Căutare:

Căutare:

Echitație / Călărie

Întoarceți cu șaua, NU cu dârlogii!

Întoarce cu șaua, NU cu dârlogii! Sună cam ciudat, dar nu e!

 

>> cum folosim corect ajutoarele în echitație <<

Ați auzit vreodată expresia „a lua frâiele” înseamnă a prelua controlul asupra a ceva sau cuiva? Da, pun pariu! Este o frază destul de obișnuită! Ei bine, data viitoare cineva îți spune asta, spune-le tuturor că au o înțelegere greșită despre ce face frâul…. și ai săi dârlogi!

Sigur că dârlogii sunt importanți, dar fac parte dintr-o ecuație MULT mai complexă! Dacă dorești să îți întorci calul corect și eficient, trebuie să te întorci cu ȘAUA, nu doar cu dârlogul! Șaua este adevăratul volan al calului tău. Inclusiv cu centrul tău de greutate (șezuta).

Majoritatea călăreților începători, dacă doresc să se întoarcă la stânga, trag doar dârlogul stâng, dar tot ce fac este să flexeze gâtul calului spre interiorul curbei / cercului. Acest lucru îi dezechilibrează și apoi își balansează inconștient corpul în afara curbei pentru a corecta acest lucru. Rezultatul este că întreg corpul calului cade doar în exterior!

Sigur, vei obține un fel de viraj, dar calul tău riscă să se împiedice, iar calitatea curbei sale va fi foarte scăzută. De fapt, întoarcerea (curbarea) ar fi un termen politicos pentru ceea ce ar fi cu adevărat o derivă deșirată prin manej! Întoarcerea din șa este modalitatea de a evita această acțiune de ‘drift’, sau de derivă!

intoarcerea calului
>> ce ajutoare folosim pentru intoarcerea calului la stanga? <<

Iată cum să „rotești șaua” pentru a vira la stânga:

Iei contact cu calul. Coapsele și gambele se lipesc de flancurile calului. Umărul interior se retrage și umărul exterior avansează. La fel și pelvisul tău se rotește puțin și își modifică poziția în șa și centrul de greutate.
Împingi cu coapsa exterioară dreaptă șaua și calul spre stânga. Împingi șaua în jurul curbei. Poziționezi piciorul (pulpa sau gamba)  din afară (îi spunem pulpa exterioară curbei) puțin în spatele chingii.  Lași greutatea pe piciorul și pe fesa interioare, descărcând de greutate fesa și talpa exterioare.

Dacă ai un cal specialist al drifturilor  practicate ani la rândul prin  întoarcerea / acțiunea exclusivă a dârlogilor, nu-ți face griji, se va învăța! Dar încearcă acest exercițiu pentru a-l ajuta să întoarcă corect din șa și greutate (șezută),  treptat. Cu răbdare.

Parcurge diferite forme geometrice pentru a evita deriva!
În loc să te aștepți  la un cerc corect atunci când înveți cum să iei curba din șa, fă întoarceri în mici segmente, arcuri de cerc, sferturi. Sau serpentine. Sau spirale…

Folosește ajutoarele pentru a te întoarce ca mai sus. Apoi deplasează-te cu calul drept, liniar, câțiva pași. Apoi întoarce-te din nou. Acest exercițiu  va avea ca rezultat înițial o formă pentagonală sau hexagonală, dar pe măsură ce calul tău învață și devii mai puternic utilizând toate ajutoarele, vei putea călări pe cerc.

Geo BateȘaua

 

Dacă vrei să faci cursuri la noi la Școala BateȘaua >> te poți înscrie pentru un abonament de 6 sau 12 luni!

 

Pe aceeași temă

Înscrie-te la activitățile Bate Șaua

Completează formularul de mai jos si rezervă unul sau mai multe locuri! Câmpurile marcate * sunt obligatorii.