Căutare:

Căutare:

Echitație / Călărie

Calaria responsabila. Siguranta calaretului si bunastarea calului

Călăria este o activitate foarte complexă, cu foarte multe beneficii în plan personal pentru călăreț… atât fizice, psihice cât și emoționale. Acest lucru este posibil pentru că implică lucrul cu un partener care, în ciuda faptului că nu vorbește, comunică și transmite energie.

calaria responsabila
> la Școala BateȘaua, călăria responsabilă este un principiu de bază <

Călăria este însă o activitate care implică și un risc mare de accidentare, tocmai că presupune lucrul cu o ființă vie, care are propriile emoții și reacții, nu cu o mașinărie. Calul este un animal pradă, mult mai mare comparativ cu noi, care este foarte sensibil și poate reacționa la orice, nu din dorința de a ne face rău, ci pentru a scăpa de un potențial pericol.

De aceea este important să cunoști principalele caracteristici ale calului și să fii atent la nevoile lui. Pentru că bunăstarea lui înseamnă un risc mai mic de accidentare pentru călăreț, deci o experiență cu calul mai bună per ansamblu.

Centrul ecvestru este nucleul fără de care activitatea ecvestră nu ar putea exista. Iar modul în care centrul ecvestru își desfășoară și planifică activitatea este ceea ce face diferența între o experiență călare provocatoare, o călătorie de auto-cunoștere și auto-depășire, și o experiență nefericită care te poate traumatiza pe viață.

Cum poți identifica un centru ecvestru responsabil? Acolo unde incidența accidentelor este foarte mică, acolo unde nivelul de cunoștințe, expertiză, cultură generală, respect ale personalului sunt foarte mari. Acolo unde gradul de implicare și de asumare a responsabilității din partea directorului este mare și vizibil.

Pentru că ne dorim ca tu să ai parte de experiențe utile, memorabile și atractive la călărie, în cele de mai jos vom prezenta câteva aspecte carete vor ajuta să evaluezi dacă centrul ecvestru în care ai ajuns este adept al călăriei responsabile.

 

> odihna, zâmbetele și urechile îndreptate înainte, spun multe despre călăria responsabilă <

 

SIGURANȚA CĂLĂREȚULUI + BUNĂSTAREA CALULUI = CĂLĂRIA RESPONSABILĂ

 

 1. Curățenia la grajd și în alte zone ale centrului ecvestru
  pe lângă faptul că a ține boxele cailor curate este o chestie de igienă și sănătate pentru cai, este și o dovadă de preocupare și respect a echipei față de activitatea în sine și a beneficiarilor săi.
 2. Îngrijirea cailor
  Observă starea lor de spirit, dacă arată bine, dacă sunt răniți sau nu, petrec zilnic timp liber în natură. un cal căruia nu îi sunt îndeplinite nevoile zilnice este un cal care îți va da bătăi de cap atunci când îl scoți la treabă.
 3. Reacțiile cailor
  Urmărește comportamentul cailor din bază,mai ales la cel care ți-a fost alocat pentru antrenament sau pentru plimbare. Dacă se sperie atunci când ridici mâna, cel mai probabil au fost abuzați fizic, iar șansele să aibă reacții nepotrivite atunci când vei fi călare sunt destul de mari.
 4. Echipamentele folosite
  Are fiecare cal echipamentul propriu? Sunt echipamentele păstrate în condiții bune, fără rosături, fără rupturi care să îți pună viața în pericol? Sunt vestele și tocile curate sau nu? Sunt spațiile comune, sanitare, igienizate?
 5. Purtarea echipamentului de protecție
  Este obligatoriu? În cazul în care tu nu ai, există posibilitatea să închiriezi de la centru sau nu?
 6. Calul ales este potrivit pentru tine?
  Alegerea calului se face în funcție de înălțimea ta, greutatea ta, vârsta ta, competența ta. Cu cât un călăreț este mai puțin pregătit, cu atât calul trebuie să fie mai bine pregătit, mai echilibrat psihic și mai avansat tehnic.Personalul centrului ecvestru este responsabil de aceste aspecte și să fie gată să formeze cuplurile cal-călăreț.
 7. Verificarea echipamentului
  Al tău și al partenerului tău ecvid.
calaria responsabila
> Bunăstarea calului și relația pozitivă cal-călăreț, definesc călăria responsabilă <

Text preluat din Manualul de Călăreț editat de FRTE – Federația Română de Turism Ecvestru

Pe aceeași temă

Înscrie-te la activitățile Bate Șaua

Completează formularul de mai jos si rezervă unul sau mai multe locuri! Câmpurile marcate * sunt obligatorii.