Căutare:

Căutare:

Echitație / Călărie

PRINCIPII DE BAZĂ ÎN ECHITAȚIE – partea I

10 RECOMANDĂRI PRIVIND UTILIZAREA MÂINILOR, CA AJUTOARE NATURALE

Sensibilitatea animală vs. umană

Spre surprinderea multora dintre noi, comunicarea cu calul se bazează foarte mult pe impulsul tactil fin pe care reușim să îl transmitem calului prin presiune, rezistare sau lipire a diferitelor membre ale corpului nostru pe părți ale corpului calului. Caii, ca toate animalele, au o sensibilitate foarte mare, pe care noi oamenii am pierdut-o. Simțurile lor sunt infinit mai ascuțite decât ale noastre, când vine vorba de pipăit/atingere, miros, auz sau gust. La văz, noi de exemplu am evoluat foarte mult datorită televiziunii și graficii video… dar am devenit prea dependenți de ochi, din păcate…

La ȘcoalaBateȘaua, în cadrul cursurilor de Inițiere în Știința și Tehnica Călăriei, încerc să ajut elevele și elevii să descopere o comunicare mai subtilă cu calul.

mainile ajutoare naturale in calarie
mainile ajutoare naturale in calarie
  1. Rigiditatea mâinilor

De ce poartă calul un frâu pe cap? Pentru a menține zăbala în gura calului și pentru a exercita presiune pe anumite puncte sensibile ale capului… Spre exemplu, putem solicita calului două mișcări total opuse (deplasare înainte și deplasare înapoi) cu aproape aceleași comenzi din partea pulpelor, șezutei și mâinilor. Șezuta se încordează ușor, pulpele exercită presiune laterală similar pentru ambele comenzi de deplasare. Dar mâinile rămân imobile cu degetele ȚINÂND dârlogii pentru ÎNAINTE, în timp ce pentru ÎNAPOI mâinile rămân imobile cu degetele STRÂNGÂND dârlogii! ȚINEM dârlogii vs. STRÂNGEM dârlogii. Dar palmele / pumnii nu se mișcă! Pentru a obține o reacție total diferită din partea calului, este suficient să întărim / slăbim musculatura degetelor mâinilor, fără să le deplasăm spre înainte sau înapoi, fără să tragem de gura calului spre înapoi!

Cu o astfel de comunicare, calul înțelege și reacționează. NU trebuie să fie ultra-dresat, doar să știe să meargă înainte și înapoi, corect liniar sau rectiliniu :)

RECOMANDARE: evită ca mâinile tale să facă mișcări ample, bruște, suplimentare, inutile, contradictorii etc, căci atunci calul va fi copleșit de prea multe semnale și NU va mai căuta să înțeleagă nimic!

  1. Umerii

Mișcarea mâinilor pleacă de la coate (cu ajutorul mușchilor bicepși) sau de la umeri (cu ajutorul mușchilor deltoizi). Se recomandă antrenamentul pentru mișcarea mâinilor de la umeri, deoarece numai așa obținem echilibru și mobilitate maxime.
RECOMANDARE: La Școala BateȘaua exersăm umerii și cu exerciții de jos, prin gimnastică specifică, fără a fi nevoie să stăm călare pentru a ne forma astfel de reflexe.

  1. Suplețea mâinilor

Chiar dacă mulți instructori vă vor demonstra că membrele superioare ale călărețului trebuie să stea în prelungirea dârlogilor pe o linie continuă oblică, lucrurile nu sunt așa simple. La Școala BateȘaua, punem accentul pe echilibrul perfect, deziderat care nu poate fi obținut prin blocarea umerilor ducând mâinile în față, și menținute oblic… Atât în poziția ȘEZÂND / VERTICALĂ cât și în poziția ÎN ECHILIBRU / APLECAT SPRE ÎNAINTE.
RECOMANDARE: Chiar dacă antebrațul va realiza o linie oblică, în continuarea dârlogului, recomand lăsarea brațului greu, vertical în jos, de la umărul relaxat spre cotul retras pe lângă corp.

 

  1. Coatele

Ce este cotul? Este articulația prin care mâna este legată de umăr. Cotul nu generează mișcare, el doar transmite mișcarea de la umăr la mână. Chiar dacă regula unanim-acceptată este să ținem coatele pe lângă corp, La Școala BateȘaua atragem atenția elevilor să nu ia ad-literam această expresie. De multe ori coatele pleacă în lateral pentru anumite comenzi laterale, dar este recomandat să NU se bălăbăne haotic! Fixitatea degetelor și implicit a dârlogilor care transmit semnale gurii calului NU trebuie să determine fixitatea / blocarea coatelor! Da, este de dorit să nu zdruncinăm gura calului prin scuturarea mâinilor, dar asta nu înseamnă că blocăm mâinile cu tot cu coate!
RECOMANDARE: Păstrează coatele libere, într-o încordare flexibilă, nicidecum rigidă!

  1. Mâinile deschise

Este imperativ să putem face diferența: când pumnii sunt strânși / încordați, umerii sunt blocați. Fă și tu experiența și vei descoperi că mobilitatea braț&mână va fi foarte restrânsă.
RECOMANDARE: învață să ții dârlogul mai întâi între degetul mare și arătător, pentru un control mai bun, după care exersează să ții dârlogul la încheietura dintre degetul gros și cel arătător, cu palma și degetele deschise ușor!

  1. Ținuta dârlogilor

Avem de-a face cu un alt aspect foarte important: cum manevrăm dârlogii, nu doar cum îi ținem!
Așa cum am specificat mai sus, dârlogul stă în interiorul încheieturii dintre degetul gros și cel arătător, dar trebuie să înveți și cum să rotești încheietura mâinii pentru a forma o pârghie mai mare (tare) sau mai mică (moale) cu ajutorul căreia trimitem semnal la gura calului. Dacă facem pârghie doar în plan vertical cu cele patru degete pentru a scurta / lungi dârlogul, atunci ne limităm mobilitatea încheieturilor mâinilor și nu vom putea valorifica o serie întreagă de poziții ale degetelor pe dârlogi.
RECOMANDARE: exersează aceste mișcări cu dârlogii legați de un suport / gard. NU e cazul să petreci ore întregi călare amețind calul cu mișcări sacadate, bruște etc. NU uita, reflexele se capătă prin repetare insistentă, și inițial articulațiile noastre nu vor executa mișcări fine, fluide.

  1. Schimbarea / lungimii dârlogilor

Înainte de a intra în detalii, luați în calcul că obiectivul mânuirii dârlogilor este menținerea contactului între gura calului și mâinile călărețului! Atunci când calul caută CONTACTUL cu mâna călărețului, el trebuie să simtă tensiunea în dârlog, semnalul.

Există o distanță foarte bine definită în diferitele tehnici de călărie: mă refer la distanța de la umărul călărețului până la gura (comisura) calului. Există două modalități de “luare a dârlogilor în mâini”:
a) palmele țin dârlogii ficși între degete la o distanță constantă față de gura calului / situație în care va fi nevoie de echimbarea poziției cotului și/sau umărului pentru a putea varia distanța până la gura calului atunci când acesta flexează/îndoaie gâtul (ancolura) – abordare NERECOMANDATĂ, deoarece mâinile nu vor mai avea acea FIXITATE, atât de necesară în comunicarea cu gura calului;
b) palmele nu țin dârlogii ficși, ci îi lasă să culiseze printre degete atunci când e nevoie să varieze distanța între umăr și gura calului – abordare RECOMANDATĂ, deoarece mâinile beneficiază de mult-dorita FIXITATE.

RECOMANDARE: Exersați, pe cal sau pe lângă cal (doar cu dârlogii montați pe gard) MANIPULAREA DÂRLOGILOR cu ajutorul degetelor! Această tehnică de “prestidigitație” vă va fi extrem de utilă pentru dobândirea reflexelor în timpul executării unor exerciții de viteză.

 

  1. Ținerea buclei dârlogului cu mâna opusă

NU poți varia eficient și rapid lungimea dârlogului cu singură mână (cu degetele de la o singură mână) decât dacă ai mâini cu palme mari, degete foarte puternice sau degete de pianist. Dar poți în schimb să ții cu cealaltă mână bucla dârlogului care iese din mâna care va acționa (scurta / lungi dârlogul). Spre exemplu, dacă acționezi cu mâna dreaptă, atunci stânga va ține bucla care iese din mâna dreapta în partea stângă. Este o măsură de protecție, de siguranță, pentru a nu pierde dârlogul din mână.

RECOMANDARE: Exersați, pe cal sau pe lângă cal (doar cu dârlogii montați pe gard) MANIPULAREA DÂRLOGILOR cu ajutorul degetelor! Această tehnică de “prestidigitație” vă va fi extrem de utilă pentru dobândirea reflexelor în timpul executării unor exerciții de viteză.

  1. Exerciții de manevrare a dârlogilor

Dârlogii sunt ca niște instrumente muzicale: cântăm cu ei, îi mângăiem, îi scuturăm,îi facem să vibreze și cu fiecare mișcare și tremur al lor, provocăm o reacție a calului. Așa cum fiecare clapă a pianului sau coardă a chitarei scoate unsunet, așa și dârlogul va face calul să danseze :)
RECOMANDARE: joacă-te cu dârlogii, plimbă mâinile pe ei, strânge-i între degete, scutură-i, ține-i cu o singură mână sau cu câte un deget de la fiecare mână, ridică-i și coboară-i, fă în așa fel încât mâinile și degetele tale să te facă un “virtuoz” al dârlogilor!

  1. Acțiunea indirectă

Conform principiului acțiunii și reacțiunii, când tragi de cal, el se va opune. Când tragi de dârlogi, calul va trage și el înapoi. În mod natural, fiecare acțiune DIRECTĂ primește ca răspuns o opunere. Dar dacă acționăm INDIRECT, eliminăm intrarea calului “în rezistență” și decontractarea lui!

RECOMANDARE: Întotdeauna este de preferat să acționezi prin acțiune INDIRECTĂ, nicidecum prin acțiune DIRECTĂ!

principii de baza in echitatie la scoala batesaua
principii de baza in echitatie la scoala batesaua

 

În acest articol am folosit multe experiențe personale dar și sfaturi ale lui Jean D’Orgeix – cascador, actor și maestru al echitației franceze, medaliat olimpic în 1948 și 1952. A fost antrenor național al echipei Franței pentru competițiile de obstacole. În 1976 a obținut medalia olimpică aur pentru echipa Franței.

Pe aceeași temă

Înscrie-te la activitățile Bate Șaua

Completează formularul de mai jos si rezervă unul sau mai multe locuri! Câmpurile marcate * sunt obligatorii.