioarelor; in cel de al doilea caz vorbim de “pas ingramadit”, in care amprenta posterioarelor este mult in urma amprentei la sol a anterioarelor. Intre aceste doua variante, exista “pasul mijlociu”, in care amprenta la sol a posterioarelor se asaza peste amprenta lasata de membrele anterioare pe sol.
Pentru o mai buna intelegere, bipedul stang (AS si PS) sunt hasurate in negru in urmatoarele desene.
PAS
- Pas mediu (mijlociu)
- Pas liber
- Pas îngrămădit
- Pas alungit
TRAPUL
Trapul este tot o alura naturala, dar “in doi timpi”, egali, este o alura simetrica, in care picioarele calului se asaza pe sol alternativ, in diagonala: AD si PS sunt pe sol, in timp ce AS si PD sunt in aer, apoi invers: AS si PD sunt pe sol, in timp ce AD so PS sunt in suspensie (in aer, deci nu ating solul). Putem spune ca avem cate un biped diagonal pe sol si altul ridicat, urmat imediat de asezarea celuilalt biped diagonal pe sol si ridicarea primului biped diagonal, cel care tocmai a fost pe sol. In scurtul timp dintre schimbarea pozitiei celor doua bipede diagonale, exista o scurta perioada in care nici un picior nu atinge solul (perioada de proiectie).
Viteza aproximativa a unui cal in trap este de 15 km/ora, dar si in cazul trapului poate fi chiar semnificativ crescuta, daca avem un “trap alungit” (cand amprenta posterioarelor la sol depaseste cu mult amprenta lasata de membrele anterioare), sau micsorata, daca avem un ”trap ingramadit” (amprenta posterioarelor este mult in spatele anterioarelor). Se mai disting doua variante de trap: trapul “de lucru” si trapul “mijlociu”, intermediare intre primele doua din punct de vedere al lungimii fuleului, dar deosebite si prin gradul de angajare si impulsie (distinctie ce nu face obiectul acestei lectii).
O mentiune despre trapul executat de caii trapasi pe care ii putem vedea la cursele de trap: acest trap se caracterizeaza printr-o disociere a bataii celor doua bipede diagonale, iar viteza poate ajunge si la 45 km/ora!
Dimpotriva, o ingramadire extrema a calului la trap, cu o impulsie si angajare extraordinare, pot duce la obtinerea unui tip special de trap, practicat in dresajul de inalta clasa, numite pasaj si piaffe (despre care vom vorbi intr-un alt articol).
TRAP
- Trap de lucru
- Trap îngrămădit
- Trap mediu
- Trap alungit
GALOPUL
Galopul este o alura asimetrica, “in trei timpi” inegali.
Spunem despre un cal ca poate galopa in doua feluri: pe dreapta sau pe stanga (pe mana dreapta sau pe mana stanga), in functie de asezarea membrelor pe sol, astfel:
- In galopul pe mana dreapta, picioarele se asaza pe sol in ordinea: PS, biped diagonal stang (adica AS si PD in acelasi timp), urmat de AD; dup ace se ridica de pe sol AD, urmeaza o perioada “de proiectie”, in care nici un picior nu atinge solul. Cand calul merge pe o linie curba spre dreapta, trebuie sa mearga in mod natural intr-un galop pe dreapta.
- In galopul pe mana stanga, picioarele se asaza pe sol astfel: PD, biped diagonal dreapta (adica AD si PS in acelasi timp), apoi AS, urmat de perioada de proiectie. Acesta este un galop natural cand calul urmeaza o curba la stanga.
Cand calul merge in galop pe stanga, dar efectueaza o “curba” la dreapta, sau invers, cand galopeaza pe dreapta, dar efectueaza o “curba” la stanga, este in contragalop – miscare care e utila si in dresajul calului.
Viteza unui cal la galop este, in medie, de 24 km/ora, dar cu variatii extrem de mari, in functie de tipul de lucru pe care il cerem calului. Astfel, si in cazul galopului vorbim despre:
- “galop ingramadit”, in care fuleul este foarte scurt, iar posterioarele se asaza pe sol mult in spatele anterioarelor
- “galop de lucru”, in care fuleul este ceva mai mare
- “galop mijlociu”, in care fuleul este si mai mare, urmele posterioarelor fiind cam pe acelasi loc cu urmele lasate pe sol de membrele anterioare
- “galop alungit”, in care fuleul este mult mai mare, posterioarele lasand o urma pe sol care depaseste inainte urma lasata de anterioare.
In impartirea aceasta, pe langa criteriul de lungime a fuleului, este foarte important si criteriul de angajare a posterioarelor, (“a partii din spate”), de impulsie, de pozitia ancolurii, si de asezarea “in mana“ a calului (elemente care nu vor fi tratate in acesta articol).
CANTER (GALOP)
- Canter de lucru
- Canter îngrămădit
- Canter mediu (mijlociu)
- Canter alungit
Am preluat informatii din manualele si articolele pregatite de: EQUESTRIA si Dl. Prof. Alexandru Iavorovschi
Vrei sa afli mai multe sau sa experimentezi impreuna cu noi?
Inscrie-te la Scoala BateSaua!
Rezervări la: contact@batesaua.ro
Detalii: 0722736694 / 0722238866
Locația o găsiți AICI