Căutare:

Căutare:

Echitație / Călărie

Ar trebui să utilizați pinteni, atunci când călăriți?

Vă place călăria, iubiți caii… dar, uneori simțiți că nu vă bagă calul în seamă și vă înfigeți pintenii în burta lui. Corect? Poate nici nu ați beneficiat de vreun curs de inițiere în echitație, ceea ce e destul de rău. NU ‘dai pinteni calului’ până nu afli cum….

pinteni utilizati incorect
>> pintenii utilizati incorect produc răni calului <<

Pintenii sunt folosiți pentru a îndemna calul să răspundă la semnalele pe care le dăm cu ajutorul picioarelor (cum ar fi „pleacă în canter acum” sau „începem deplasarea”) În opinia multor experți, totuși, aceștia sunt rareori necesari. Iata de ce:

Călăreții recurg, de obicei, la utilizarea pintenilor sau a cravașelor, deoarece consideră că ai lor cai sunt încăpățânați sau leneși.
În realitate, de obicei, problema este că ajutoarele călărețului sunt haotice sau ne-sincronizate.

Aș putea să vă dau un exemplu din dresaj: există o mișcare numită ‘cedarea la gambă’ (leg yield) în care îi ceri calului să se deplaseze lateral, încrucișându-și picioarele sub burtă. Este ușor să faci acest lucru dacă sincronizarea pulpei călărețului este corectă. Burta calului se leagănă dintr-o parte în alta, stânga-dreapta, în timp ce merge (mai puțin în timp ce se deplasează la trap), așa că tot ce trebuie să faci este să împingi burta calului cu gamba / pulpa exact în momentul în care burta începe să se îndepărteze de picior. În acel moment, piciorul din spate al calului se ridică pentru a face pasul următor. Ajutorul pentru picioare bine temporizat împinge piciorul sub burtă, iar calul se plasează lateral.

pinteni folositi corect
>> pinteni folositi corect <<

Dar călăreții neexperimentați decid să aplice ajutorul pulpei (gambei) la un moment nepotrivit (de exemplu, atunci când piciorul pe care încearcă să-l influențeze este pe sol și greutatea calului este pe el). Când calul nu răspunde așa cum vor, vor înfige pintenul în burta calului sau vor atinge calul cu cravașa. Pentru ei, calul este doar leneș.

pintenii prost folositi
>> pintenii prost folositi <<

Același lucru se întâmplă atunci când încercăm să facem un cal să avanseze energic. De obicei, calul se mișcă încet, deoarece călărețul are o priză moartă pe frâu, un contact slab pe dârlog. Acest lucru este foarte incomod pentru cai și ei refuză să meargă mai departe în acel contact incomod. Așa că mulți călăreți folosesc pintenii și cravașele pentru a-și face caii „leneși” să meargă înainte. În realitate, ceea ce trebuie să facă este să dezvolte un contact mai elastic.

Pe aceeași temă

Înscrie-te la activitățile Bate Șaua

Completează formularul de mai jos si rezervă unul sau mai multe locuri! Câmpurile marcate * sunt obligatorii.