Căutare:

Căutare:

Echitație / Călărie

Darlogul de deschidere. Cum si cand sa il folosesti

Dârlogul de deschidere este un ajutor specific pentru frâu care este util în anumite circumstanțe. Călăreții englezi folosesc adesea un dârlog de deschidere pentru a îndrepta un cal printr-o linie de sărituri sau pentru a-i cere calului să cedeze pentru o viitoare săritură pe curbă strâmtă. Călăreții occidentali se bazează pe un dârlog de deschidere atunci când introduc elemente fundamentale precum pasul lateral.

Dar poate cea mai obișnuită aplicație dârlogului de deschidere este pentru a conduce un cal tânăr, care a început de curând antrenamentul sub șa.
Cei mai mulți cai „cruzi” au probleme în menținerea unei traiectorii drepte (căi) și șerpuiesc fără țintă. Este deosebit de evident într-o arenă patrulateră, unde taie colțurile și par să nu pot rămâne lângă latură. Deși un simplu dârlog direct va trage calul înapoi pe linia dreaptă, se creează, deasemenea, o pliere în gâtul și corpul calului. În curând faci zig-zag și șerpuiești și mai rău.

darlog de deschidere

În schimb, dârlogul de deschidere ajută la menținerea capului, gâtului și umerilor calului drept. Apoi piciorul tău interior (pulpa / gamba) se apasă de coastele lui pentru a-l împinge înapoi pe pistă. În esență, deschizi o ușă cu dârlogul și îl împingi cu piciorul să intre.
Acum are sens termenul „dârlog de deschidere”?

Iată cum să utilizezi corect un dârlog de deschidere.

Calul începător ar trebui să fie echipat cu o zăbală clasică.

În acest scenariu, calul  trebuie să înainteze pe mâna stângă.

Asigură-te că ai un contact constant și uniform cu dârlogii în fiecare mână. Ar trebui să poți simți gura calului prin dârlogi fără a-i opri mișcarea spre înainte.
Pe măsură ce calul tău începe să se depărteze de la latură și alunecă spre centrul arenei, îndepărtează mâna dreaptă de gâtul calului tău. Nu ridica sau coborî mâna dreaptă și nici nu o trage înapoi spre șold, ca un dârlog direct. În schimb, gândește-te la mișcarea pe care o folosești atunci când deschizi o ușă: antebrațul tău aproape pivotează la cot.
În timp ce îți menți dârlogul drept în această poziție, apasă pe partea calului cu piciorul interior (stâng). Dacă el ignoră presiunea piciorului tău sau pare nesigur în legătură cu solicitarea ta, lovește-l ușor de mai multe ori cu călcâiul stâng.

Amintește-ți că el ar trebui să meargă în continuare liber înainte. Păstrează-ți ajutoarele și dă indicii clare și simple. Dârlogul tău drept de deschidere îi ține jumătatea din față dreaptă (cap, gât și umeri), iar ajutorul piciorului stâng îi presează corpul (flancurile și picioarele din spate) spre dreapta, spre latură.
Ar trebui să simți cum corpul calului tău se deplasează la pas, pe parcursul câtorva fulee. Eliberează presiunea dârlogului de deschidere, continuă să mergi și apoi folosește-o din nou, dacă este necesar. Odată ce calul își face idee despre intenția ta, te poți aștepta la un control mai mare al direcției chiar și la mersuri mai rapide.
Dârlogul de deschidere poate părea o tactică simplistă, dar este fundamentul pentru exerciții și mai avansate. În cele din urmă, vei crea liniaritate în mersul tânărului cal folosind presiunea interioară a piciorului pentru a-l împinge pe dârlogul exterior. Stăpânirea dârlogului de deschidere va face lucrul mai ușor, să treci la următorul nivel.

 

Încă o dată:

Pentru a deschide dârlogul, pur și simplu îl îndepărtezi de gâtul calului, în direcția dorită. Reține că nu trebuie să îl retragi în timp ce îl deschizi. Presiunea asupra dârlogului trebuie să fie aceeași ca atunci când mâna era aproape de gât. Cotul tău ar trebui să fie totuși deasupra și lângă șold, ca de obicei (adică nu-ți deschide cotul și nu îl depărta de corp – fără „aripi de pui!”). Deschiderea provine de la antebraț, pe măsură ce se îndepărtează de gâtul calului.

Dârlogul ar trebui să fie la numai 10 – 15 cm de gâtul calului. Nu este nevoie să se deschidă larg sau să îți duci mâna până la genunchi (oricât de tentant ar putea fi uneori). De fapt, pe măsură ce îți îmbunătățești deschiderea dârlogului, poți reduce distanța de la gâtul calului. Cei mai avansați cai și călăreți pot găsi la fel de util un dârlog deschis puțin, ca unul larg. Gândește-te poate la 5-8 centimetri de gât, pe măsură ce progresezi în găsirea echilibrului și utilizarea ajutoarelor.

 

E nevoie de mai mult decât atât.

Iată deci problema cu dârlogul deschis. Deși mișcarea cu acest dârlog este destul de simplă, nu se poate întâmpla de una singură. Trebuie să existe ajutoare de sprijin care să fie însoțite de această comandă. Deci, în timp ce lucrezi la un dârlog interior, trebuie să îți coordonezi șezuta, dârlogul exterior și ajutoarele picioarelor în același timp.

În caz contrar, vei realiza prea puțin. Singurul lucru care se întâmplă dacă folosești dârlogul deschis izolat este că întorci literalmente nasul calului în direcția presiunii. El poate, sau nu, să urmeze acea presiune (calul tău s-a mișcat vreodată în direcția opusă ajutorului pentru frâu?). El poate să-și balanseze gâtul în direcția respectivă și să-și piardă rectitudinea / liniaritatea. De asemenea, el poate pierde echilibrul și angajamentul.

Deci, în realitate, dârlogul deschis nu este pentru cei slabi și neatenți!

Dacă vrei să exersezi, poți să te înscrii la cursurile Școlii BateȘaua
Detalii la : 0722736694 / contact@batesaua.ro

Pe aceeași temă

Înscrie-te la activitățile Bate Șaua

Completează formularul de mai jos si rezervă unul sau mai multe locuri! Câmpurile marcate * sunt obligatorii.