Căutare:

Căutare:

Echitație / Călărie

CEDAREA LA GAMBĂ în echitație – ce este, cum o executăm și la ce ne folosește

>> cum faci cedarea la gambă? <<

Cedarea la gambă este un exercițiu util pe care îl poți folosi pentru a te ajuta să îți înveți calul să se miște opus-lateral la presiunea transversală a piciorului tău. Deasemenea, experții îl recomandă pentru că ajută la relaxarea spatelui calului și în general la îmbunătățirea relaxării sale mentale, nu doar celei fizice. Acest exercițiu crește suplețea și elasticitatea calului, ceea ce duce la ritmuri mai expresive și mai regulate. Mișcarea apare în unele teste de ‘Dresaj Elementar Britanic’ în care calul este condus paralel cu gardul la trap, dar este un exercițiu foarte versatil care poate adăuga o mulțime de versiuni la ședințele noastre creative de la Școala BateȘaua pe care le poți descoperi venind la cursurile noastre.
Deci, în această prezentare bifez beneficiile perfecționării ‘cedării la gambă’, cum să călărim și să îmbunătățim această mișcare și culeg pentru tine câteva dintre diferitele variațiuni de exerciții în care includem cedări la gambă.

cedarea la gamba in echitatie
>> exemplu de cedare la gamba in echitatie <<

 

Ce este CEDAREA LA GAMBĂ?
În cedarea la gambă, calul se mișcă atât înainte, cât și lateral pe două piste/urme. Corpul lui rămâne drept și ar trebui să existe o ușoară flexie la vârful capului calului (punctul denumit în limba engleză ‘poll’) opusă față de direcția de mers. Deci, dacă faci o cedare la gambă spre stânga, capul calului ar trebui să fie flexat spre dreapta. Pe măsură ce calul se depălasează spre lateral, picioarele sale interioare ar trebui să pășească în mod regulat și uniform în fața și peste picioarele exterioare.

NOTĂ:
Termenii „interior” și „exterior” nu se referă la poziția calului în arenă sau pe ce dârlog se află. În prezentarea asta, acești termeni se referă la direcția în care calul este îndoit și/sau flexat. Dacă calul este îndoit și/sau flexat spre stânga, atunci stânga este interiorul lui și dreapta este exteriorul lui. Dacă ți-ai propus să faci o cedare la stânga și, prin urmare, calul este îndoit/flexat spre dreapta, atunci dreapta este interiorul lui, iar stânga este exteriorul lui, indiferent de dârlogul pe care se află. Așa că, picioarele sale drepte ar trebui să pășească în mod regulat și uniform în fața și peste picioarele lui stângi.

Pe tot parcursul mișcării, poziționarea trebuie să rămână consistentă, iar calul trebuie să se miște liber, lucrând prin trenul său posterior (picioarele din spate) într-un contact elastic, fără tensiune sau rezistență. În cele din urmă, ritmul și tempo-ul calului trebuie să fie aceleași: înainte, în timpul și după mișcare.

Este cedarea piciorului o mișcare laterală?
În dresaj, scopul principal al mișcărilor laterale este de a crește angajarea calului, dezvoltând astfel capacitatea de a colecta. Deși vei auzi că cedarea la gambă este adesea descrisă drept „prima mișcare laterală pe care o poate învăța calul tău”, ea este o mișcare ce nu necesită neapărat o îngrămădire sau o încovoiere din partea calului, așa că de multe ori ea nu este clasificată drept o mișcare laterală.
Alți călăreți consideră că dacă o mișcare făcută îi pune picioarele calului să se deplaseze lateral, chiar și numai parțial, atunci e cazul să o considerăm mișcare laterală. Dar reține că nu toți sunt de acord cu această clasificare.

 

Beneficiile cedării la gambă

Pe lângă mișcarea ‘umăr înăuntru’ (care este, fără îndoială, o mișcare laterală fantastică ce funcționează pentru a extinde stilurile calului de deplasare și a îmbunătăți multe abilități ecvestre ale cuplului cal-călăreț) cedarea la gambă are, și ea, multe beneficii, inclusiv următoarele:

  • Cedarea la gambă este una dintre cele mai ușoare modalități de a învăța calul să se miște opus-lateral sub presiunea transversală a piciorului.
  • Cum cedarea la gambă nu necesită îngrămădire, acest detaliu face să fie un exercițiu ideal pentru a fi folosit cu caii tineri și începători, dar și pentru revenirea la antrenamente și, deasemenea, o componentă a ansamblului de exerciții dedicate încălzirii cailor mai avansați.
  • Cedarea la gambă este un exercițiu excelent de eliberare a picioarelor calului, ajutând la fluidizarea mișcărilor calului în lateral și longitudinal.
  • Poate fi executată în toate cele trei aluri (pas, trap și chiar galop) și ‘construiește’ libertatea, elasticitatea și regularitatea.
  • Cedarea la gambă permite calului să-și dezvolte încrederea și capacitatea de a-și încrucișa picioarele, ajutând la îmbunătățirea deplasărilor transversale în alte mișcări laterale, mai avansate.
  • Învață calul să fie mai responsiv la ajutoarele picioarelor călărețului și ajută la dezvoltarea „simțirii” și coordonării călărețului.
  • Ajută la pregătirea cailor tineri pentru ‘half-pass’

 

Cum să execuți cedarea la gambă

În cadrul competițiilor, cedarea la gambă este întotdeauna cerută la trap. Cu toate acestea, atunci când te antrenezi acasă, poți aplica cedarea la gambă în toate cele trei aluri.
Dacă exercițiul este nou pentru tine și calul tău, atunci este cel mai bine să îl aplici în mers la pas. Odată ce devii capabil(ă) să îți coordonezi ajutoarele, iar calul tău înțelege ce este necesar, ulterior poți să progresezi la trap și în cele din urmă, poate chiar la galop.

 

Pasul 1
Întoarce-te din latura scurtă a arenei pe linia de trei sferturi a manejului și mergi câțiva pași în linie dreaptă.

Note:
– Cel mai simplu mod de a introduce cedarea la gambă este să te deplasezi de la linia de trei sferturi înapoi la pistă, fără a întoarce în unghi prea ascuțit. Asta din cauză că în mod natural calul va tinde să plece înapoi spre pista exterioară. Odată ce ai stăpânit asta, poți apoi să execuți cedarea la gambă în alte locuri ale arenei. Este esențial să ai un cal drept/liniar înainte de a aplica ajutoarele și de a-i cere să cedeze cu picioarele. Dacă calul nu este drept/liniar înaintea exercițiului, atunci este foarte puțin probabil ca el să fie drept/liniar în timpul exercițiilor de acest fel.

 

Pasul 2
Provoacă-i calului un pic de flexie pe partea opusă a direcției de mers, de exemplu, dacă vrei să faci cedare la gambă spre stânga, solicită calului să se flexeze spre dreapta. Această flexie ar trebui să fie destul de fină (discretă) și ar trebui să fie doar la vârful capului (poll). Ar trebui să poți vedea ochiul calului si nara, nimic mai mult. Restul corpului calului trebuie să rămână drept, fără a se îndoi prin coaste sau la gât. Dârlogul tău exterior este menținut lipit pentru a preveni orice îndoire a gâtului și pentru a controla umărul exterior al calului.

 

Pasul 3
Mută-ți piciorul interior înapoi, astfel încât să fie foarte ușor în spatele chingii (dar nu prea mult înapoi, astfel încât să nu atingi valtrapul) și folosește gamba / pulpa pentru a împinge calul atât în ​​față, cât și în lateral.

În același timp, ar trebui să ai puțin mai multă greutate pe osul interior al coccisului/șezutului și să simți ca și cum ar fi osul interior al coccisului/șezutului ce îți îndeamnă calul să pășească și să urce în dârlogul exterior.

 

Pasul 4
În timpul cedării la gambă, deși este util să vizualizezi calul ca fiind paralel cu pista, totuși umerii calului sunt, de fapt… cam la o amprentă a copitei în afara trenului posterior.

Dacă ai un cal tânăr și începător, atunci poate fi util să permiți umerilor să conducă puțin mai mult, făcând mișcarea mai paralelă cu pista pe măsură ce calul avansează.
Acest lucru ajută calul să continue să avanseze înainte în timpul deplasării și nu îi permite să conducă cu ajutorul picioarelor din spate.

 

Pasul 5
Pe măsură ce atingi pista, termini mișcarea eliminând flexia și provocând calul să devină drept/liniar în contact.

Este foarte important să te concentrezi să finalizezi întotdeauna mișcarea și să conduci calul înainte și drept, mai ales dacă intenționezi să îi ceri să cedeze la gambă imediat în direcția opusă.

 

Variante de exerciții pentru cedarea la gambă

Odată ce ai învățat să stăpânești cedarea la gambă de la linia de un sfert la pista exterioară, există multe alte modele de exerciții și variațiuni pe care le poți introduce în sesiunile de antrenament.

Iată câteva dintre ele:

Linia centrală la pista exterioară.
De la linia de sfert la linia de sfert.
De la pista exterioară până la linia de sfert și înapoi din nou.
În afara căii către linia centrală și înapoi din nou.
Linie sfert la linie sfert la linie sfert (zig-zag)
Spirală descrescătoare sau crescătoare

 

 

Exemplu preluat de la howtodressage.com

 

Vrei să afli mai multe sau să experimentezi împreună cu noi?
Înscrie-te la Cursurile de Știința și Tehnica Ecvestră la Scoala BateSaua!

Rezervări la: contact@batesaua.ro
Detalii: 0722736694 / 0722238866
Locația o găsiți AICI

Pe aceeași temă

Înscrie-te la activitățile Bate Șaua

Completează formularul de mai jos si rezervă unul sau mai multe locuri! Câmpurile marcate * sunt obligatorii.