Căutare:

Căutare:

Atitudine și Implicare

Dupa 25 de ani!

COMUNICAT DE PRESĂ

VICTORIE PENTRU CICLOTURISM DUPĂ 25 DE ANI DE EFORTURI:
a fost adoptată Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice privind crearea, amenajarea şi omologarea traseelor de cicloturism

30 martie 2022 va rămâne în istoria turismului în România ca o zi a victoriei, prin adoptarea de către Guvernului României a Hotărârii nr.441/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice privind crearea, amenajarea şi omologarea traseelor de cicloturism, publicată în Monitorul Oficial nr. 319 din 31 martie 2022, la finalul a 25 de ani de luptă a organizațiilor bicicliștilor pentru înlăturarea barierei legislative care a blocat până acum valorificarea imensului potențial al țării noastre în acest domeniu.
Acum se vor putea și la noi marca trasee pentru turismul velo, cum există demult în majoritatea țărilor europene, se bune baza Centrului Național de Coordonare Velo (CNCV), bazei naționale de date de profil și Rețelei Naționale de Trasee Cicloturistice din România – ROVELO, se clarifică aspectele de bază pentru clasificarea și structurarea traseelor marcate pentru cicloturism și se crează premisele pentru adoptarea metodologiei de concepție, marcare și omologare a traseelor cicloturistice și integrarea Rețelei ROVELO în rețeaua paneuropeană EuroVelo.

cicloturism batesaua

Mulțumim colegilor din organizațiile de bicicliști, membre sau nu ale Federaței Bicicliștilor din România (FBR), care s-au implicat în ultimii 25 de ani prin mii de ore de voluntariat în eforturile de convingere a autorităților să accepte și aprobe legislația propusă de noi privind traseele cicloturistice, precum și Federației Europene a Biciliștilor (ECF) și organizațiilor naționale de bicicliști din diverse țări europene care ne-au susținut moral și cu informații.

Mulțumim printre altele și actualului Minister al Antreprenoriatului și Turismului, care încă din 1999 a acceptat să sprijine demersul și a promovat de numeroase ori în ultimele două decenii pe circuitul de avizare interministerială proiectul de hotărâre redactat de noi, ajutat în 2016 și de Cancelaria Primului Ministru, încercând să depășească opoziția altor ministere.

Mulțumim în mod special și Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene, care în 2021 a inclus în PNRR adoptarea acestui HG și Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației care recent s-a implicat ca și coinițiator al proiectului de hotărâre de guvern, și-a asumat rolul de viitor Centru Național de Coordonare Velo și a avut un merit important în convingerea ministerelor avizatoare, astfel că normele au putut fi în sfârșit adoptate. Mulțumim și autorităților locale și organizațiilor acestora pentru recentul sprijin.

Triumful acesta este unul de etapă, pentru că nu este un final, ci un început. Urmează elaborarea de norme de aplicare ce vor trebuie aprobate prin ordine ministeriale până la finalul lunii septembrie 2022, o necesară modificare și completare a normelor adoptate prin actuala hotărâre de guvern pentru a reduce deficiențele din în cuprinsul lor, operaționalizarea CNCV, găsirea unui cadru de participare a societății civile la dezvoltarea Rețelei ROVELO, adoparea unor modificări și completări ale cadrului normativ cu rang de lege și a mult-amânatului normativ de proiectare a infrastructurii velo în domeniul și începerea aplicării practice a normelor, profitând de faptul că sunt disponibile pentru trasee ciclotruistice finanțări importante prin PNRR și alte programe, fapt la care FBR a avut un aport important.

31 martie 2022
GeoBateȘaua – Vice-Președintre FBR // Președinte Asociația BATE ȘAUA SĂ PRICEAPĂ IAPA

În 2004 am înființat Asociația BATE ȘAUA SĂ PRICEAPĂ IAPA având ca scop "promovarea tradițiilor cultural-artistice prin intermediul turismului în șa".. adică cicloturism și turism ecvestru.

Eu personal m-am implicat mai mult pe partea educativă și de comunicare, Radu Mititean s-a preocupat mult mai intens pe latura legislativă. În 2008 am înființat împreună FEDERAȚIA BICICLIȘTILOR DIN ROMÂNIA. Iată că răbdarea și tenacitatea lui Radu au marcat un punct istoric. Felicitările mele. Multumiri și pentru Mihai Deneș care a tras tare în ultimii ani!
ture biciclete sosea

FEDERATIA BICICLISTILOR DIN ROMANIA (FBR)

tel. 0744-576836 E-mail: contact@biciclisti.ro
CIF: 23002035 Nr. inscriere (TMB-RF): 41 / 13.12.2007

 

Scopul FBR

promovarea utilizării bicicletei ca mijloc de transport cu rol utilitar şi recreativ. FBR este organizatie nationala formata din asociatii din toate zonele Romaniei si este afiliata la Federatia Europeana a Biciclistilor (ECF).

Obiectivele FBR sunt:
 Promovarea biciclismului utilitar de tip urban / cotidian, profesional şi extraprofesional
 Promovarea biciclismului recreativ de tip promenadă şi turistic (cicloturism)
 Promovarea altor moduri de utilizare a bicicletei
 Apărarea intereselor specifice ale bicicliştilor în general
 Apărarea şi promovarea drepturilor şi intereselor structurilor membre
 Promovarea transportului durabil
 Promovarea unui stil de viaţă activ şi sănătos prin utilizarea bicicletei

FBR a luat fiinţă prin libera asociere a persoanelor juridice non-profit:

• Asociaţia Bate Şaua Să Priceapă Iapa Bucureşti
• Asociaţia Turistică Sportivă Civică şi Ecologistă Clubul de Cicloturism Napoca
• Clubul de Turism şi Ecologie Turistor Iaşi
• Asociaţia Bike Attack Reşiţa
• Asociaţia Pentru Protecţia Mediului şi a Naturii Pro Biciclo Urbo Târgu Mureş
• Societatea Carpatină Ardeleană Satu-Mare
• Organizaţia Ecologistă Neguvernamentală Mare Nostrum Constanţa
• Asociaţia Club Sportiv Tibiscus Timişoara

Pe aceeași temă

Înscrie-te la activitățile Bate Șaua

Completează formularul de mai jos si rezervă unul sau mai multe locuri! Câmpurile marcate * sunt obligatorii.