Echitație / Călărie
Reguli de siguranta si etica, in calaria de agrement si turismul ecvestru
Siguranta si etica în călărie reprezintă o combinație de spirit practic, bune maniere, respect față de cai, de natură și de ceilalți călăreți. La Școala BateȘaua, noi ținem cont de aceste aspecte:
- NU uita că ești musafir!
Respectă regulile gazdei. Poartă-te la fel cum ai dori să se poarte și musafirii tăi, când vin în vizită la tine. - Ascultă și respectă instrucțiunile!
Ascultă și resspectă instrucțiunile și sfaturile instructorului sau ghidului. Sunt importante pentru siguranța ta de turist ecvestru. - Fii prezent!
Atunci când călărești ești mai mult decât un simplu PASAGER! Fii mereu atent la calul tău, la ceea ce faci și la locul în care te afli. - Poartă tocă (cască) de protecție!
Folosește una care să respecte standardele de siguranță din domeniu. Chiar dacă ghidul / instructorul nu poartă, sau alți participanți la tură nu o fac, acest lucru NU trebuie să îți influențeze decizia. Este capul tău… - Poartă echipamentul adecvat și închide-l corespunzător!
Toca, ochelarii de soare, îmbrăcămintea sau încălțămintea trebuie închise bine ca să nu îți ofere surprize neplăcute fix când nu te aștepți… - Nu depăși ghidul!
Poate doar dacă el îți permite. Rămâi în ritmul impus de acesta. Deasemenea, nu depăși nici partenerii de tură, dacă ghidul însoțitor îți cere asta. Unii cai vor să meargă mai repede, și influențează starea de spirit a celorlalți, așa că strunește-ți calul dacă este prea impulsiv. - Nu tăia brusc calea celorlalți cai!
Mai ales la galop sau la săriturile peste obstacole naturale, cum ar fi pâraie sau izvoare, șanțuri și dâmburi. - NU porni înaintea celorlalți!
Pornești la drum doar atunci când este toată lumea pregătită. Se merge în ritmul celui mai slab pregătit, nu în ritmul celui mai bine pregătit. Asta este o regulă de respect pentru turismul în grup. - Fii atent la ceilalți călăreți!
În grup, păstrează distanța de siguranță față de ceilalți. O lungime de cal în față și în spate, o lățime de cal în lateral. - NU arunca lucruri către cal, sau de pe el când ești călare!
Calul este un animal imprevizibil, sensibil la mișcări bruște și zgomote ne-familiare. Descalecă atunci când ai nevoie să te îmbraci sau să te dezbraci. Nu fă glume surpriză cu colegii aruncând crengi sau conuri de brad, nu arunca batoane sau fructe de la unul la altul, în mers. - Comunică cu ceilalți!
Ca un gest de politețe față de ceilalți, avertizează-i verbal de anumite pericole (denivelări, crengi care barează calea, urcări bruște, animale etc), transmite din gură în gură instrucțiunile ghidului sau solicitările către ghid, cu voce tare, dar nu cu țipete isterice. - Respectă natura!
Nu arunca deșeuri. Nu da foc la întâmplare. Cu aduna plante și flori protejate. Nu interacționa cu animale sălbatice.
Pentru a evita pe cât posibil accidentele sau disfuncționalitatea în lucrul cu calul, citește și aplică REGULILE DE SIGURANTA IN MANEJ și REGULILE DE SIGURANȚĂ ÎN GRAJD!
Acestea sunt câteva dintre cerințele cluburilor ecvestre, membre în cadrul FRTE (Federația Română de Turism Ecvestru).
Anul acesta am reușit să mai punem câteva cărămizi importante la temelia industriei de turism ecvestru. Una dintre acestea, este crearea unui Program de Formare în Călărie aplicabil la nivel național, al cărui scop principal este să pregătească orice călăreț pentru călăria în natură, de la primii pași la profesionist.
Chiar și turismul se învață cu îndrumător, mai ales când vrei să te pregătești pentru ture de anduranță, lungi, care depășesc nivelul de agrement. Pentru cursuri de inițiere, mă poți contacta oricând!
Geo BateȘaua @ Școala BateȘaua