Căutare:

Căutare:

Echitație / Călărie

AJUTOARELE ÎN CĂLĂRIE

CU CE TE AJUȚI, ATUNCI CÂND VREI SĂ PLECI CU CALUL?

Conducerea calului înseamnă, pe scurt, schimbări de mers, de viteză și de direcție.
La Școala BateȘaua punem accentul, în prima etapă a inițierii, pe lucrul la lonjă cu calul, de jos. Apoi lucrăm cu calul la lonjă, și elevii călare. Calul este direcționat de instructor astfel încât eleva sau elevul nu trebuie să aibă responsabilitatea și grija coordonării calului. Obiectivul inițial este să familiarizăm noile călărețe și noii călăreți cu echilibrul pe cal, cu conștientizarea contactului cu gura calului, cu diferitele posturi pe șa la fiecare alură de mers.

Abia după această primă etapă, se poate vorbi cu adevărat de studiul și lucrul cu ajutoarele de care un călăreț începător se poate folosi pentru a conduce corect calul, de sus.

 

AJUTOARE NATURALE
– Șezuta (cu schimbarea centrului de greutate)
– Pulpele
– Mâinile (cu acționarea dârlogilor)
– Vocea

AJUTOARE ARTIFICIALE
– Când lucrăm calul de sus, din șa:
– Pintenii
– Cravașa
– Frâul

Când lucrăm calul de jos, la lonjă:
– Biciul
– Lonja

lonja si biciul ajutoare artificiale
Lonja si biciul sunt ajutoare artificialela lucrul cu calul de jos

Regulamentul de DRESAJ al Federației Ecvestre Internaționale F.E.I., ARTICOL 18: “Toate mișcările trebuie obținute prin aplicarea imperceptibilă a ajutoarelor, aparent fără niciun efort din partea călărețului.”

Călărețul trebuie să fie bine echilibrat, flexibil și adânc înfipt în scobitura șeii, capabil să absoarbă toate mișcările spatelui calului (sus și jos, înainte și înapoi, la stânga și la dreapta), prin mlădierea treimii inferioare a propriei coloane vertebrale, a șalelor, șoldurilor și coapselor sale.

Alexandru Iavorovschi:Greutatea, înălțimea, echilibrul, forța musculară, suplețea, energia, inteligența, maleabilitatea, răbdarea, sau… din contra: lipsa forței musculare, rigiditatea, inerția, nerăbdarea, impulsivitatea, nervozitatea, brutalitatea… toți aceștia sunt factori care influențează fundamental rezultatele antrenamentului ecvestru indiferent de valoarea instructorului sau a metodelor folosite”.

 

Lectii echitatie. Scoala BateSaua. Ajutoarele in calarie
Lectii echitatie la Scoala BateSaua: ajutoarele in calarie, naturale si artificiale

 

AJUTOARE NATURALE
ȘEZUTA:
“- Șezuta este secretul statului corect ÎN șa!”
“- Cum? NU stai pur
și simplu acolo, PE șa?”
[dacă nu ai înțeles deloc diferența între ÎN și PE, trebuie să vii obligatoriu la unul din cursurile noastre…]
Cred că mulți dintre cei care sunt pasionați de echitație (nu de simpla călărie) au auzit această afirmație / întrebare de la persoane care doar cochetează cu călăria, atunci când vrem să le demostrăm că echitația ESTE UN SPORT.

Există un mod particular de a STA ÎN ȘA, dacă vrei să fii un călăreț foarte eficient. Ai observat cum călăreții foarte experimentați au un stil de a “sta în șa” cu un echilibru perfect al șezutei? Ai impresia că pelvisul / bazinul lor este una cu spinarea calului, care o fi secretul lor? Dacă la tine totul pare dezarticulat sau din contră, pare că stai ca un ghem inflexibil, atunci trebuie să începi să accepți că ȘEZUTA, ȘOLDURILE, BAZINUL (PELVISUL) și OASELE ȘEZUTULUI nu sunt același lucru.

ȘEZUTA: este un termen ‘umbrelă’, destul de vag, pentru a defini contactul pe care corpul tău îl face cu corpul calului (și cu șaua acestuia). De fapt trebuie să privești ca un tot: interiorul pulpelor, fesele, zona pelviană.
Chiar dacă nu este un termen specific, se folosește destul de des în expresii.
Prin intermediul șezutei se exercită acțiunea greutății corpului. O șezută corectă presupune o aderență cât mai cuprinzătoare a feselor, coapselor și gambelor la corpul calului. Aduce după sine o sensibilitate crescută la reacțiile calului, în special la cele ale trenului posterior. O șezută ‘adâncă’ este foarte necesară pentru aplicarea eficientă a ajutoarelor. Fără un echilibru bun, independent de scărițe și dârlogi, nu poți conduce calul și în niciun caz nu vei putea rămâne călare prea mult! Independența înseamnă capacitatea călărețului de a-și păstra echilibrul fără ajutorul mâinilor sau picioarelor.

BAZINUL / PELVISUL: este toată structura osoasă care leagă coloana ta vertebrală de picioarele tale. Când spui “mi-am pus mâinile în șolduri” tu de fapt ai pus mâinile pe părțile superioare ale oaselor bazinului.

ȘOLDURILE: sunt niște articulații prin care femurul (osul coapsei) se leagă de bazin / pelvis. Este o articulație adâncă, deoarece este înfășurată în foarte mult mușchi. Atunci când stai așezat și formezi o cută în partea de sus a pantalonilor, datorită acestor șolduri poți face plierea. Trebuie să ajungi să poți să miști șoldurile INDEPENDENT de bazin și bazinul INDEPENDENT de șolduri.

OASELE BAZINULUI (ISCHION) sunt cele două vârfuri inferioare ale oaselor bazinului. La urma urmei, tu te sprijini pe șa pe aceste două terminații osoase și mușchii aferenți care le înconjoară.

PULPELE:
În sens general, trebuie să iei în calcul că lumea spune pulpe ansamblului format din interiorul coapselor și gambelor. Ele trebuie să rămână imobile, lipite de corpul calului prin contact permanent, fix. NU se exercită presiune mare… La început ele vor avea tot felul de mișcări de balans involuntar, dar cu timpul, în antrenamente susținute, ele vor căpăta fixitate și presiune corectă (variabilă doar în condiții de schimbare de alură și de mișcare).

Alexandru Iavorovschi:Pulpele pot acționa, rezista sau ceda. Ele acționează atunci când, crescând presiunea, determină o mișcare a calului. Ele rezistă atunci când presiunea lor se opune unei deplasări laterale a trenului posterior și rămâne constantă. Ele cedează atunci când presiunea lor scade permițând mișcarea calului.

MÂINILE (cu acționarea dârlogilor):
Mâinile acționează asupra dârlogilor, iar dârlogii acționează asupra gurii calului. Pentru ca efectul combinat mâini & dârlogi să fie eficient, dârlogii trebuie să fie vibranți permanent cât timp coordonăm calul cu ajutorul lor.

Alexandru Iavorovschi:Numim generic ‘contact’ raportul de încredere, elastic și permanent, ce trebuie să existe între mâna călărețului și gura calului. Acest contact se poate obține cu ajutorul dârlogilor care sunt ajustați de călăreț și tensionați de mișcarea calului aflat în impulsie.

Asemenea pulpelor, și mâinile pot acționa, rezista sau ceda. Mâinile acționează atunci când, dârlogii fiind ajustați, cresc tensiunea lor. Mâinile rezistă atunci când pumnii și încheieturile rămân fixe, pe loc. Mâinile cedează atunci când urmează mișcarea ancolurii calului.

 

VOCEA:
Tonul face muzica” … o expresie perfect adevărată în lumea muzicienilor și extrem de utilă în comunicarea cu calul. În dresaj și nu numai. Blândețea, fermitatea, insistența, încurajarea, promptitudinea și orice alte stări pe care dorim să le inducem partenerului, se transmit perfect prin intermediul vocii. Comenzile vocale trebuie să fie scurte, cu multe silabe preferabil. Unii cai sunt special dresați să accepte comenzi vocale de sus (de călare). E vorba mai degrabă de caii de agrement sau de inițiere. Alți cai sunt dresați să accepte comenzi vocale doar de jos, de la instructor. E vorba de caii pentru voltije, sau de reprezentații și spectacole.

Prin “tonul face muzica” înțeleg că, dacă în spatele cuvintelor avem o anumită încărcătură energetică și informațională, putem analiza din două puncte de vedere: informația este transmiterea pentru nivelul cognitiv a mesajului, iar energia este trăirea interioară a ceea ce vrem să transmitem. Cu cât intenția cu care transmitem un cuvât este mai constructivă cu atât tonul va fi mai cald, binevoitor și deasemenea constructiv. Cu cât intenția este mai distructivă, adică să afecteze pe celălalt într-un fel sau altul (să-l facem atent că ne-a făcut să suferim, să-l facem atent că nu e corect ce a făcut, să transmitem supărarea pe care o avem pe acea situație, moment, persoană, etc.) cu atât tonul este perceput mai distructiv.
Scoala echilibrului total pe cal
Scoala echilibrului total pe cal … cand pulpele, sezuta si mana devin ajutoare naturale eficiente

AJUTOARE ARTIFICIALE

Sunt acele ‘instrumente’ create de om pentru a prelungi, întări și completa ajutoarele naturale. Utilizarea lor diferă în funcție de scopul folosirii lor și de tipurile de cai cu care lucrăm.

PINTENII
De diferite forme și grade de duritate, ei sunt folosiți pentru a impulsiona caii leneși, sau pe cei tineri, sau pe cei ‘stricați’.

CRAVAȘA
De multe ori este utilă în dresajul cailor tineri, pentru a-i învăța să înainteze și să cedeze sub acțiunea picioarelor…, sau în cazul cailor limfatici, care pleacă greu. Recomandam utilizarea ei doar în scopuri de ‘corecție’, nu de pedeapsă și nu trebuie folosită frecvent……

FRÂUL
Găsești mai multe detalii în acest articol dedicat!

cursuri echitatie bucuresti scoala batesaua
La cursurile de echitatie –
scoala batesaua – despre comunicarea cu calul

Bateți Șaua, nu pierdeți vremea (bună)!!
Geo BateȘaua

Pe aceeași temă

Înscrie-te la activitățile Bate Șaua

Completează formularul de mai jos si rezervă unul sau mai multe locuri! Câmpurile marcate * sunt obligatorii.