Căutare:

Căutare:

Echitație / Călărie

Fraul calului. Tipuri si componente

Așa cum pentru a direcționa o mașină ai nevoie de volan, pentru a manevra o bicicletă sau o motocicletă ai nevoie de ghidon, tot așa și pentru a direcționa (și nu numai…) un cal ai nevoie de FRÂU.

Fraul este partea de harnașament destinată controlului comenzilor de direcție și de viteză date unui cal. Frâul este alcătuit din partea care se pune pe capul calului ( de care este prinsă și zăbăluța) și din dârlogii care sunt atașati zăbăluței și care ajung în mâinile călărețului.
CĂ VENI VORBA: dacă dârlogii îți ‘atârnă’, orice încercare de a ceda sau îngrămădi va fi inutilă!

frau simplu englezesc
Frau model englezesc cu zabaluta, botar simplu si curelusa de botar

 

Frâiele se împart în DOUĂ MARI CATEGORII:

1. Frâu cu zăbăluță
2. Frâu fără zăbăluță

PĂRȚI COMPONENTE ALE UNUI FRÂU:

Cefar: ține frâul pe capul calului.

Gâtar: ține frâul să nu cadă de pe capul calului în jos în față.

Fălcea: Curelușa care atașează cefarul de zăbală.

Botar: Este cureaua care înconjoară botul calului și are de multe ori rolul de a menține gura calului închisă; alteori are rolul de a i se atașa alte piese componente (vezi martingala etc).

Dârlogi: Asigură joncțiunea între mâinile călărețului și frâu / zăbală.

Zăbăluța: bara de fier (de diferite tipuri și îmbinări) care se instalează în gura calului pentru a îl controla și a îi transmite diferite impulsionări.

Fruntar: Previne alunecarea frâului peste capul calului pe gât în jos.

 

IMPORTANT: Principala componentă a unui frâu este curelușa (fălceaua) care susține zăbăluța în gura calului și care trece de o parte și de alta a capului calului până în spatele urechilor (cefarul).

 

1. FRÂU CU ZĂBĂLUȚĂ:
a) Model englezesc
– Frâu simplu: este cel mai des întâlnit, cuprinde o zăbăluță si de regulă un singur set de dârlogi.

frau englezesc curelusa de bot
Model de frau englezesc cu zabaluta, botar simplu asociat cu o curelusa de bot

Frâu simplu cu botar și curelușă de bot: Curelușa de bot este folosită pentru a împiedica deschiderea botului, atunci când încearcă să scape de acțiunea zăbăluței, pentru a împiedica încrucișarea fălcilor calului sau pentru a evita plasarea limbii deasupra zăbăluței.

Frâu simplu cu botar, fără curelușa de bot: evident, nu are curelușa suplimentară.

frau cu botar simplu
Model de frau englezesc cu botar simplu

– Frâu Pelham: Este tot un frâu englezesc, dar care se folosește împreună cu o zăbăluță de tip Pelham și care se livrează în combinație cu două seturi de dârlogi.

– Frâu dublu: Folosește două zăbăluțe simultan și două seturi de dârlogi. Frâurile duble sunt folosite de regulă la nivelul avansat de dresaj.

b) Model mexican
Botarul este diferit fata de cel al unui frâu englezesc normal fiind în forma de X, acest lucru funcționând cam la fel ca un frâu englezesc combinat cu o curelușă de bot, sau ca un frâu cu botar coborât. Cum spuneam mai sus, împiedică obiceiurile nedorite ca deschiderea botului pentru a scapa de actiunea zăbăluței, încrucișarea fălcilor, plasarea limbii deasupra zăbăluței etc.

frau mexican scoala echitatie
Exemplu de frau mexican

c) Model australian: nu are botar și este folosit în competiții sau în alte activități. Toate părțile componente sunt ținute laolaltă de câte un inel de-o parte si de alta a capului, aflat aproape de urechea calului.

exemplu frau australian

 

d) Model ‘western’
Se întâlnesc mai multe versiuni de frâu western, la acest tip de frâu lipsește botarul:
– frâu ‘western’ cu susținere pe o singură ureche
– frâu ‘western’ cu susținere pe două urechi
– frâu ‘western’ normal

frau western
exemplu de frau western

2. FRÂU FĂRĂ ZĂBĂLUȚĂ:

Pentru a compensa fermitatea acțiunii zăbăluței, majoritatea “acționează” pe anumite puncte de presiune de pe fața calului. Unele dintre aceste tipuri de frâu sunt echivalentul unui căpăstru cu dârlogi atașați. De multe ori se recomandă utilizarea unui frâu fără zăbăluță pentru caii care nu pot accepta o zăbăluță în gură sau pentru a minimaliza actiunea invaziva pe care o zăbăluță o poate avea in opinia unora. Însă, chiar si unele dintre aceste variante de frâie pot fi foarte puternice și ne-recomandate în mâinile începătorilor.

a) Model Hackamore : poate fi un frâu destul de puternic, mai ales că unii cai nu suportă presiunea aplicată de acest frâu asupra feței.

b) Model Bosal: o variantă western a frâului fără zăbăluță, folosită cu tehnica de „neck reining”. Și acest tip de frâu poate fi destul de puternic și nerecomandat începătorilor.

 

În concluzie: frâul este panoul de comandă de pe capul calului, la care ai acces cu ajutorul dârlogilor. Când dârlogii exercită un anumit tip de presiune la gura calului, se spune că „a luat contactul”.

NU UITA: nu călărețul este cel care „ia contactul”, ci calul!

FotoCredits: lusitanohorsefinder, dressage today, horse & hund

Pe aceeași temă

Înscrie-te la activitățile Bate Șaua

Completează formularul de mai jos si rezervă unul sau mai multe locuri! Câmpurile marcate * sunt obligatorii.