Căutare:

Căutare:

Ciclism / Pedalare

SFATURI PENTRU BICICLISTII INCEPATORI

Pedalezi  şi tu de puţin timp? Apăi bine faci!
Te salut, bine ai venit pe străzi sau poteci, nu vei regreta!
Poate eşti în situaţia în care abia ce-ai învăţat sau abia ce ai re-încălecat după 30 de ani de pauză. Nu ai considerat necesar să investeşti într-o bicicletă nouă, modernă, drept pentru care ai scos o vechitură “vintage” din pod… sau ai solicitat una veche de la un amic care nu o foloseşte aproape deloc. Sunt atât de familiarizat cu astfel de situaţii… aşa că nu mă voi abţine să nu zâmbesc :)
În anul 2000, când nu mai eram demult copil, la vârsta de 32 de ani, am re-descoperit bucuria pedalatului cu un mountain-bike. NU mai pedalasem de 15 ani!
Da, treaba e că lumea a evoluat foarte mult, şi o bicicletă nu mai e de mult doar un ghidon ataşat la două roţi… De atunci mi-am propus, și am reușit destul de bine, să îi ajut pe români să re-descopere mersul călare pe bicicletă.

Probabil că deja te întrebi ce bicicletă ţi se potrivește cel mai bine, echipamentul necesar pentru pedalatul de zi cu zi și probabil doreşti câteva cunoștințe de bază pentru a îţi face călătoria cât se poate de sigură.
Ei bine de asta sunt aici, pregătit să calmez  nervii, frustrările și să şterg praful de pe preocupările pe care le poți avea, cu sfaturile mele utile pentru cei noi în lumea biciclismului şi pedalatului.

Dacă crezi că te-ar ajuta câteva şedinţe de PERFECŢIONARE ÎN ŞTIINŢA ŞI TEHNICA PEDALATULUI, poţi intra AICI în detalii.

 

 

Alege-ți o bicicletă potrivită
(pentru cei care îşi caută prima bicicletă nouă)
În primul rând, va trebui să găseşti bicicleta potrivită pentru scopul urmărit: cum vrei să te dai şi pe unde.
În zilele noastre, diversele categorii de biciclete sunt clasificate pe criterii diferite, cum ar fi funcționalitatea (navetă, competiţii, agrement etc.), construcția cadrului (vertical, pliabil, etc.), angrenarea (cu o singură viteză sau cu mai multe viteze) sau propulsia (alimentată de om sau asistată de motor electric).
Ei bine, toate acestea ar putea suna suficient de complicat pentru un proaspăt biciclist, așa că pentru a fi mai simplu, va trebui doar să te gândeşti dacă vei urca pe bicicleta ta pentru a face naveta la școala, la muncă sau în jurul orașului cu prietenii.
Dacă da, atunci poți fi interesat/ă în modele ‘lifestyle’ sau ‘citybike’; dacă eşti încă student, pentru drumul către facultate, terasă sau job-ul ‘part-time’ este recomandat să te gândeşti la o bicicletă simplă, single-speed, asortată şi uşoară!

prima ta bicicleta de trekking
Bucura-te de prima ta bicicleta de trekking si planifica multe plimbari

În situaţia în care eşti în fața unei provocări de a călători pe drum mai lung sau de a urca dealuri și munți, pe șosele asfaltate, atunci gama de ‘performanță’ este cu siguranță ceea ce ar trebui să cauți. Reține că vei căuta biciclete din categoria TREKKING, TOURING, CROSS, care încă au roți cu diametru mare (28” ) și anvelope destul de înguste.
Îţi recomand să soliciți sfatul personalului magazinului local, specializat, de biciclete. Acesta ar trebui să îţi poată oferi sugestii valoroase cu privire la bicicleta care se potrivește cel mai mult nevoilor tale.
Acestea fiind spuse, indiferent de tipul de bicicletă în care te regăseşti, o caracteristică cheie pe care ar trebui să o aibă o bicicletă bună este STABILITATEA.
Ar trebui să ai suficient sprijin din partea unei biciclete stabile atunci când cauţi ECHILIBRUL PERFECT sau când vrei să DAI COLŢURILE strâmte pe vehiculul tău cu două roți.
O bicicletă cu o stabilitate bună are, de obicei, un “wheel base” mai lung (mai exact lungimea între roți), un ghidon mai larg și o înălțime suficientă de mică a șeii. Acest lucru ne conduce la următoarea secțiune: potrivirea cu bicicleta (bike fit).

 

Obții o bicicletă potrivită la dimensiuni

După ce ai ales categoria ta de biciclete potrivită scopului tău, următorul pas crucial este să te asiguri că obții dimensiunea potrivită pentru biciclete pentru tine. Nu dorești să suferi de dureri de spate sau de genunchi după mersul cu bicicleta, sau chiar să nu poți să o urci sau să o cobori! Așadar, pentru a vă potrivi corect, trebuie să iei în considerare câteva dintre următoarele.

– Primul element pe care trebuie să îl verifici cu atenție înainte de a lua bicicleta acasă este ÎNĂLȚIMEA ȘEII. Întrucât un număr semnificativ de biciclisti au suferit dureri în fața genunchilor, este posibil ca șaua lor să fie prea jos poziționată, încât îi determină să se extindă în timp ce pedalează. Este de înțeles că începătorii s-ar simți mai încrezători și mai confortabili atunci când picioarele pot atinge ușor pământul. Cu toate acestea, dacă așezi șaua la înălțimea nepotrivită îți poți provoca unele leziuni. În mod ideal, tija șeii trebuie să fie suficient de înaltă încât să îți îndoi foarte puțin genunchiul când piciorul este așezat pe pedală, în partea de jos a cursei pedalei.

– Al doilea element care merită să fie verificat minuțios este LUNGIMEA CADRULUI (REACH). Mă refer la distanța pe orizontală dintre centrul butucului pedalier și tubul frontal de unde pleacă pipa. Lungimea corectă înseamnă că obții un unghi de 45 de grade între orizontală și linia ce pleacă de la tors prin brațe și coboară spre ghidon. Ceea ce e ok. Dacă raza de acțiune este prea lungă, spatele va avea surprize neplăcute încercând să prindă ghidonul cu mâinile prea întinse; dacă este prea scurtă, vei fi într-o poziție inconfortabilă, deoarece genunchii sunt prea aproape de brațe. Îți sugerez să efectuezi o probă de testare atunci când faci cumpărături pentru o bicicletă nouă, astfel încât bicicleta să fie potrivită de personal în mod corespunzător.

Verifica aceste distante specifice la o bicicleta

Acum, din moment ce ai tipul de bicicletă pe care ți-l dorești cu dimensiunea perfectă, iată câteva sfaturi pentru a-ți face călătoria în siguranță și plăcută.

copiii si adolescentii iubesc pedalatul pe distante lungi, tie de ce iti e frica?

PREGĂTEȘTE ACCESORIILE ESENȚIALE

Nu este necesar să porți haine și încălțăminte specializate pentru mersul pe bicicletă întotdeauna.
Cu toate acestea, există câteva echipamente cu care îți recomand să te pregătești singur pentru călătoria care te incită.
– O cască este accesoriul util numărul 1 și unul dintre primele lucruri pe care ar trebui să le cumperi alături de mult-așteptata bicicletă; îți va salva literalmente viața uneori. Cu o varietate de modele și culori disponibile pe piață, poți alege o cască care să se potrivească nu numai dimensiunii capului, ci și stilului și bugetului tău cel mai bine. Cu cât iubești mai mult aspectul și senzația de aerodinamicitate oferite de cască, cu atât vei dori să o porți în plimbare cu bicicleta, păstrându-te în siguranță, în timp ce arăți elegant sau sportiv!
– Cel de-al doilea echipament esențial după o cască este probabil ANTIFURTUL pentru a îți proteja bicicleta. Hoții de biciclete de astăzi sunt bine echipați cu instrumente portabile de tăiere, dar aceasta nu înseamnă că nu există nicio modalitate de a evita riscul. Pentru a nu experimenta acea senzație oribilă de „blocare a stomacului” când descoperi că bicicleta cea nouă ți-a fost furată, merită să investești într-o încuietoare de bicicletă de bună calitate.
În ceea ce privește acest aspect, sunt trei tipuri de încuietori clasificate ca protectoare eficiente pentru biciclete: încuietori în formă de U-lock, încuietori cu lanț și încuietori cu cablu. Se consideră robuste și bune pentru zonele de furt cu risc mediu-mare.
– După cum am menționat mai sus, nu ai nevoie cu adevărat de haine specializate, însă alegerea unor echipamente adecvate în diferite anotimpuri este esențială. În zilele călduroase de vară, este foarte recomandat să porți haine ușoare, cu proprietăți reale, pentru a ajuta la eliminarea și evaporarea transpirației de pe piele. Cu toate acestea, vei putea prinde un pic de vânt în timp ce mergi cu bicicleta devreme dimineața sau mai târziu seara, așa că economisește puțin spațiu pentru o jachetă de vânt la îndemână. Pe de altă parte, vremea cu adevărat rece necesită haine calde și chiar accesorii suplimentare pentru mâinile și picioarele tale.

echipament ciclism sau normal sport
O combinatie de echipament pentru ciclism cu cel normal sport te ajuta

 

Dacă mergi cu bicicleta în jur de o oră, este suficientă o sticlă de apă pentru a îți menține hidratarea în timpul călătoriei.  Cu toate acestea, dacă intenționezi să călătorești timp de două ore sau mai mult, poți folosi cusucces rucsac cu burduf pentru apă, care poate transporta 2 sau 3 litri de apă. Și adu-ți câteva gustări de-a lungul pedalatului, după 45 de minute sau o oră. Uitarea alimentării cu combustibil pe o călătorie lungă poate duce la oboseală, dureri musculare și iritabilitate, ceea ce nu este o modalitate corectă de a termina călătoria.

 

Pe lângă faptul că porți o cască pentru a îți proteja “unitatea centrală”, ar trebui să fii precaut atunci când mergi pe drum. Urmează întotdeauna legile privind traficul local, care ar trebui să includă pedalatul pe benzile de biciclete inexistente aproape la noi …. și oprirea la luminile roșii. O regulă nescrisă este semnalizarea ajutorul mâinilor înainte de a face o schimbare a direcției și a benzii, care sunt utile și importante într-adevăr. Uneori, o ușoară privire către spate poate fi și un semn. Ideea este că nu îți schimbi brusc direcția fără a da semnal, deoarece nu vrei niciodată să fii lovit în accidente rutiere.

Mai mult, poartă întotdeauna o formă de identificare și telefonul tău în caz de urgență. Cu toții încercăm să evităm pe cât posibil toate greșelile, cu toate acestea, dacă călătoria nu va merge conform planificării, este posibil să ai nevoie de ajutor din partea străinilor sau de un apel la contactul de urgență.

La asociația BateȘaua credem că atunci când viața este ‘gustată’ pe două roți, devenim oameni mai sănătoși, mai atenți, mai concentrați. Prin urmare, dorința noastră este să îi ajutăm pe cât mai mulți să realizeze asta; pentru a inspira, a motiva și a da încredere oamenilor să iasă din mașini, pe bicicletele lor, în lumea deschisă de “dincolo” de caroserie. Văd acest lucru ca o oportunitate de a da un exemplu; pentru a arăta lumii că termenii durabil, economic și uman nu se exclud reciproc cu performanță, design frumos și stilul de viață BateŞaua.

Pentru tine și amicii tăi care sunt noi în comunitatea de cicliști, sper că sfaturile menționate mai sus pot oferi câteva instrucțiuni inițiale, astfel încât să vă bucurați de călătoriile din primele zile.

Cauti o bicicleta potrivita pentru tine? Apelează la magazinele specializate pentru calitate și consultanță speciale.
Geo BateȘaua

 

 

 

Pe aceeași temă

Înscrie-te la activitățile Bate Șaua

Completează formularul de mai jos si rezervă unul sau mai multe locuri! Câmpurile marcate * sunt obligatorii.