Căutare:

Căutare:

Echitație / Călărie

SERPENTINE. SUPLETEA CALULUI

Cele mai multe serpentine sunt executate de pe o latură până la cealaltă latură a arenei. Ce vă propun eu aici, inspirat de alți antrenori mai specializați decât mine, este o semi-serpentină care pleacă de la latura manejului și ajunge doar până la linia centrală (axa longitudinală a manejului). Pleci dintr-un colț, ajungi în X și apoi înapoi la colț.

Serpentina cu buclă mică este foarte potrivită pentru a te face să te concentezi pentru a lua curba cu calul în locul potrivit, fără a fi ajutat calul de gardul sau de mantinela de cealaltă parte a arenei!

serpentine
>> serpentine clasice, de la o latura la cealalta <<

Acesta este un exercițiu recomandat pentru suplețe și pentru a îți pune calul pe toate ajutoarele, pentru a lua corect și eficient calul „în mână”. Vei simți ritm și vei avea impresia că dansezi, nu doar că executați împreună o deplasare care unește niște puncte…

Este foarte important să schimbi plierea în fiecare viraj, rotind calul în jurul piciorului interior și ghidându-l cu piciorul exterior, obținând rezultatul dorit pe linii curbe frumoase.

Ceea ce nu dorim este să ieșim din colț într-o linie dreaptă în diagonală, să mergem drept spre linia centrală și apoi să ne întoarcem în celălalt colț pe linie dreaptă. Vrem linii curbe și arcuite, dar și curbe corecte pe tot parcursul, nu linii drepte.

Serpentine dresaj
Semi-Serpentine pentru dresajul calului

Iată câteva sfaturi pentru a obține serpentine reușite, cu buclă mică:

– Dacă întâmpini dificultăți în a face calul să se încovoaie, faceți cu el un cerc de zece metri diametru la punctul central X pentru a-i reaminti să se plieze lateral și apoi întoarce-te la latură.

– Ori de câte ori rezistă la încovoiere, cere-i un cerc de zece metri diametru în direcția în cauză.

– Utilizarea conurilor este o modalitate excelentă de a te concentra pe tine și pe calul tău și să deveniți împreună conștienți de sincronicitatea în care trebuie să vă aflați amândoi.

 

SCOPUL

Pentru a demonstra echilibrul lateral, rectitudinea și fluența în pliere, dar și pentru a perfecționa schimbările de direcție și încovoierea. Pentru a îmbunătăți finețea, suplețea și înaintarea calului, mișcându-se întotdeauna în tempo-ul corect al ritmului. Creșterea numărului de semicercuri și scăderea dimensiunii acestora dezvoltă colectarea datorită angajării crescute a sferturilor posterioare.

Un scop important al serpentinelor este de a spori puterea în deplasare. La creșterea numărului de bucle, liniile drepte de legătură devin mai lungi pe măsură ce semicercurile devin mai mici și încovoierea mai solicitantă pentru partea din spate a calului. De asemenea, crește flexibilitatea corpului său, contractându-l prin cutia toracică la interior și întinzându-l la exterior. Piciorul-spate din interior este îndoit mai mult și poartă mai multă greutate, creând un angajament și o îngrămădire mai mari. Plierea mai mare prin corp dezvoltă simetrie prin extinderea și contracția alternativă a musculaturii.

Pentru călăreț, serpentina îmbunătățește coordonarea ajutoarelor și controlul trenului anterior al  calului. Ajutoarele naturale, șezuta și centrul de greutate, în special, în armonie cu ajutoarele de la pulpe, trebuie să domine și să precedă ajutoarele de mâini și dârlogi pentru a îndoi și echilibra calul dintr-o direcție în alta în timpul liniilor drepte de legătură. Șezuta corect echilibrată a călărețului cu relaxarea necesară este esențială pentru numeroasele schimbări de poziție necesare executării serpentinei.

EXECUȚIA

Călărețul trebuie să înțeleagă geometria figurii pentru a înțelege schimbările de poziție necesare, ca să fie în echilibru cu calul.
Utilizezi conuri pentru a te ajuta să vizualizezi traiectoria.

Pe curbă în semicercuri, călărețul stă cu osul interior al scaunului și șoldul ușor avansate față de fesa exterioară și osul exterior al șoldului.
Greutatea călărețului este puțin mai mare pe osul interior al șezutului (fesa interioară).
Pulpa (gamba) interioară este la chingă, menținând presiunea pentru înaintare și stimulând o oarecare îndoire.
Pulpa (gamba) exterioară este ușor plasată în spatele chingii, controlând picioarele din spate și ajutând la îndoire.
Piciorul interior conectează calul cu dârlogul exterior pentru susținere și echilibrare.
Dârlogul interior conduce pe direcția dorită și definește gradul de pliere a gâtului calului spre interior si flexibilizează  maxilarul, in timp ce dârlogul exterior corectează, deasemenea, gradul de pliere a gâtului spre interior!

 

Sfaturi preluate de la Amelia Newcomb

Pentru antrenamente similare, poți veni la Școala BateȘaua să lucrezi cu noi.
0722736694
contact@batesaua.ro

Pe aceeași temă

Înscrie-te la activitățile Bate Șaua

Completează formularul de mai jos si rezervă unul sau mai multe locuri! Câmpurile marcate * sunt obligatorii.