Echitație / Călărie
Tehnica voltijei calare, la Scoala BateSaua
Ce este „voltija”?
Tehnica Voltijei în echitație este cel mai adesea descrisă ca gimnastică și dans pe cal.
Asta se dezvoltă atât individual, dar este practicată în lume și ca un sport de echipă.
Destul de spectaculoase demostrațiile, chiar și cu 3 acrobați care pot fi pe cal în același timp.
Calul este ținut în canter (galop ușor) pe un cerc de către instructorul voltijor.
Unii ‘trasează’ originile acestei tehnici la începuturile jocurilor romane, cu scheme acrobatice pe cai galopând, din timpul Imperiului Roman. Alții văd sursele de inspirație ale voltijelor în practicile dansatorilor cu/pe tauri din Creta veche. În orice caz, oamenii au efectuat mișcări acrobatice și dans pe spatele cailor în mișcare, de mai mult de 2000 de ani.
Voltija călare (Vaulting-ul) a fost folosit ulterior pentru a ajuta trupele de cavalerie să-și mărească abilitățile pe cai, iar viitorii cavaleri ‘profesioniști’ începeau prin a lucra pe un cal de lemn, înainte de a avansa la o tehnică „pe viu” și în mișcare.
De unde a apărut voltija călare?
Oamenii au efectuat mișcări acrobatice și de dans pe spatele unor cai în mișcare acum mai mult de 2000 de ani. Picturile rupestre, pe piatră, care datează din perioada pre-romană, descriu cai cu oameni care stau în picioare pe ei. În cadrul Jocurilor Olimpice Clasice din Grecia probele de „Călărie Artistică” (Artistic Riding) făceau parte din programul competițional. Stilul modern a fost dezvoltat în Germania de după război, ca parte a unui set de exerciții pentru îmbunătățirea călăriei în general și apropierea mai confortabilă a copiiilor de cai prin călărie. În 1960, se dezvoltă în alte țări europene, dar și în Statele Unite. În 1983, Voltija a devenit una dintre cele șapte discipline recunoscute de Federația Internațională pentru Sportul Ecvestru (FEI), iar primele campionate mondiale ale FEI World Vaulting au avut loc în 1986.
Ce și cum este un cal de voltije?
Multe mărimi diferite și rase de cai sunt folosite pentru antrenamentele și competițiile de voltije. Exemplarele cele mai căutate sunt caii calmi, puternici, în formă și amabili, cu un mers constant și un temperament excelent. Caii de voltije sunt pregătiți cu atenție pentru a se deplasa la un mers continuu și pentru a deveni obișnuiți cu călăreții care efectuează mișcări neobișnuite și interesante. Caii de voltije sunt, în general, o „specie fericită” datorită iubirii și atenției pe care o primesc de la călăreții și călărețele lor.
Pentru un călăreț începător este important să se simtă în largul său cu calul său, prin urmare, voltija este mai ales un sport foarte bun pentru a începe primele contacte cu caii și cu ritmul lor de mișcare. La un nivel mai înalt, poți să faci curse în competiții și există reguli.
Caii de voltijă nu sunt înșeuați, dar poartă o chingă specială cu mânere și un valtrap gros. Chinga are două mânere speciale superioare care ajută călărețul să efectueze mișcări obligatorii sau libere (freestyle). Pentru exercițiile obligatorii, vom vedea spre exemplu ‘cumpăna’ și ‘steagul’ … Și pentru partea liberă, tu ești cea/cel care o compune!
Vino la ȘcoalaBateȘaua și te poți antrena cu noi! Abia apoi te poți apuca de adevărata școală de echitație, sau poți avansa în acest sport!
Detalii la: 0722736694 / contact@batesaua.ro
NOU: din vara anului 2020, am transferat sediul Școlii BateȘaua la SNAGOV!
Adresa exactă este str. Serban Cantacuzino 1, Ciofliceni, com. Snagov. Complexul fiind pe colț, există și o altă adresă la fel de valabilă: Str. Alexandru Ioan Cuza, Ciofliceni, com. Snagov
Ne găsiți acolo miercuri, vineri, sâmbătă și duminică.
Evident cu rezervare în prealabil!