Căutare:

Căutare:

Echitație / Călărie Stiati ca?

Despre caii din rasa Haflinger

Caii Haflinger din Tirolul de Sud
TE INTERESEAZA PUTINA ISTORIE???

cai_rasa_haflinger_ScoalaBateSaua
>> cai din rasa Haflinger la Scoala BateSaua <<

Sluderno/Schluderns, 1874:
La herghelia crescătorului de cai Josef Folie se naște un mânz de aur. Primeste numele proprietarului: 249 Folie.

Tatăl este armăsarul arab 133 El Bedavi XXII (cu „sange fierbinte”).
Mama este o iapă locală de origini galice, cu sange cald! (mai exact, era o incrucisare de diferite rase, cu origine hibrida, nici „sange rece” nici „sange fierbinte”).

Spre deosebire de parerile emise de multe publicații sau cărți despre cai, calul Haflinger nu are nicio legătură cu „sângele rece”.

Folie este fondatorul rasei Haflinger: a fost primul care a avut haina distinctivă de castan auriu a familiei Haflinger, cu dunga dorsală tipică, pe care a moștenit-o de la mama sa – împreună cu puterea ei și caracteristicile unui cal de munte mic și compact.
Noblețea și eleganța sa au fost derivate de la tatăl său.

Folie a fost descris ca fiind „profund musculos, cu noblete arabă și umeri lungi, înclinați, un spate puternic, crupă dreaptă, articulații puternice, un pas lung și corect și un temperament magnific”.
(haflinger.eu)

De ce numele „Haflinger”?

Pentru a răspunde la asta, să aruncăm o scurtă privire înapoi asupra vieții din secolul al XIX-lea. La acea vreme, caii erau baza tuturor mijloacelor de trai: trăgeau trăsuri și transportau mărfuri, iar oamenii se bazau pe ei pentru călărie și tot felul de munci. În Tirolul de Sud, a existat o cerere puternică pentru cai mici, ageri și mai ales siguri – în special în rândul fermierilor și comercianților de cai din satul Hafling și zona Tschögglberg. În acest fel, numele „Haflinger” – cu alte cuvinte, un cal din Hafling – s-a impus treptat.

La început, termenul nu descria o rasă în sine, ci mai degrabă un tip de cal muncitor, ușor, robust, compact și versatil. Numele a devenit oficial doar într-o etapă ulterioară: la 2 mai 1898, Ministerul Agriculturii al Imperiului Austro-Ungar a decretat recunoașterea oficială a rasei Haflinger. La acea vreme, Tirolul de Sud făcea parte din Austro-Ungaria.

iapa_rasa_haflinger_scoala_batesaua
>> caii din rasa haflinger sunt foarte sociabili si echilibrati <<

7 (sapte) ‘chestii’ pe care este posibil să nu le știi despre calul Haflinger

Calul apartinand rasei Haflinger este un cal de talie mai mica, solid construit, pe care mulți din lumea ecvină îl recunosc pentru culoarea și temperamentul specific. caii din rasa haflinger formeaza echipe impresionante pentru trasuri si atelaje cu culoarea speciala, coama și coada grele.
Crescătorii de rase îl denumesc drept „calul de aur, cu inima de aur”, dar cât de bine îl cunoști tu?
Consulta aceste fapte interesante despre acest cal mic, dar puternic:

1. Caii din rasa Haflinger posedă sânge arab.
Deși originea nu este 100% sigură, se crede că Haflinger a apărut odată cu încrucișarea unui armăsar arab (unele surse spun că era jumătate) și un ponei de munte din Austria / nordul Italiei. Chiar și astăzi, unii cai Haflinger au un format de cap cu aspect foarte arab.
2. Ei sunt descendentii unui unic armăsar „fondator”.
Mânzul rezultat din incrucisarea dintr-o poneita de munte si un armasar arab a fost numit Folie (unii îl listează ca 249 Folie). Toți haflingerii de rasă pură trebuie să își urmărească descendența până la acest armăsar. Această linie extinsă de reproducere a contribuit ca rasa să rămână atât de uniformă în aspect. (haflingerhorse.com)
3. Strămoșul cailor Haflinger a fost un ponei medieval.
Femela ponei originara cu care a fost încrucișat armasarul arab facea parte din tipul de ponei de munte ce exista încă din epoca medievală. Scrierile menționează cai mici, ageri, de culoare castanie, folosiți la transport și calarie pe traseele de munte.
4. Caii Haflinger sunt de obicei confundati cu poneii din rasa Avelignese.
Această rasă de ponei provine din Italia și arată foarte asemănătoare cu Haflingerul – în mod clar au strămoși înrudiți. Cu toate acestea, sunt două rase separate, iar calul din rasa Avelignese are tendința de a fi puțin mai greu decât un cal Haflinger, precum și mai scurt, cu o înălțime la greaban de numai 140 cm. (Theequinest.com)
5. Caii Haflinger sunt usor de intretinut.
Din moment ce au fost crescuți pentru o regiune muntoasă, Haflingerii sunt apreciati pentru că sunt ușor de intretinut, se descurcă bine cu cereale puține sau deloc și fân sau pășuni limitate. Au, de asemenea, picioare dure și durată lungă de viață; iepele produc mânji până la 20 de ani și trăiesc până la 30 de ani. (Haflinger.ca)
6. Castaniu este tot ce primești la standardul rasei Haflinger
Poneii de munte originali erau castanii, la fel și Haflingerii moderni. Standardul rasei permite orice nuanță, de la castaniu pal-auriu până la castaniu închis ca ficatul (Asociația canadiană se referă la el ca „ciocolată”). Petele (negre sau albe), șosete albe care merg deasupra genunchilor sau jareților și colorarea murg sunt considerate ca defecte. Coama și coada ar trebui să fie palide (albe sau culoare deschisa de in), de asemenea, fără impurități de culoare sau abateri. Caii care au oricare dintre aceste defecte, de asemenea, nu trebuie folosiți pentru reproducere. (Haflingerhorse.com)
7. Haflingerii sunt cai, nu ponei.
Deși dimensiunea unor exemplare poate implica uneori că sunt ponei, ca să nu mai vorbim că au strămoș o femela ponei, ei sunt clasificați ca fiind cai. Proprietarii rasei explică că nu sunt „ca poneii” în temperamentul lor, deoarece sunt cunoscuți pentru „voința, capacitatea de antrenament și natura constantă”, potrivit Asociației Canadei Haflinger.

Sunt parteneri (aproape) ideali pentru copii sau adolescenti.

caii_haflinger_potriviti_pentru_ture_de_turism_ecvestru
>> caii din rasa haflinger sunt potriviti pentru ture de turism ecvestru, preferabil cu calareti intermediari sau avansati <<

OARE????

Caii Haflinger: sunt buni pentru începători?

Date concrete despre rasă
Haflingerii reprezinta una dintre cele mai populare rase de cai folosite pentru a trage trasurile pentru plimbări sau atelajele în concursuri.
În timpul antrenamentelor, am fost întrebat de un tanar dacă rasa Haflinger este bună pentru călărie cu începători.

CONTRA:
Caii Haflinger nu sunt de obicei o rasă confortabila pentru călăreții începători.
Sunt cai inteligenți care își testează partenerii și adesea profită de călăreții neexperimentați.
Dar cu tehnicile de antrenament corecte și îngrijirea adecvată, Haflingerii pot fi cai potriviți pentru călăreții începători.
Mulți călăreți începători aleg rasa de cai Haflinger în funcție de dimensiunea și aspectul acesteia. Cu toate acestea, există multe alte lucruri de luat în considerare atunci când cumpărați un cal pentru începători, altele decât trăsăturile fizice ale rasei.

Iata ce ne povestea un jurnalist american, specialist in domeniul ecvestru:

Temperamentul cailor Haflinger nu este potrivit pentru începători. Am folosit deseori tinerii cai Haflinger ai vecinului nostru pentru plimbări lungi pe trasee și în curând a fost evident că sunt animale exceptionale și blânde. Caii au cooperat când i-am cuplat la trasurica și nu au prezentat niciodată semne care să mă îngrijoreze când copiii se jucau lângă ei. Am avut o experiență atât de bună cu ei, încât am discutat să cumpăr unul pentru nepotul meu. Proprietarul, care este antrenor de cai de mult timp, a închis repede ușa acestei idei. El a explicat că sunt cai greu de călărit și de antrenat. Am întrebat ce trăsături ii fac nepotriviti pentru începători? Fără ezitare, a spus: „Nu pentru că nu sunt inteligenți, ci dimpotrivă; sunt atât de inteligenți încât testează continuu abilitățile călăreților. Când călărește un Haflinger, este esențial ca acel călăreț să rămână concentrat și să dea comenzi ferme, altfel calul va prelua controlul sau poate refuza să se miște.”
Antrenorul a continuat: „Majoritatea Halflingerilor știu imediat când un călăreț începător stă ca pe canapea, inert și răspund în consecință. Ei nu vor să duca un calaret in sapte ca pe o povara, sau să meargă încet în spatele altor cai. Nu înțeleg de ce oamenii vor să folosească Haflingers pentru călăreți începători; puteți găsi multe rase de cai mai potrivite.”
După ce am vorbit mai mult cu antrenorul despre acest subiect, a fost de acord că rasa Haflinger are trăsături pe care le cauți la caii pentru începători; sunt mici, siguri, deștepți și ușor de intretinut.

Și da, pot fi antrenați pentru a fi cai potriviți pentru călăreții începători.
În timp ce caii sunt indivizi, există trăsături comune ale unei rase și trebuie să le luați în considerare atunci când faceți selectia un cal. Fiecare cal este diferit.

caii_din_rasa_haflinger
>> plimbarile montane cu cai din rasa haflingeri sunt spectaculoase <<

PRO:

Opinie pozitiva: Haflingers sunt buni pentru începători!

Doamna K., crescător și vânzător de Haflinger de mulți ani la ferma ei, are o părere diferită în ceea ce privește dacă Haflingerii sunt cai buni pentru călăreții începători.

Datorită experienței doamnei K. cu această rasă, cred că opinia ei are greutate și ar trebui să fie luată în considerare atunci când discutăm despre potrivirea unui Haflinger ca un cal potrivit pentru începători:

„Am fost implicata în creșterea și vânzarea Haflingerilor de mulți ani. Există doar o mică parte din cele pe care le-am avut în grajdul meu care se potrivesc descrierii antrenorului pomenit.”
„Mulți Haflinger drăguți pot și au grijă excelentă de toate tipurile de călăreți și dresori începători. Sunt foarte solicitați drept cai de terapie și sunt solizi, precum și ușor de ingrijit. În general, sunt cai încrezători, nu la fel de nervoși ca multe rase.”

Este esențial să ne amintim că totusi caii sunt fiinte vii, niste indivizi. Cu antrenament și îngrijire corespunzătoare, Haflingerii pot fi potriviti pentru începători. Calaretii incepatori care se antreneza cu un cal Haflinger (de jos) la sol, vor avea mai putine probleme atunci când călăresc (de sus, calare).
Temperamentul rasei este cheia atunci când alegi un cal pentru un călăreț începător. Iar cercetătorii din domeniul ecvestru cred că temperamentul este definit genetic, astfel încât să ne putem aștepta la anumite trăsături la o rasă.

Asa ca este esențial să fim conștienți de faptul că de multe ori condițiile sociale modifică comportamentul unui cal, la nivel individual.
Deci, cu pregătirea corectă și îngrijirea corespunzătoare, Haflingerii pot fi cai potriviți pentru călăreții începători.

Caii Haflinger sunt in primul rand animale deștepte, inainte de a fi blânde și sociale.
Dar aceste caracteristici le pot diminua capacitatea de a fi buni cai de agrement / initiere pentru un călăreț ne-experimentat.
Pentru calareti intermediari sau avansati, experimentqti si siguri pe ei, caii din rasa Haflingerii sunt animale de companie grozave.

Un cal bun pentru începători are un temperament calm.
Caii și călăreții trebuie să coopereze pentru a avea succes, chiar și atunci când merg doar pe o scurtă plimbare pe traseu. Lucrul împreună este vital pentru călăreții fără experiență. O echipă echilibrată reduce stresul și reduce riscul de accidentare.
Călăreții începători au mai multe șanse să aibă o experiență pozitivă dacă își potrivesc abilitățile fizice, cunoștințele și personalitatea cu temperamentul, experiența și abilitățile fizice ale calului.
Un cal bun pentru începători are un temperament calm, este dispus să muncească și este confortabil de călărit.

Caii Haflinger au unele caracteristici ale unui cal pentru începători, dar nu toate. Sunt confortabili de condus, au un temperament bun, dar refuză adesea să lucreze cand calaretul este sub nivelul lui de pregatire.
Un călăreț începător ar trebui să călărească un cal doar cu o dispoziție calmă și nu se sperie repede.
Stabilitatea este o calitate întâlnită la Haflinger: nu se sperie usor.

Caii Haflinger nu sunt intotdeauna dispuși să lucreze pentru călăreți începători.
Un cal dornic este unul care nu are nevoie de multă încurajare pentru a lucra. Un călăreț fără prea multă experiență se frustrează atunci când un cal refuză să se miște. Un cal incapatanat poate transforma o plimbare calare într-o experiență mizerabilă.
Un călăreț experimentat știe cum să lucreze cu caii pentru a-i determina să răspundă, dar un călăreț neexperimentat se poate supăra și renunță la călărie. Haflingerii vor împinge un călăreț începător la limitele lor.

Haflingerii au un mers și un ritm confortabil.
Un cal bun pentru începători are un mers lin și un ritm confortabil. Mersul calului tău ar trebui să-ți permită să stai în șa și să călărești fără să te încordezi. Și calul trebuie sa mearga într-un ritm uniform, suficient de repede pentru a ține pasul cu alți cai, dar nu prea repede încât să tragi mereu de darlogi pentru a încetini pentru ramane langa ceilalți călăreți.
Da, Haflingerii au un ritm confortabil și uniform.

frumusetea cailor din rasa haflinger
>> amintiri si surprize calare pe caii Haflinger la Club BateSaua <<

Caracteristicile rasei Haflinger

Culoare
Toți Haflingerii au parul castaniu. Cea mai comună culoare este o roba (blana) castaniu pal-auriu.
Coama și coada trebuie sa fie auriu deschis și culoarea inului (aproape alb).
Seamănă cu un cal palomino, dar nu este.

Marcajele cailor Haflinger
Haflingerii pot avea semne albe pe cap și picioare. Cu toate acestea, marcajele picioarelor nu sunt de dorit pentru animalele de reproducție. Semnul alb care se extinde deasupra genunchilor unui cal este evitat.

Mărimea
Caii din rasa Haflinger ar trebui să aibă o înălțime de minim 1,3m și nu mai mult de 1,5m. De obicei, greutatea lor variază între 400 și 600 de kilograme.

Conformaţie
Conformația cailor Haflinger este armonioasa, cu toate aspectele ce tin de proporții și diferențe de gen distincte. Un Haflinger cu o structură adecvată paseste în ritm, în timp ce demonstreaza o putere mare la picioarele posterioare.

Cap și gât
Un cal din rasa Haflinger are un cap uscativ, cu nări largi și ochi mari. Capul este proporțional cu corpul și prezintă un aspect de eleganță. Gâtul este de lungime medie și este mai subțire lângă cap.

Corp
Greabănul unui cal Haflinger este pronunțat și coboar catre spatele acestuia, are umerii mari ce coboara in panta lina și un piept adânc. Spatele este de lungime medie și musculos.

Picioarele
Caii din rasa Haflinger au picioarele posterioare bine dezvoltate, cu o crupă distinctă. Articulațiile picioarelor lor sunt pronunțate și, de obicei, au chisite lungi care nu se imbina într-un unghi mic.

Picioarele lor sunt de obicei uniforme, puternice și drepte, cu copite rotunde și dure. Ca și în cazul tuturor aspectelor rasei Haflinger, picioarele ar trebui să fie proporționale cu restul corpului calului.

Alurile de bază

Deplasarea la pas este uniformă, la înălțime medie, cu acoperirea solului prin adaptarea la teren. Mișcări suple, energice și elastice la trap, cu multă forță provenind din picioarele posterioare. Canterul este cu tendință clară de urcare / inaltare. Mișcările scurte, plate și neelastice care cad pe umar trebuie evitate.

haflingeri_sarituri_obstacole

La Club BateSaua la noi, caii Haflingeri sunt valorificati pentru ture calare prin natura, pentru disciplinele „voltije„,  „working equitation” si „sarituri peste obstacole”.

Vrei sa afli mai multe sau sa experimentezi impreuna cu noi?
Inscrie-te la Scoala BateSaua!

Rezervări la: contact@batesaua.ro
Detalii: 0722736694 / 0722238866
Locația o găsiți AICI

Pe aceeași temă

Înscrie-te la activitățile Bate Șaua

Completează formularul de mai jos si rezervă unul sau mai multe locuri! Câmpurile marcate * sunt obligatorii.