Căutare:

Căutare:

Echitație / Călărie

Antrenamentul calare: conducerea calului in mers la pas

PASUL este o alură în patru timpi, mearsă nu sărită.
NU există moment de suspensie.

Un cal merge drept când:
– înaintează cu umerii aliniați drept spre înainte, iar șoldurile și pulpele înaintează și ele tot drept spre înainte, astfel încât copitele din spate vin și calcă pe urmele copitelor din față;
– se întinde spre direcția de înaintare cu acea energie de participare la deplasare în exercițiu, numită impulsie;
– este pregătit pentru orice schimbare de direcție sau viteză.

Regularitate, energie, liniaritate și fluiditate sunt preocupările constante ale călărețului în deplasare. Dezvoltarea acestor calități, permanent, vor genera colaborarea perfectă între cal și călăreț, agilitate și implicare din partea ambilor.

 

Calului nu trebuie să i se permită niciodată să își târâie picioarele la pas; trebuie să își ridice mereu picioarele corect de la sol, și să le așeze ferm pentru pasul următor. Scopul călărețului este să conducă un cal corect pe o linie dreaptă, să urmeze o traiectorie perfectă circulară sau să ia colțurile corect.

antrenament pentru pasul calare
Calul și călărețul trebuie să participe împreună la menținerea unui pas liber corect, implicat, fluid și responsiv

La colțuri

Fiecare colț este parcurs ca pe un sfert de cerc.
Calul neantrenat nu se pliază natural la colțuri, el va încerca mereu să taie drept, pe diagonală…

Pentru a plia / încovoia tot corpul calului, poți face următoarele: preluarea greutății pe spate și dezvoltarea îngrămădirii în mod gradual.

Îngrămădirea calului are loc atunci când centrul de greutate al unui cal este deplasat înapoi. Energia este direcționată în traiectoria orizontală pentru mai puțină mișcare spre înainte în timp ce picioarele generează impulsuri verticale mai mari.

  • Depărtează umerii calului de latura manejului în timp ce te deplasezi pe linie dreaptă, păstrând contactul dârlogilor cu gura calului egal și deplasându-ți umerii ușor spre interiorul manejului (umăr în față)
  • Când ajungi la colț, folosește ajutoarele de pliere:
    – indică plierea cu dârlogul interior deschizându-l puțin
    – condu umărul exterior al calului împingându-l cu genunchiul interior spre exterior … deschizând mâna exterioară spre perete (gard), păstrând un contact bine centrat cu gura calului dar nu foarte puternic (strâns)
    – în același timp, ai grijă să menții capul calului păstrându-i vizibilă nara interioară cu dârlogul interior, în cazul în care calul nu răspunde foarte prompt la ajutorul pulpelor
    – simultan, lovește ușor umărul interior al calului cu o cravașă de antrenament
    – contribuie la menținerea plierii și ține calul activ folosind piciorul interior așezat la chingă
    – reține șoldurile calului să nu evadeze spre exterior, controlându-le cu ajutorul dârlogului exterior și al piciorului exterior deplasat cu o palmă sau două în spatele chingii
    – păstrează-ți umerii paraleli cu umerii calului, ceea ce va aduce puțin mai multă greutate pe osul interior al șezutei, dar atenție să rămâi ferm nemișcat în șa!
EXEMPLU: pentru a întoarce la dreapta, călărețul deschide ușor dârlogul drept ducând pumnul înainte și la dreapta; mâna stângă cedează și se duce puțin mai în față pentru a nu contracara efectul dârlogului drept (interior). Efectul de deschidere trebuie să se producă lateral și nu din față în spate, dar va provoca totuși o încetinire a calului, încetinire imediat amendată prin acțiunea pulpelor. De îndată ce calul se supune ușor acțiunii dârlogului de deschidere, se trece la învățarea acțiunii dârlogului contrar: calul va fi solicitat să întoarcă tot la dreapta dar în urma acțiunii dârlogului stâng sprijinit de ancolură. După executarea unei întoarceri la dreapta prin acționarea dârlogului drept, se continuă mișcarea înlocuind dârlogul drept cu cel stâng, având grijă să nu se confunde cele două acțiuni.

Pe cerc

Lucrul pe cerc este urmarea logică a antrenamentului. Dacă fiecare colț este un sfert de cerc, atunci un cerc complet poate fi parcurs ca patru colțuri. Menține active ajutoarele pentru pliere și lucrează pe cercuri, micșorând sau mărind diametrul la fiecare exercițiu, pentru a dezvolta suplețea și responsivitatea calului. Obiectivul principal este menținerea calului pe ajutoarele interioare și exterioare.
Parcurge fiecare cerc perfect, cu aceeași curbură de la început până la sfârșit. Dacă parametrii se schimbă frecvent, calul se va încorda, se va răsuci, sau chiar opri, în funcție de personalitatea sa.
Îmbunătățirea pasului începe cu menținerea ritmului, fluenței și acurateței. Ușor, ușor, calul se va relaxa și va căpăta un pas liber. Plasarea pe fier va putea fi posibilă, gâtul își va găsi poziția și picioarele posterioare vor deveni active.
În timp, volte, semi-volte, volte răsturnate sau serpentine vor menține atenția calului vie.

mersul calare la pas

TIPURI DE PAS

Pasul poate fi: Pas Mijlociu, Pas Îngrămădit, Pas Alungit şi Pas Liber. Întotdeauna va exista o diferenţă clară de atitudine şi depăşire a urmelor picioarelor anterioare de către cele posterioare ale calului în toate aceste variaţii ale Pasului.
1. Pas Mijlociu. Un pas ritmic, clar, lipsit de tensiune, cu extensie (alungire) moderată a paşilor. Calul rămâne stabil pe fier (on the bit), păstând contactul, păşeşte cu energie dar relaxat, cu paşi egali, posteriorul depaşind urma anteriorului.
2. Pas Îngrămădit. Calul păstrează contactul (on the bit) şi activitatea, gâtul este arcuit şi ridicat, demonstrând auto-susținere (self-carriage; menţinerea propriei greutăţi cu uşurinţă). Capul calului atinge poziţia verticală, contactul mâinii călăreţului uşor cu gura acestuia. Posterioarele sunt angajate demonstrând acţiunea jareţilor. Pasul trebuie sa fie ritmic şi energic, menţinând regularitatea. Paşii acoperă mai puţin teren dar se ridică mai mult decât în Pas Mijlociu, deoarece toate articulaţiile se îndoaie mai mult. Pasul Îngrămădit este mai scurt, în deplasare, decât Pasul Mijlociu, dar arată mai multă activitate.
3. Pas Alungit. Calul acoperă cât mai mult teren, fără a se grăbi sau a modifica regularitatea fuleelor. Posterioarele depăşesc cu uşurinţă urmele anterioarelor. Călărețul permite calului să îşi întindă ancolura (înainte şi în jos) fără a pierde contactul cu gura acestuia. Botul calului trebuie să fie, fără excepţie, înaintea verticalei.
4. Pasul Liber. Pasul Liber este un mers de relaxare unde calului îi este permisă libertatea de a-şi întinde ancolura, capul şi gâtul. Cât de mult acoperă terenul (se deplasează) şi alungirea fuleelor, depăşirea urmelor picioarelor anterioare de către cele posterioare, sunt esenţiale în determinarea calităţii pasului liber.

 

Pasul „următor”:

Când calul a adoptat o postură corectă în Pasul Mijlociu, (energie, relaxare, poziționare, atenție) poți începe să ceri ritmuri mai alerte și viteze mai mari la Pas.
Pentru a cere progresiv alungirea Pasului:
– crești ‘impulsia’ (energie, relaxare, poziționare, atenție)
– deplasează contactul cu gura calului (ansamblul format din mâinile tale și gura calului care se mișcă simultan) încet spre înainte, permițând mișcarea gâtului calului din ce în ce mai liberă
– înalță-te (fără să te ridici), ca și cum ai vrea ca partea de sus a corpului tău să se miște odată cu calul: întinzi torsul și gâtul în sus, într-o încordare flexibilă mai mare
– menține un contact lejer cu pulpele, folosindu-le alternativ (gamba dreaptă se lipește când piciorul stâng-față al calului înaintează și vice-versa)
– nu încerca să apeși mai tare cu gambele în timpul alungirii, mai bine te concentrezi pe pregătire
– calul trebuie să aibă ceafa flexată și să mențină alinierea generală curbă, în timp ce își lungește gâtul diferit în funcție de viteză

 

Oprirea din Pas:
Pregătire: Activează Pasul corect / Întinde-te și înalță puțin spatele, coboară umerii, împinge ușor șoldurile spre înainte / scurtează dârlogii
Acțiune: închide și strânge pumnul (degetele) pe dârlogi și menține-i ușor tensionați, reglând fermitatea acțiunii pe fier / mâinile se ridică puțin / pulpele se lipesc și strâng flancurile calului ușor, solicitându-i să se așeze sub centrul lui de greutate

Când calul este staționat, joacă ușor zăbala în gura lui pentru a-i relaxa fălcile și gâtul. În competițiile disciplinei de dresaj, oprirea durează 3 secunde aproximativ.

Plecarea la pas:
Pregătire: plasează capul calului corect (puțin în fața verticalei), comprimă ‘arcul’ sub tine ușor
Acțiune: relaxează pumnii (degetele) și permite părții superioare a corpului tău să înainteze cu calul

ATENȚIE: nu păstra pulpele (gambele) lipite de flancurile calului, ci acționează, doar când se impune, prin apăsări mai mult sau mai puțin repetate. Presiunea trebuie să crească progresiv, până când sesisezi efectul scontat.. Menajează prospețimea calului la acțiunea pulpelor. Acțiunea lor se face la nivelul chingii pentru mersul înainte, nu retrase în spatele ei. Mișcarea înainte trebuie acompaniată de dârlogi bine ajustați; în caz contrar, calul nefiind încadrat, va fi nesigur!

Geo BateȘaua
Surse: Alexandru Iavorovski, Arthur Kottas-Heldenberg, FER

Pe aceeași temă

Înscrie-te la activitățile Bate Șaua

Completează formularul de mai jos si rezervă unul sau mai multe locuri! Câmpurile marcate * sunt obligatorii.