Căutare:

Căutare:

Echitație / Călărie

Câștigă respectul calului… încă din grajd

Ai probleme cu atitudinea negativă și/sau comportamentul incisiv/agresiv atunci când te apropii și intri în boxa calului tău?
Înseamnă că este momentul să iei atitudine urgent.
Comportamentul obraznic și lipsit de respect devine rapid periculos, deoarece ești prins într-un spațiu mic cu un animal de peste 600  ba chiar 800 de kilograme. Voi analiza două probleme obișnuite care apar când intrăm în boxa calului și vă voi arăta recomandările uzuale.

cai la popas
>> vrei sa legi caii la popas sau să îi lași să pască liberi? cum îi mai prinzi să pui șaua pe ei? fug de tine sau fug la tine? <<

CÂȘTIGĂ RESPECTUL CALULUI
Înainte de a începe, totuși, este important să știi că poți corecta aproape toate „relele maniere” și atitudinea obraznică a
calului doar aplicându-i exerciții corectoare de bază. Câștigă respectul său și arată-i că ești un lider cu cunoștințe în care poate avea încredere și vei descoperi că te va întâmpina cu o atitudine pozitivă și te va respecta atunci când vei intra în boxă.

CALUL TĂU ÎȚI „ARATĂ FUNDUL” ÎN MOMENTUL CÂND INTRI ÎN BOXĂ
Una dintre cele mai mari probleme ale mele este ca un cal să-și întoarcă fundul spre mine când mă duc să-l prind. Este echivalentul unui copil care își întoarce spatele la părinți sau la profesori. Și credeți-mă, am lucrat cu mii de copii în tabere și la cursurile de inițiere… mi-a fost arătat spatele de destule ori, ca să îmi pot da seama imediat când e vorba de nesimțire, dispreț, teamă sau încăpățânare. Nu-mi pasă dacă un cal de-al meu este liber pe pășune sau dacă este în boxa lui, când mă vede venind spre el, eu vreau atenția și ochii lui îndreptate către mine. Ce îmi doresc? Doi ochi sunt întotdeauna mai buni decât două fese sau două copite.

>> nu intra în boxă când calul stă cu spatele la tine <<

PRESIUNE ȘI ELIBERARE
Dacă vei observa că și al tău are acest obicei, primul pas este să începi să aplici metoda de bază cu el, iar asta începe cu exercițiile de respect în manejul rotund. Dacă îți înveți calul cu exercițiile de rotire și încercuire și îl faci să se întoarcă foarte prompt spre tine, cu fața spre tine și să te privească cu doi ochi, gata să te urmeze oriunde ai merge, vei descoperi probabil că această problemă va dispărea.

>> cum îți prinzi calul ca să îl aduci la manej, când el se simte mai bine la pășune decât cu tine? fuge la tine sau fuge de tine?? <<

Dacă calul tău își întoarce fundul spre tine când te apropii de boxă, îi vei aplica presiune pentru a-l face să se simtă inconfortabil până se întoarce și te privește cu ambii ochi. Un strop de precauție: trebuie să fii atent când lucrezi cu un cal într-o boxă. Eu nu intru de fapt prea mult… de obicei stau doar în prag. Dacă intri în boxă cu el și începi să aplici din ce în ce mai multă presiune, mai ales dacă este lipsit de respect și incisiv sau dacă este speriat, s-ar putea să te lovească. Când te afli într-o incintă îngustă, șansa de a fi lovit este destul de mare. Trebuie să folosești bunul simț.
Când intru în boxa unui cal, vreau automat ca el să se întoarcă și să se uite la mine și să aibă o privire plăcută pe față. Dacă nu
mă privește cu doi ochi, aplic presiune spre picioarele posterioare. De îndată ce calul se uită la mine, mă întorc și mă îndepărtez de el! Practic, mă comport de parcă nu m-ar mai interesa deloc ce face el.

Când aplic presiune pe picioarele posterioare ale calului, învârt capătul frânghiei / lesei către fundul lui. S-ar putea chiar să arunc căpăstrul și frânghia împreună către fundul calului. Când faci asta, calul de obicei va sări înainte, se va învârti și te va urmări cu ambii ochi, mai ales dacă l-ai învățat deja exercițiile de alergare pe cerc, rotire și încercuire. De îndată ce te privește cu doi ochi, îndepărtează presiunea. Când calul nu te privește iar, pune iar presiune pe el.
Când te privește DOAR puțin întorcându-și PUȚIN capul spre tine, elimină un pic din presiune și apoi, când te privește cu ambii ochi, elimină toată presiunea.

>> mai întâi atrage atenția calului și apoi intră în boxă <<

Odată ce calul te privește cu doi ochi, intră în boxă. Freacă-i fruntea, scarpină-i gâtul și spatele, pune-i căpăstrul pe cap și dă-i puține recompense. Apoi scoate-i căpăstrul și pleci. Apoi te apropii din nou de boxă. S-ar putea să repeți acest proces de șapte sau opt ori până când, imediat ce te apropii de boxă, calul te va privi cu doi ochi. Apoi pune-i căpăstrul pe cap și du-l afară din grajd.

>> intră în boxă când calul s-a întors cu ochii la tine <<

Cu acei cai care sunt deosebit de lipsiți de respect și sunt ținuți într-o boxă mai mare, atunci când te văd apropiindu-te, vor alerga la colț, își vor băga capul în colț și vă vor arăta fundurile. Atunci poți folosi  ‘bățul cu sfoară’ mai degrabă decât lesa, deoarece pot crea mai multă presiune pe el și să stau la o distanță sigură de cal. Amintiți-vă, ‘bățul cu sfoară’ nu este altceva decât o extensie de 2 metri a brațului. Bățul cu sfoară poartă numele de „cravașă de dresaj natural tip Carrot”, are 1,2 m bățul și 1,7m frânghia…, bățul este cu adevărat rigid, nu elastic precum biciurile de lonjare.

Dacă calul dă totuși cu piciorul spre tine, continuă-l să-l atingi pe fund cu cadență. Din nou, cât de tare îl atingi depinde de nivelul de sensibilitate al calului. Dacă calul este foarte sensibil și înspăimântat, este suficient să-l atingi ușor cu bățul. Dacă este destul de lipsit de respect, împingător, plictisitor sau leneș, s-ar putea să trebuiască să-i dai una la fund ceva mai tare.

Secretul este dacă numai „miroși” că calul se va uita la tine, te vei întoarce și te vei îndepărta de el. Daca nu te privește, du-te înapoi în spatele său din nou. Continuă să folosești acestă metodă până când te va înfrunta. Nu poți împiedica calul să-ți arate fundul, dar poți face ca fundul lui să se simtă inconfortabil. Când îți prezintă „ochii la control”, ia presiunea de pe el și dă-i ocazia să se simtă confortabil. Dacă fiecare persoană care prinde acest cal va face același lucru, destul de curând se transformă într-un obicei pentru el să se confrunte, cu oricine merge în boxa lui, cu doi ochi. Caii nu sunt altceva decât creaturi ale obișnuinței.

CALUL TĂU DOVEDEȘTE COMPORTAMENT AGRESIV ÎN BOXĂ, CUM AR FI MUȘCĂTURI, ZVÂRLITURI SAU LOVITURI?
Unii cai devin foarte agresivi sau defensivi când sunt în boxe. Ei cred ca este boxa lor. Ia încearcă să îi demonstrezi calului tău: „Nu, este a mea și intru când vreau în ea. Se întâmplă să te las sa traiești aici gratuit și pentru asta trebuie să îmi fii recunoscător… ”.
Mulți cai cred că, pentru că este boxa unde stau mereu, este zona lor protejată și pot să te țină departe de ea. Revin, dar din nou, cu aceeași recomandare esențială, dacă îți obișnuiești calul cu elementele fundamentale ale respectului lucrului în echipă, îi câștigi respectul și îi poți imediat aduce aminte ca ești un lider competent în care poate avea încredere. Ai să vezi că acest tip de problemă va disparea, în general, de la sine. Dacă calul tău te respectă cu adevarat, el nu va dezvolta o atitudine impertinentă și nici nu te va primi în defensivă când vei intra în boxă.

Dacă calul tău acționează agresiv, defensiv sau cu urechi ciulite în boxă, fă pregatirea cu el în boxă. Pune-i căpăstrul și lesa pe cap și pune-i în mișcare trenul posterior, scoate-l din boxă, bagă-l în boxă, rotește-l și mișcă-i picioarele.

Fă picioarele calului sa se miște ACUM.
Nu când vrea el, ci acum, când vrei tu.
Odată ce repeți asta de două-trei ori, calul își va da seama că ar fi bine să nu mai acționeze lipsit de bune maniere, căci vei da buzna în boxă și îl vei pune la punct.

Dacă comportamentul calului este foarte agresiv și lipsit de respect, încât nici macar nu poți să îi pui căpăstrul, atunci ai probleme mai mari decât comportamentul său din boxă. Aș recomanda să începi de urgență exerciții la manejul rotund. Fiind rotund, nu se va putea băga cu capul în colț și cu picioarele din spate către tine :)

cai la plimbare
cai la plimbare

RECOMANDARE:
De fiecare dată când intru într-o boxă pentru a-mi scoate calul afară, îl flexez de patru-cinci ori pe fiecare parte, chiar înainte să ies din boxă. De asemenea, îl mai flexez de patru-cinci ori pe fiecare parte, înainte de a scoate căpăstrul și de a le pune la dispoziție pentru o zi. Primul și ultimul lucru pe care și-l amintește când intru în sau plec din boxă este ca îl scarpin și îl fac să se simtă bine. Este, de asemenea, un mic memento potrivit: eu sunt cel care controlează și face regulile. Este foarte important să nu-ți lași calul să te domine.

Acest articol este inspirat de învațaturile căpătate de mine de la diferiți „vrăjitori de cai”; în cazul de fața am extras și din sfaturile lui Clinton Anderson a.k.a. Downunder Horsemanship

Pe aceeași temă

Înscrie-te la activitățile Bate Șaua

Completează formularul de mai jos si rezervă unul sau mai multe locuri! Câmpurile marcate * sunt obligatorii.