Echitație / Călărie
ANTRENAMENTE CU CALUL, la sol (de jos) – partea I
1. ÎNCEPE ȘEDINȚA DE CĂLĂRIE DE JOS
Îți recomand să începi orice ședință de antrenament luându-ți calul mai întâi la o plimbare pe jos, în manej sau în jurul manejului, pentru vreo 10 minute. Pune doar căpăstrul, sau doar frâul. Nu pune încă șaua. Mergi pe jos alături de el, nu ține dârlogii prea din scurt, lasă-i mai liberi și dă-i calului posibilitatea să întindă gâtul (ancolura).
CE BENEFICII AI?
- Și tu și calul vă încălziți un pic și vă puneți sângele în mișcare înainte de a începe lucrul serios;
- Vei descoperi în ce formă fizică și mentală te afli tu, dar și calul tău în acel moment;
- Tu și calul veți avea șansa de a vă conecta energetic înainte de a încăleca.
CAII NU FAC CE LE SPUI/CERI TU SĂ FACĂ, EI FAC CE FACI ȘI TU!
Dacă îți începi stresat sau nervos ședința de antrenament cu calul, el va fi afectat de starea ta de spirit. La fel și dacă începi fără vlagă, neatent sau cu teamă…
Dacă vrei să lucrezi cu un cal energetic, echilibrat, senzitiv, calm … atunci și tu trebuie să fi la fel, astfel încât el să se poată sincroniza cu tine.
Concentrează-te pe ritmul calului tău. Imită-i respirația, lungimea pasului și calibrează-te la nivelul lui de energie.
Când vă veți sincroniza, poți crește sau micșora gradual viteza, lungimea pasului și ulterior urmărește dacă și calul îți urmează exemplul.
2. VERIFICĂ (și corectează) MIȘCĂRILE CALULUI
Ia o lesă și condu calul mergând în fața lui, cu spatele, uitându-te la el. Așa vei putea observa dacă își deplasează corpul liniar, dacă își ține capul înclinat într-o parte, dacă face pași egali (piciorul stâng cu piciorul drept, sau piciorul din spate cu cel din față).
Execută trasee rectilinii, circulare sau serpentine. Mergând cu spatele, dar cu fața la el, vei avea o imagine bună de ansamblu.
Pune acum șaua, dar nu încăleca încă! NU strânge chinga prea tare. O vei strânge gradual. Continuă să mergi pe lângă el, și corectează traseul: tu conduci, nu el!
Profită de acest exercițiu pe jos pentru a-ți elasticiza articulațiile: fă pași de foto-model pe ‘cat-walk’, așezând picioarele unul în fața celuilalt, întinde chiar șoldurile încrucișând picioarele.
3. CONDU CALUL DE JOS, CU DÂRLOGI LUNGI
Folosește o pereche de dârlogi mai lungi, pune-i peste gâtul calului în mod normal.
Tu te așezi lângă cal în dreptul umărului său stâng, și iei în mâna stângă dârlogul stâng pe partea stângă a greabănului.
Mâna dreaptă va lua dârlogul drept. Pune mâna dreaptă peste spatele calului dacă poți. Dacă nu, ține și mâna dreaptă pe aceeași parte cu dârlogii prinși în spatele greabănului.
Începi de pe loc și încearcă să încurajezi calul să plece la pas, cu un clichet al limbii. NU păși până nu pășește calul! Obiectivul acestui exercițiu este să exersezi comenzile vocale, atât de jos cât și de sus din șa. Dacă vrei, nu este obligatoriu :)
Întoarce calul la stânga și la dreapta cu impulsuri lejere pe dârlogi, dar condu calul cu limbajul corpului tău. Este esențial să ai mișcări clare, ferme, hotărâte și bine definite. Îndreaptă pieptul pe direcția de mișcare!
Pentru a face calul să se oprească, elimină tot aerul din plămâni, expiră vizibil și strânge pumnii pe dârlogi, micșorează pașii până te oprești. Când calul devine responsiv la astfel de exerciții, poți executa porniri și opriri prin limbajul corpului!
Acest exercițiu va putea fi folosit și pentru a trece la semi-opriri și la îngrămădiri. Păstrând energia în corpul tău și executând o semi-oprire în timp ce pășești, vei da impulsia calului să facă și el același lucru. Mișcă-ți corpul exact cum îl vei mișca în timp ce vei călări. Această abordare te va ajuta să înțelegi ce se întâmplă cu corpul tău și al calului.
Acum poți încăleca. Succes!
Geo BateȘaua