Căutare:

Căutare:

Atitudine și Implicare Informații

Conferința PRO VELO XI la final, Brașov 14-16 noiembrie 2014

Lucrarile Conferintei ProVELO XI
Lucrarile Conferintei ProVELO XI


Cu pași mici dar siguri,
CONTINUĂM STIMULAREA DEZVOLTĂRII CULTURII BICICLETEI ȘI FENOMENULUI VELO –
O REALITATE PE CARE AUTORITĂȚILE LOCALE ȘI NAȚIONALE AR TREBUI SĂ O SPRIJINE

In 14-16 noiembrie 2014 s-a desfasurat la Brasov a 11-a conferinta nationala de cicloturism,

biciclism urban si promovarea bicicletei – PRO VELO XI, organizata de Clubul de Cicloturism „Napoca” (CCN) sub egida Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR).

Alaturi de ONG-uri din intreaga tara active in domeniul promovarii bicicletei in scop utilitar si recreativ, ca mijloc de mobilitate urbana sau pentru turism, au participat la conferinta si reprezentanti ai unor organizatii partenere straine, ai unor institutii publice, precum si ai unor operatori economici de profil.

Timp de 3 zile, au fost abordate teme complexe, pentru identificarea de solutii si modele de buna practica care sa transforme mersul pe bicicleta in Romania intr-o normalitate cotidiana si o experienta placuta si fireasca.

Unul dintre punctele principale de discutie a avut in prim-plan legislatia rutiera ce vizeaza biciclistii. Consideram ca in Romania este una dintre cele mai restrictive si desuete legislatii de profil din Europa, un exemplu fiind interdictia totala a circulatiei copiilor sub 14 ani pe biciclete pe drumurile publice de orice categorie – chiar si in cazul in care sunt necirculate de masini sau copiii sunt insotiti de adulti. Masuri de revizuire a legislatiei, alaturi de respectarea prevederilor Codului Rutier (OUG 195 / 2002) ce declara obligatorie desfasurarea saptamanal a unei ore de educatie rutiera in scoli, ar putea incuraja petrecerea timpului in familie, pe biciclete.
GeoBateSaua

Un alt punct dureros abordat este infrastructura specifica pentru biciclete – atat cea de stationare, cat si de rulare – standardele din Romania fiind foarte vechi si depasite. De aceea, participantii la conferinta isi asuma rolul de promotori a innoirii reglementarilor si de a informa si educa in domeniul biciclistic comunitatile din care fac parte, fie ca e vorba de copii, publicul larg sau autoritati locale. Biciclismul urban/utilitar este o componenta importanta a mobilitatii urbane si necesita  promovarea mersului cu bicicleta la scoala si la serviciu, infiintarea unor programe de bike sharing si intermodalitatea (incluzand transportul bicicletelor in trenuri si alte mijloace de transport public).

O componenta importanta a conferintei a vizat biciclismul recreativ si turistic. Temele discutate au vizat: proiectul de Retea Nationala de Trasee Cicloturistice Marcate din Romania (RNTCMR), procedurile de desemnare, marcare si omologare a traseelor cicloturistice (pentru care legislatia intarzie de 15 ani, in ciuda promisiunilor autoritatilor), itinerariul concret al unor trasee cicloturistice nationale si regionale, compatibilizarea diverselor initative locale intre ele si integrarea cu proiectul de retea nationala RNTCMR si europeana EUROVELO (din care doua magistrale urmeaza sa strabata si Romania – EuroVelo6 si EuroVelo 13),  standardele pentru cazari pro-biciclistice si pentru ghizii de cicloturism, ghidurile si hartile cicloturistice clasice si online.

S-au abordat si probleme de fond ale promovarii bicicletei – comunicarea publica, aspecte culturale si de mentalitati, politici publice in domeniul mobilitatii urbane si relatia cu transportul public si deplasarea pietonala, educatia pentru sanatate si mobilitate, istoric si situatie pe plan intern si international, perspective si oportunitati.
participanti la conferinta ProVELO XI

De asemenea, organizatiile participante au prezentat proiecte locale si regionale de succes din activitatea proprie si s-a facut un util schimb de experienta intre asociatiile de profil din orase precum Bucuresti, Iasi, Timisoara, Targu-Mures, Sibiu, Brasov, Ploiesti si Cluj-Napoca.

La Conferinta a fost prezent si Tomislav Panenic, oficial din partea Danube Competence Center, organizatie ce sustine cicloturismul in zona Dunarii, malul romanesc al fluviului fiind cuprins in magistrala cicloturistica europeana EuroVelo 6.

S-a convenit organizarea unei noi conferinte de profil in primul semestru al anului 2015, cu un spectru mai larg de participanti, o dezvoltare a cooperarii dintre organizatiile interesate de promovarea bicicletei, inclusiv printr-o campanie de atragere de noi organizatii in Coalitia „Pro Velo” si in FBR, si au fost revizuite si adoptate mai multe rezolutii, apeluri si documente de pozitie, ce vor fi prezentate public in perioada urmatoare si vor fi remise si autoritatilor competente.

* * *

Delegația asociației Bate Șaua să Priceapă Iapa a avut 2 membri participanți la conferință: GeoBateȘaua (președintele asociației și vice-președintele federației) și Mihail Radu Barangă (Director la Centrul Cultural pentru promovarea si conservarea culturii traditionale Ilfov).

Cum de data aceasta conferința s-a derulat la Brașov, era normal să facem o tură de recunoaștere prin munții din împrejurimi și să ne testăm bicicletele de munte. După 5 ediții de conferințe organizate de Asociația BateȘaua la București, în plin centru urban-toxic-aglomerat-ultra-plat, eram dornici să mirosim aer de munte și să adunăm puțin noroi printre crampoane!
ruina cabanei Dambul Morii

Am ales un traseu ce pleca spre masivul Piatra Mare, ocazie cu care am descoperit că vechea cabană de la Dâmbul Morii este acum lăsată în paragină, în vecinătatea noilor conglomerate de BCA și beton hidoase. Urâtă treabă!
spre Piatra Mare

Dar și mai urâtă ni s-a părut realitatea „outdoor” când am descoperit la cca 30′ de pedalat în sus spre munte, o pancartă ce ne avertiza incisiv că se taie arbori! NU știu cum se face, dar panourile indicatoare ale puținelor trasee de cicloturism apărute la noi dispar destul de repede, furate, pe când astea nu!

se taie copaci si în Piatra Mare

Pe lângă mirosul de brad și ciuperci, o mică bucurie ne-a fost dată de întâlnirea întâmplătoare a unor băieți din anturajul nostru de la Veloteca, ceva mai pregătiți tehnic pentru o tură de all-mountain! Plecaseră din Predeal, urcaseră pe la Susai și apoi coborau drumul accidentat și plin de bolovani de deasupra noastră. Felicitări riderilor care ies și toamna târziu pe cărări de munte!
team  BateȘaua meets team Veloteca

Conferinta PRO VELO XI s-a putut desfasura si gratie cofinantarii din partea GIZ (Societatea Germana pentru Colaborare Internationala) prin DCC (Danube Competence Center, cu sediul la Belgrad, ce promoveaza si cooperarea cicloturistica regionala in sudestul Europei) si a sponsorizarii din partea BIKE SPORT www.bikenet.ro carora le multumim pentru sprijinul acordat.

* * *

Federatia Biciclistilor din Romania (FBR) promoveaza utilizarea bicicletei ca mijloc de transport cu rol utilitar şi recreativ (cicloturism), apara si promoveaza interesele biciclistilor; promoveaza transportul si mobilitatea durabila si un stil de viata activ si sanatos prin utilizarea bicicletei. FBR reuneste organizatii neguvernamentale de profil din toate zonele tarii si este afiliata la Federatia Europeana a Biciclistilor (ECF).

19.11.2014 / București
GeoBateȘaua, președinte al Asociației Bateșaua și Vice-Președinte al Federației Bicicliștilor din România

0722.736694 / geobatesaua@batesaua.ro / www.batesaua.ro

Pe aceeași temă

Înscrie-te la activitățile Bate Șaua

Completează formularul de mai jos si rezervă unul sau mai multe locuri! Câmpurile marcate * sunt obligatorii.