Căutare:

Căutare:

Stiati ca?

Kirkpatrick Macmillan inventatorul bicicletei cu propulsie la roata din spate

Kirkpatrick Macmillan a trăit între 2 septembrie 1812 și 26 ianuarie 1878. A fost un fierar considerat de mulți drept inventatorul bicicletei cu tracțiune pe roata din spate.

Kirkpatrick Macmillan s-a născut la Keir Mill, lângă Thornhill Dumfries și Galloway. Tatăl său era fierar și, la vârsta de 12 ani Kirkpatrick a devenit ucenicul lui. Trebuie acceptat în acest moment că aproape fiecare aspect al poveștii invenției bicicletei este supus unei controverse considerabile, dar ceea ce urmează este o interpretare destul de popular acceptată a evenimentelor bazată pe cercetările publicate inițial în 1899 de un descendent al lui Macmillan, James Johnston.

La sfârșitul anilor 1820, Macmillan a văzut pe cineva călărind o velocipedă, o bicicletă care era propulsată de picioarele biciclistului împingând înapoi pe pământ și a decis să-și construiască una. După ce a făcut acest lucru, și-a dat seama că există posibilități de îmbunătățire semnificativă. În 1839 și-a finalizat bicicleta îmbunătățită. Din lemn, avea roți din lemn cu jante de fier, o roată din față orientabilă și o roată din spate care era conectată printr-o serie de tije de pedale, pe care călărețul le împingea succesiv înainte într-o mișcare alternativă orizontală. În anii următori, Macmillan era văzut în mod regulat călare parcurgând cele 15 mile dintre casa lui și Dumfries.

În iunie 1842, Macmillan pare să fi parcurs cele 70 de mile până la Glasgow. Un reportaj din ziar vorbește despre „un domn din Dumfries călare pe un velociped cu design ingenios” care a doborât o fetiță în zona Gorbals și a fost amendat cu cinci șilingi. Mulți cred că acesta a fost Macmillan, deși alții se întreabă dacă un ziar ar descrie un fierar drept „un gentleman”. Macmillan nu și-a brevetat invenția, iar în 1846 Gavin Dalzell din Lesmahagow a produs o mașinărie foarte asemănătoare, ceea ce a condus la credința care a persistat în mare parte din anii 1800 că el a inventat bicicleta cu propulsie.

În 1854, Macmillan s-a căsătorit cu Elsie Goldie și au avut împreună șase copii. A murit în 1878. Fierăria în care a lucrat este încă în picioare și poartă o placă pe care scrie: „A construit mai bine decât știa”. Două dintre bicicletele sale sunt expuse la Muzeul Dumfries.

Notă:

În 1817, inventatorul german Karl Drais a inventat Laufmaschine („mașină de alergat”), numită mai târziu velocipede, draisine (engleză) sau „draisienne” (franceză), sau poreclita, „calul dandy”. Era un vehicul cu două roți, cu ambele roți în linie, propulsat de conducător care împingea de-a lungul solului cu picioarele ca în mersul obișnuit sau în alergare.

Sursa: undiscoveredscotland.co.uk
Foto: alamy;

Pe aceeași temă

Înscrie-te la activitățile Bate Șaua

Completează formularul de mai jos si rezervă unul sau mai multe locuri! Câmpurile marcate * sunt obligatorii.