Echitație / Călărie
Culorile cailor
Ce este „ROBA” calului?
Este termenul folosit în lumea crescătorilor de cai pentru a desemna blana / părul calului de pe corp.
Părul la cabaline:
-
- părul de acoperire: roba, părul de pe corp, care este schimbat de două ori pe an (primăvara și toamna)
- părul de protecţie / permanent: coadă, coamă, sprâncene
- perii tactili: firele de păr, mult mai groase, care cresc în urechi, pe bot și în jurul ochilor
CULORILE CAILOR: includ combinația de culori ale robei, cozii și coamei
Culori simple: alb, negru, roib
Culori compuse:
- binare
- trinare
Culorile compuse:
- zonale (zone bine definite)
- azonale (fără zone bine definite)
- bălţate (cu pete foarte mari)
- pătate (cu pete mici)
- tigrate (cu dungi)
CULORILE SIMPLE
Alb (White):
Așa cum orice fată visează, pentru prințul sau cavalerul care să vină cu el să o ia de nevastă sau să o răpească…
Știați că: un adevărat cal alb se naște alb si va rămâne alb intreaga lui viață!?
Pielea lor este lipsita de pigment, aparent rozalie. Caii albi pot avea ochi de culoare căprui sau albastră.
Din păcate, caii cu adevarat albi sunt foarte rari, majoritatea cailor la care se face referire drept albi sunt de fapt cai suri a căror blană este complet albă dar care au pielea închisă la culoare.
Varietăți de culoare:
– alb lucios
– alb mat
– alb lăptos
– alb porţelaniu
– alb argintiu
– alb rozat
Negru (Black):
Este o culoare în care întregul corp și coama și coada, sunt negre. Caii cu adevarat negri au ochii căprui închis, piele neagră si blană de culoare neagră fără nici o arie de culoare maroniu sau roșcat. În cazul în care au marcaje pielea de sub marcaje va fi roz, iar dacă marcajul cuprinde si unul sau ambii ochi acesti ochi vor fi albaștri. Mulți dintre caii negri se decolorează însă la soare.
Varietăţi de culoare:
– negru mat
– negru lucios
– negru rotat
– negru moarat
Roib (Chestnut):
Este o culoare caracterizată printr-o nuanță brun roșcată a robei având coama si coada de aceeași culoare sau de o nuanță cu câteva tonuri mai închise / deschise. Culoarea roibă este caracterizată prin totala absență a negrului. Caii de culoare roibă au ochi căprui închis, piele inchisă la culoare.
Varietăţi de culoare:
– roib deschis
– roib auriu
– roib castaniu
– roib arămiu
– roib cafeniu
– roib asudat
– roib ciocolatiu
– roib rotat
– roib humiu
– roib cărbuniu
– roib vişiniu
Culorile compuse
CULORI COMPUSE – ZONALE
MURGUL (Bay):
Este o culoare compusă, zonală, binară… caracterizată printr-o robă brun – roșcată cu coama, coada, picioare si vârfuri ale urechilor, negre. Murg este una dintre cele mai comune culori întâlnite la cai. Părțile negre sunt esențiale pentru a cataloga un cal drept murg, dar totuși uneori acestea sunt acoperite de marcaje albe. Asta se întâmplă când un cal e ‘înciorăpat’ de exemplu și picioarele în loc să fie negre, sunt albe.
Murgul are numeroase nuanțe, variind de la roșcat deschis, la brun aproape negru.
În unele cazuri murgul seamănă cu negru, și nu mai pot fi distinse părțile negre de cele brune, aceasta nuanță fiind murg închis. Spre deosebire de negru, un murg închis are în jurul ochilor și al botului o nuanță maroniu-roșcată, în vreme ce un cal negru nu prezintă astfel de caracteristici.
Varietăţi de culoare:
– murg ordinar
– murg buciu (negru)
– murg deschis
– murg vişiniu
– murg închis
Șarg / Izabel (Buckskin):
Este o culoare compusă, zonală, binară… caracterizată printr-o robă aurie având coama, coada și picioarele de culoare neagră, sau brun închis. Caii de aceasta culoare pot prezenta uneori și urmele unei dungi dorsale de-a lungul coloanei vertebrale.
Varietăţi de culoare:
– izabel ordinar
– izabel deschis
– izabel închis
Cremelo / Palomino:
Sunt culori asemănătoare, dar cu ceva diferențe. Fiecare este o culoare compusă, zonală, binară… caracterizată printr-o culoare aurie a corpului având coama și coada albe, sau gălbui.
– Nuanța părului corpului (robei) la Cremello poate varia de la crem deschis la auriu închis. De regulă, caii de această culoare au pielea deschisă la culoare, cu ochi albaștri.
– Culoarea părului de pe corp (robei) la Palomino este un crem închis, pielea de culoare închisă, ochii negri sau căpriu.
Șoriciu :
Culoare compusă, zonală, binară… care are la bază pigmentul negru diluat, cu părul de acoperire gri cenuşiu, iar cel de protecţie negru, deseori cu o dungă sau o cruce mai închisă pe partea superioara a trunchiului (dunga sau crucea de măgar).
CULORI COMPUSE – azonale, binare
Gri /Sur (Grey)
Tehnic vorbind, gri-ul nu este o culoare, ci mai degrabă un șablon alb suprapus peste o culoare de bază. Majoritatea cailor suri au blana închisă la culoare la naștere, care se decolorează în timp. Dar ăsta nu este neapărat un semn de bătrânețe! I se poate spune și ‘grizonare’… Blana acestora poate fi albă sau alcatuită din fire albe, negre și gri inchis. Una dintre nuanțele favorite este gri-pătat sau sur-rotat (dappled grey), iar cealaltă nuanță este gri-pestriț sau sur-stropit (flea-bitten).
Rasa Lipizzaner este faimoasă pentru transformarea de la gri/sur la alb odată cu înaintarea în vârstă. De aceea la Școala Spaniolă de Echitație de la Viena, caii lipițani adulți, sunt deja aproape albi!
Gri / Sur vânăt (Blue or Silver Roan)
..
Varietăţi de culoare:
– vânăt obişnuit
– vânăt cu cap de maur (predomină negru)
– vânăt deschis
– vânăt murdar
– vânăt închis
Gri / Sur rotat (Dapple grey)
Culoarea care provine de la un cal sur / gri închis, căruia în timp i s-a decolorat (albit) părul și a rămas cu pete rotunde închise cu preponderență doar în zona picioarelor, pe crupe sau pe gât.
Piersiciu:
Culoarea piersicie a rezultat din amestecul firelor albe şi roşcate/maro.
Varietăţi de culoare:
– piersiciu obişnuit
– piersiciu deschis
– piersiciu închis
CULORI COMPUSE – azonale, trinare
Sur roșcat / Deres (Red Roan)
Este o culoare compusă, azonală, trinară…. caracterizată printr-o combinatie de fire albe, negre și fire roșcate avand capul, picioarele, coama și coada de o nuanță mai închisă și solidă. Nuanța se poate închide sau deschide de la iarnă la vară.
Varietăţi de culoare:
– dereş obişnuit
– dereş mucegai
– dereş roşcat
– dereş închis
Lupiu:
Culoarea lupie este o culoare compusă, azonală, trinară…. caracterizată printr-o combinatie de fire de păr galben deschis spre rădăcină și întunecate sau chiar negre spre vârf.
Varietăți de culoare:
– lupiu obişnuit
– lupiu deschis
– lupiu închis
CULORI COMPUSE – bălțate și pestrițe
Alb înspicat, cu negru sau roșu (Flea-bitten gray)
La noi în Țara Moților îi mai spune și “puițat”. Este un cal sur cu blană majoritar albă, cu fire de culoare negru sau roșcat, amestecate cu fire albe, formând un fel de pistrui pe bază albă. Coama și coada sunt de regulă albe. Piele este închisă la culoare. Sunt considerati de regulă cai albi, desi și acest lucru este greșit. De multe ori este forma finală a decolorării părului unui cal sur, până ajunge aproape alb.
Bălțat
Un cal se numește bălțat sau colorat atunci când la culoarea albă se adaugă diferite pete foarte mari.
Pot fi pete mari albe cu negru sau pete mari albe cu diferite nuanțe de roșcat.
În Statele Unite există deja o rasă ce poartă numele Pinto. Există o mare varietate de combinații de culori și de nuanțe. Sunt cai foarte prețioși, căci arată foarte spectaculos.
În Marea Britanie nu sunt foarte populari, de obicei găsești ponei astfel colorați, sau cai mici de agrement. Un exemplu este rasa Gipsy Vanner.
‘Skewbald’ înseamnă alb cu pete de diferite culori, iar ‘Piebald’ înseamnă alb cu pete negre (pestriț).
Pătat:
Culoare compusă, azonală. Prezintă pete mici dintr-o culoare diferită față de cea preponderentă a corpului. Sunt răspândite pe tot corpul, haotic. O rasă celebră din Statele Unite este Appaloosa.
Dungat:
Culoare compusă, azonală. Prezintă dungi dintr-o culoare diferită față de cea preponderentă a corpului. Sunt răspândite pe tot corpul, haotic. Se întâlnesc la hibrizii născuți din încrucișări artificiale cal-zebră.
Unul dintre obiectivele principale ale Asociației ‘BATE ȘAUA SĂ PRICEAPĂ IAPA’ este, printre altele: dezvoltarea culturii ecvestre în România. Cultura ecvestră înseamnă tot ce ține de cultura noastră generală, nu doar tehnica echitației sau psihologia calului. Inclusiv terminologie și cromatică – știința culorilor.
Pentru asta trebuie să identificăm și să adoptăm limbajul caracteristic, specific acestui domeniu. Vocabularul specializat a fost elaborat de oameni cu multă experiență în domeniu, iar noi trebuie să reușim să le înțelegem descrierile!
Sper că aceste informații vă sunt utile.
BateȘaua, nu pierde vremea (bună)!!
Ținem legătura!
0722736694 / www.batesaua.ro