Căutare:

Căutare:

Echitație / Călărie Recomandări

10 motive pentru a nu purta o tocă (cască) de călărie?

AM CĂZUT DE MULTE ORI ÎN CAP… DE PE CAL SAU DE PE BICLĂ.
ȘI NU ÎNTOTDEAUNA PURTAM CASCĂ…
AȘA CĂ M-AM GÂNDIT SĂ FAC NIȘTE RECOMANDĂRI.

Există multe motive, sau mai degrabă, scuze pentru a nu purta toca de călărie.
Cu toate acestea, cercetările și experiențele personale arată că o cască de călărie montată corespunzător, aprobată de institute specializate pentru siguranță, poate reduce drastic riscul de rănire la cap.

Când un călăreț cade, capul este de obicei primul lucru care lovește solul. Craniul uman poate fi spulberat la impact deja la o viteză de 7 până la 10 kilometri pe oră, iar caii galopează cu peste 60 km/h. Potrivit Brain Injury Alliance din Kentucky, trei din cinci decese în accidentele ecvestre sunt cauzate de leziuni cerebrale și există de patru ori riscul de mortalitate pentru călăreții fără cască care sunt răniți. Caii sunt responsabili pentru mai mult de jumătate din toate rănile cauzate de animalele mari și aproximativ o treime dintre acestea sunt leziuni ale creierului sau capului.

Având în vedere aceste realități, mai jos sunt 10 motive comune pentru a nu purta o cască de călărie. Ai un singur creier, așa că nu folosi aceste scuze – poartă o cască la fiecare plimbare/tură/antrenament.

toca de echitatie si eleganta

10 motive pentru a purta o tocă (cască) de echitație… și de preferat nu una de ciclism!

1.
Tu: „Îmi port casca de bicicletă!”

Eu: „Căștile pentru biciclete sunt făcute pentru bicicliști. Căștile pentru călăreți sunt concepute pentru a rezista la căderi de la înălțimi mai mari și la viteze mai mari… ba chiar și la loviturile provenite de la un cal…”

2.
Tu: „Căștile sunt urâte!”

Eu: „Există multe stiluri și culori diferite și o poți acoperi oricând cu o husă șmecheră sau o poți decora simpatic…”

3.
Tu: „Călăreții western (cowboy-ii) nu poartă cască!”
Eu: „Cowboy-ii „adevărați” s-au îmbrăcat întotdeauna pentru o cât mai bună protecție. Purtau cizme rezistente, jambiere pentru a-și proteja gambele, aveau huse de protecție la trăgători și scărițe pentru a-și proteja picioarele, purtau mănuși și foloseau bandane împotriva prafului de pe poteci. Dacă ar fi fost disponibile căști și atunci, cowboy-ii adevărați le-ar fi purtat. Astăzi, sunt disponibile căști stil ‘western’ sau ‘cowboy’…”

4.
Tu: „Casca de echitație este incomodă!”
Eu: „Deși acest lucru este valabil pentru căștile de stil vechi, design-urile și materialele s-au schimbat și se îmbunătățesc constant. Majoritatea reclamațiilor pot fi evitate cu o potrivire adecvată și selectând cel mai bun stil pentru tine…”

5.
Tu: „Toca se înfierbântă și mă încing!”
Eu: „Căștile de echitație din zilele noastre sunt fabricate din materiale mai ușoare decât cele de altădată și multe au ventilație pentru fluxul de aer. Într-o zi fierbinte, va fi mai cald un pic decât călăritul fără cască … de acord, dar mai bine un cap încins decât un cap plin de leziuni cerebrale…”

6.
Tu: „Căștile îmi dau bătăi de cap!”
Eu: „Dacă casca ta se potrivește corect, acest moft ar putea fi mai puțin legat de cască și mai mult despre lipsa aportului de apă care provoacă durerile de cap. Activitățile ecvestre pot fi obositoare și majoritatea călăreților nu beau suficientă apă…”

7.
Tu: „Voi avea ‘urmă de cască’ pe păr!”
Eu: „Da, s-ar putea. Părul fără urmă de la cască poate fi sexy&modern&cool, dar merită oare vanitatea ta să riști leziuni cerebrale?…

8.
Tu: „Sunt un călăreț cu experiență!”
Eu: „Un studiu realizat în Alberta a constatat că majoritatea călăreților răniți aveau o medie de 27 de ani de experiență. Proaspeții călăreți (începători) erau mai în siguranță, poate pentru că erau mai precauți.

9.
Tu: „Este capul meu și pot face ce vreau cu el!”
Eu: „Da, este capul tău. Mesajul pe care îl transmiți tuturor celor din jur este că siguranța nu este o chestiune importantă pentru tine. Dacă ceri copiilor să poarte o cască și tu nu o faci, transmiți mesajul că, odată ce devin adulți, nu e grija lor să își poarte singuri de grijă…. ba chiar că este bine să-și riște viața în acest fel. Înainte de a decide că purtarea unei căști nu este pentru tine, gândește-te bine. Capul tău este ca un pepene verde. Încearcă să arunci unul de la doi-trei metri în aer și îți vei face o idee destul de bună despre ce se poate întâmpla cu capul tău. Când îți spargi capul, ce traumă îi vei provoca persoanei care îți vine în ajutor? Ce traumă și greutăți vei provoca familiei tale? Cine va avea grijă de tine pentru tot restul vieții tale dacă îți lezează grav creierul?”

10.
Tu: „Căștile sunt scumpe și nu îmi permit una!”
Eu: „Pune-ți o cafea & latte de 15 lei și gândește-te la această declarație pentru un moment. Costul unei căști aprobate ASTM/SEI este mic în comparație cu valoarea creierului tău. Și, în comparație cu costul îngrijirii medicale pe termen lung, în cazul în care un accident de călărie te lasă cu leziuni permanente ale creierului care ar fi putut fi reduse sau evitate prin purtarea unei căști, acestea sunt neprețuite…”

 

 

Probabil că ai văzut și căști de ciclism și căști de echitație și te-ai întrebat dacă o poți folosi pe una pentru a o înlocui pe cealaltă.
Un prieten cascador, aflând de ultima mea căzătură în cap, de pe cal, la galop, mi-a recomandat să port în cazul în care mai fac antrenamente extreme, cască de… hochei!!!
Deși nu este neobișnuit ca oamenii să se întrebe dacă poți folosi o cască de bicicletă pentru călărie, există multe lucruri de luat în considerare atunci când răspunzi la această întrebare.

Răspunsul meu pe scurt:
Deși nimic nu te împiedică să porți o cască de bicicletă atunci când călărești un cal, nu îți recomand. Căștile de echitație sunt proiectate conform diferitelor specificații pentru a oferi siguranță unui călăreț în cazul unor accidente specifice legate de echitație, în timp ce o cască de bicicletă nu îți va oferi aceeași siguranță când dai de accidente stupide, care nu era normal să se întâmple… sigur, sigur… vezi o copită în cap, sau un plonjon direct în mantinelă. E drept, poți folosi o cască de bicicletă, de downhill, una full-face… că ar avea aceeași garanție la impact.

Aruncă și tu o privire mai profundă asupra diferențelor dintre aceste căști și dacă ar trebui să folosești una în locul alteia și dacă într-adevăr contează atât de mult până la urmă.

Călăreții trebuie să poarte căști?

În primul rând, purtarea căștii în timpul echitației depinde în totalitate de tine dacă ești singur, pe terenul tău, dacă doar te antrenezi și nu concurezi… sau în orice altă situație în care nu există cerințe legale pentru a face acest lucru.
Cu toate acestea, este recomandat să porți o cască în orice moment atunci când călărești.

De departe, cel mai serios motiv pentru care călăreții poartă căști în timpul călăriei este siguranța.
O cască este concepută pentru a minimiza impactul asupra capului și pentru a te proteja, într-o anumită măsură, de răni grave în cazul unei căderi sau în orice altă situație în care a-i suferi o posibilă lovitură la cap.

Întrebarea este însă, dacă e obligatorie purtarea căștii în timpul turelor călare.

Pe lângă toate beneficiile purtării căștii în timpul călăriei, siguranța fiind principala, așa cum tocmai am menționat, există câteva cerințe legale pentru purtarea căștii în timpul călăriei, precum și reglementări pentru participarea la evenimente speciale și la competiții ecvestre.

Legea privind purtarea căștii în timpul călăriei
Conform Codului Rutier, în mai multe țări, copiii cu vârsta de până la 14 ani trebuie să poarte o cască care este bine fixată atunci când circulă pe drumurile publice și pe străzi, fie că sunt pe bicicletă, fie pe cal. Deși adulții sunt încurajați să urmeze aceeași reglementare, ei nu sunt obligați legal să o facă.

În România, NU există nicio reglementare cu privire la acest aspect / subiect…

Regulile FEI (Federația Internațională pentru Sporturi Ecvestre) pentru purtarea căștilor.
În calitate de organism internațional de conducere pentru toate sporturile ecvestre, FEI cere tuturor concurenților să poarte o cască atunci când concurează sau participă la oricare dintre evenimentele lor ecvestre.
Deasemenea, tipul de tocă pe care o porți trebuie să respecte oricare dintre următoarele standarde:

european (EN)
britanic (PAS)
America de Nord (ASTM)
Australia și Noua Zeelandă (AS/NZ)

Poți purta o cască de bicicletă pentru călărie?
După cum am menționat în deschiderea articolului, este posibil să porți o cască de ciclism în timpul călăriei, în majoritatea situațiilor, dar nu te baza pe ea prea serios.

casca de ciclism si toca de echitatie

Ambele tipuri de căști sunt proiectate după diferite specificații și standarde legate de diferitele funcții și detalii tehnice pe care le presupune fiecare sport sau activitate. Astfel, pentru a asigura o siguranță și o protecție optimă în caz de cădere sau lovire, este mai bine să porți o cască de echitație în timpul călăriei și o cască de ciclism în timp ce pedalezi pe bicicletă.

NU știu dacă e cazul să mai menționez, o cască de bicicletă nu ar respecta standardele conform cerințelor FEI… asta dacă dorești să concurezi la oricare dintre evenimentele lor.

Care este diferența dintre o cască de călărie și o cască de bicicletă?
Deși căștile de bicicletă și căștile de echitație arată la fel și se simt destul de asemănător deoarece îndeplinesc funcții similare, există unele diferențe distincte în ceea ce privește modul în care sunt proiectate și scopurile specifice pe care trebuie să le îndeplinească.

casca de bicicleta sau toca de echitatie

Iată câteva dintre principalele diferențe dintre căștile de echitație și căștile de biciclete:

Specificații de proiectare

Căștile de echitație sunt proiectate în conformitate cu specificații și reglementări diferite față de căștile pentru biciclete, deoarece îndeplinesc diferite funcții și au diferite niveluri de protecție în diferite zone.

Înălțimea de cădere

Căștile de echitație sunt concepute pentru a proteja împotriva impactului de la o cădere de pe un cal de la o înălțime de 3,5 -4,5 metri, în timp ce căștile de bicicletă sunt concepute pentru a te proteja împotriva impactului la cap de la o cădere de maxim 2 metri.
Atenție: nu mă refer aici la căștile full-face, de downhill… nu cred că vrei să încaleci un cal cu așa ceva :)

Acoperirea capului

Căștile de echitație sunt concepute pentru a proteja diferite zone ale capului, în special partea din spate a capului, în timp ce căștile pentru biciclete oferă mai multă protecție în cazul căderii spre înainte și lateral.

Accidente legate de echitație

Căștile de echitație sunt, deasemenea, testate pentru reținerea bărbiei și concepute pentru accidente specifice legate de echitație, cum ar fi penetrarea obiectelor ascuțite sau lovituri de copită.

Din ce este făcută o cască de călărie?

Să vedem din ce este fabricată o cască de călărie și cum influențează designul și materialele siguranța căștii.

În exteriorul căștii

Partea exterioară a căștii de echitație este compusă dintr-o carcasă exterioară, concepută pentru a rezista la impact în caz de cădere. Acesta este de obicei realizat din carbon, plastic sau rășini care sunt mai mult sau mai puțin rezistente la impact. Carcasa din plastic sau rășină este de obicei acoperită la exterior cu o pânză sau o catifea pentru a o face să arate mai plăcut din punct de vedere estetic.

Borul / Cozorocul este făcut pentru a fi extrem de flexibil pentru a ceda în cazul în care un călăreț aterizează pe el, în caz de cădere. Există, de asemenea, materiale inserate la interiorul carcasei care sunt concepute pentru a absorbi impactul în cazul unei căderi sau într-o situație în care călărețul suferă o lovitură la cap.

În interiorul căștii

Căptușeala interioară a căștii este de obicei fabricată din diferite materiale, absorbante, moi, fine… pentru a face casca mai confortabilă.

Apoi mai există cureaua de sub bărbie sau hamul care este conceput pentru a se asigura că toca rămâne în siguranță pe capul unui călăreț în timpul călăriei, precum și în cazul unei căderi sau a unei lovituri la cap.

Nu în ultimul rând, ventilația este crucială în timpul călăriei și este de obicei asigurată de designul modern al oricărei căști specializate. Fiecare producător propune diferite modele de găuri, fante sau șanțuri.

 

Pentru cât timp este bună / garantată o cască de călărie?

Atunci când achiziționezi o tocă de echitație, pentru început ea oferă protecție maximă prin modul în care este proiectată și prin materialele folosite în procesul de fabricație. Aceste materiale, totuși, se degradează în timp și ar trebui să înlocuiești casca după recomandările producătorului.

Ar trebui să înlocuiești casca, indiferent dacă o utilizezi în mod regulat sau doar o lași pe raft, neatinsă. Acest lucru se datorează degradării naturale a materialelor, așa cum tocmai am menționat.

Potrivit producătorilor, căștile de echitație „expiră” și ar trebui înlocuite după 5 ani de la data achiziționării, indiferent de aspectul sau starea ei estetică. Conform reglementărilor europene, vânzătorul îți oferă o garanție generală de 2 ani, dar producătorul îți poate oferi mai mult.

Anumiți factori, cum ar fi durata de utilizare, condițiile de depozitare, au un impact asupra duratei de viață a oricărei căști, detalii care ar trebui să fie luate în considerare și ar trebui să verifici în mod regulat starea căștii. Există multe motive și situații în care ar trebui să-ți înlocuiești casca de echitație, chiar înainte de data expirării acesteia.

Foto credit: horse-canada.com / horseridingnetwork.com / Școala BateȘaua

 

La Școala BateȘaua încerc să descriu clar avantajele, dar mesajul meu este următorul: casca (toca) este ULTIMA SOLUȚIE când vine vorba de siguranță. Înainte de a te baza pe protecția ei, ia în calcul următoarele:
– Ai avut în vedere o inițiere ca la carte, fără a sări peste etape? Ce înseamnă echilibru, stabilitate, descălecare în regim de urgență, evitarea intrării brutale în zona de confort a calului, anticiparea și acționarea pentru prevenire în situațiile care pot speria calul?

– Ai dezvoltat reflexe bune, rapide?

– Ai dezvoltat o elasticitate mare?

– Ai forță și musculatură formată?

– Ai exersat vreo tehnică de cădere, de evitare a căderilor sau loviturilor?

– Ai amenajat o suprafață de antrenament bine întreținută, compatibilă cu tipul de antrenament (nu mă refer aici la plimbările off-road)

Vrei să afli mai multe sau să experimentezi împreună cu noi?
Înscrie-te la Scoala BateSaua!

Rezervări la: contact@batesaua.ro
Detalii: 0722736694 / 0722238866
Locația o găsiți AICI

Pe aceeași temă

Înscrie-te la activitățile Bate Șaua

Completează formularul de mai jos si rezervă unul sau mai multe locuri! Câmpurile marcate * sunt obligatorii.