Căutare:

Căutare:

Echitație / Călărie

Pozitia in saua calului. Cum stai calare

Pozitia calare

Pentru ca stim ca cel mai important lucru la un incepator este sa-si infranga teama de a sta calare si, odata cu aceasta, sa se relaxeze, dupa care lucrurile vor merge din ce in ce in mai bine, vom aborda aceasta tema inaintea altora, fiind foarte important a fi inteleasa de elev inca de la primele lectii calare.

Inainte de a ajunge in sa, calaretul trebuie sa stie cum sa urce in sa: abordarea se face intotdeauna de pe partea stanga a calului; dam darlogii peste ancolura calului,  apoi cu mana stanga se apuca darlogii, apoi partea din fata a seii; cu mana dreapta se apuca partea cea mai din spate a seii; stand in partea laterala stanga a calului, se asaza piciorul stang in scarita stanga, apoi, facand presiune cu ambele maini pe sa si tinandu-ne de ea, ne luam avant si ne impingem in piciorul stang, asezat in scarita stanga; cand suntem deja ridicati pe flancul stang al calului si tinandu-ne in continuare cu ambele maini de sa, ridicam si piciorul drept, ducandu-l prin spate, ocolind saua si mana noastra dreapta, il trecem de partea cealalta a seii, respectiv, pe partea dreapta, dupa care asezam si piciorul drept in scarita. Acum ne putem aseza in sa.

Odata asezati in sa, este obligatoriu sa avem o anumita pozitie, care sa ne confere atat noua  un echilibru stabil si o siguranta, indiferent de situatia de moment si de ce se intampla in jur, dar sa-i asigure si calului un confort care sa-i permita sa execute relaxat si cu placere tot ceea ce ii cerem noi, fiind calare.

Pozitia si atitudinea unui calaret in sa variaza cu tipul de alura (mers) in care se afla calul – pas, trap, galop, etc – dar si cu forma terenului pe care lucreaza – denivelari, panta ascendenta sau descendenta – de tipul exercitiului pe care il executa, sau de diverse circumstante inconjuratoare.

De aceea, nu putem vorbi de o anumita pozitie fixa, ci de o anumita maniera de comportament calare, care ii permite calaretului sa-si schimbe pozitia astfel incat sa fie permanent adaptata momentului si echilibrul ambilor parteneri (cal si calaret) sa fie pastrat.

Toate aceste variatii de pozitie deriva din pozitia de baza, pozitie cu care orice elev trebuie sa inceapa echitatia. In gama pozitiei pe cal sunt doua “extreme”, intre care se pot produce toate aceste variatii de pozitie, si anume:

 1. Pozitia in sa – in care calaretul este cu sezuta complet in sa, situatie in care toata greutatea bustului lui este in sa, doar greutatea pulpelor (coapse, gambe, picior) este in scarite
 2. Pozitia “in echilibru” sau in scarite (in monta) – in care intreaga greutate a calaretului este in scarite, sezuta este iesita din sa, fara a avea contact cu aceasta

Pozitia in sa

 • Calaretul trebuie sa stea asezat in sa cu spatele drept, cu zona lombara cat mai relaxata, cu sezuta asezata simetric (cu fesele egal distribuite de o parte si de alta a seii), in partea cea mai din fata a scobiturii seii
 • Umerii relaxati si bratele sa “atarne” vertical pe langa corp (nu indepartate de corp!), facand un unghi cu antebratele
 • Antebratele, pumnii, darlogii si inelul zabalutii din gura calului trebuie sa formeze o linie continua, dreapta, fara unghiuri
 • Pumnii care tin darlogii trebuie sa fie usor inchisi, cu degetul mare in sus, iar celalalte degete inchise asezate fata in fata, la 10-15 cm unul de altul, cu darlogul trecand de jos in sus printre degetul 4 si 5 (respectiv, intre degetul “inelar” si degetul mic), in palma inchisa, apoi intre degetul index (al doilea deget, sau degetul aratator) si degetul mare
 • Gatul si capul drepte, privind in fata, Nu in capul calului sau in jos
 • Coapsele si gambele vin vertical, cu realizarea unui unghi intre ele, unghi mai mare sau mai mic, functie de lungimea scaritelor; coapsele sunt  aderente de sa, iar gambele trebuie sa cada liber, in contact cu flancurile seii, dar fara sa o stranga, ramanand cat mai fix in pozitie aproape verticala, fara sa ”balangane” in fata si in spate.
 • Piciorul asezat in scarita are ca punct de sprijin treimea anterioara a labei piciorului pe scarita, cu coborarea la maxim posibil a calcaiului; pozitia calcaiului cat mai jos si a gambei cat mai lejer si fix, trebuie sa asigure o pozitie verticala a tragatorilor scaritei – lucru care ii confera echilibru calaretului.

O astfel de pozitie corecta avem in desenele de mai jos, unde vedem ca o linie dreapta, perfect verticala, coboara de la mijlocul capului calaretului, la fata anterioara a umarului, la nivelul cotului, apoi prin mijlocul bazinului, pana la fata posterioara a calcaiului.

Aceasta linie verticala trece si prin centrul de greutate al calului, asigurandu-i astfel si lui posibilitatea de a se echilibra si a sta relaxat.

Pozitia in echilibru (in monta)

Este pozitia in care sezuta calaretului paraseste saua, se ridica putin, pierzand contactul cu saua, bustul se apleaca putin in fata si intreaga greutate a calaretului se lasa in scarite si in picioare, mai bine zis, in calcaie, care trebuie sa stea cat mai coborate.

Ceea ce diferentiaza fundamental pozitia IN SA de pozitia IN ECHILIBRU, este locul in care se afla centrul de greutate al calaretului:

 • La pozitia in sa, centrul de greutate este pe sezuta, pe oasele coccisului, 
 • La pozitia in monta, acesta trebuie sa cada vertical de-a lungul tragatorilor, pana in punctul de sprijin al talpii in scarita.

In ambele cazuri, centrul de greutate al calaretului trebuie sa fie deasupra centrului de greutate al calului, pe o linie verticala.

Pentru ca un calaret sa treaca de la pozitia in sa la cea in echilibru, cu alte cuvinte, sa-si treaca centrul de greutate de pe sezuta, pe scari, el NU trebuie sa se ridice in scari, ci sa-si aplece bustul inainte, cu ridicarea doar a sezutei, care se si deplaseaza usor inapoi, tocmai pentru a contrabalansa deplasarea inainte a bustului si a pastra centrul de greutate al calaretului peste cel al calului.

Cand calaretul are nevoie sa” iasa din sa”, el poate face acest lucru usor, fara sa-si piarda fixitatea si echilibrul, cu conditia ca deschiderea sau inchiderea unghiului format de articulatia genunchiului sa fie sincronizata automat cu aceeasi inchidere sau deschidere a unghiului articulatiei soldurilor, astfel incat greutatea trimisa in spate de sezuta care s-a deplasat spre inapoi, sa fie egala cu greutatea trimisa in fata de bustul si umerii ce s-au deplasat spre inainte.

Ca o concluzie, putem spune ca in pozitia in echilibru avem:

 • Sprijinul in scarite
 • Inchiderea si deschiderea sincronizata a unghiurilor genunchiului si soldului, prin aplecarea inainte a bustului si ridicarea din sa si deplasarea inapoi a sezutei
 • Greutatea pe calcaie, si NU pe laba piciorului, iar sprijinul pe scara sa fie luat pe articulatia degetului mare de la picior – lucru esential pentru fixitatea gambei, care nu are voie sa alunece inainte si inapoi!

Cele mai frecvente greseli pe care le face un incepator:

 • Sta foarte incordat, ceea ce-l va face sa oboseasca repede si chiar sa aibe dureri musculare
 • Nu sta cu spatele drept, ci “cocosat”
 • Gamba si piciorul au tendinta sa alunece spre inainte
 • Nu tine calcaiul jos; pentru ca sta cu intreaga coapsa si gamba incordata, incercand sa se tine cat mai strans de sa cu piciorul, are tendinta sa ridice mereu calcaiul, iar scarita se deplaseaza spre tocul ghetei, respectiv spre partea din spate a talpii, nu in treimea din fata
 • Nu lasa bratele sa atarne vertical pe langa trunchi, facand un unghi cu antebratul; are tendinta sa inainteze mainile ce tin darlogii, inaintand si bratele, astfel incat acestea nu mai fac unghi cu antebratul la nivelul cotului; acest lucru va face umerii sa stea tensionati;
 • Are tendinta sa se agate de darlogi, sa-si caute sprijin si echilibru in ei;
 • Are tendinta sa se uite mereu in jos sau in capul calului

Avand in minte toate aceste inevitabile greseli, calaretul incepator se poate controla mai bine si-si poate ajusta pozitia in timp ce este calare, mai ales la pas.

La trap si galop, sau la diverse exercitii (cavalete, etc.) aceste vicii de pozitie se accentueaza in mod reflex si mai mult, dar, dupa mai multe repetitii de ajustare si corectare a pozitiei, lucrurile vor sta, cu siguranta, mult mai bine.

 

Vrei sa afli mai multe sau sa experimentezi impreuna cu noi?
Inscrie-te la Scoala BateSaua!

Rezervări la: contact@batesaua.ro
Detalii: 0722736694 / 0722238866
Locația o găsiți AICI

Pe aceeași temă

Înscrie-te la activitățile Bate Șaua

Completează formularul de mai jos si rezervă unul sau mai multe locuri! Câmpurile marcate * sunt obligatorii.