Căutare:

Căutare:

Echitație / Călărie

CONVERTOR DE ZĂBALĂ sau DÂRLOG CONVERTOR – ce este și ce putem face cu el

DÂRLOGUL CONVERTOR. EFECTE

Partea principală a ‚dârlogului convertor’ merge la inelul principal al zăbăluței. La inelul muștiucului. Partea cu rol de „convertor” a ‚dârlogului convertor’ se atașează la inelul de pârghie (inelul piciorului, sau brațului sau barei zăbăluței) și este reglabilă pe partea principală cu cataramă, în funcție de efectul dorit.

  1. Când calul este echilibrat – tensiunea pe cele două părți ale ‚dârlogului convertor’ este egală
  2. Calul trece deasupra (în fața) zăbăluței – tensiunea este eliberată pe partea inelului „snaffle” a zăbăluței și crește pe partea inelului „brațului pârghie”.
  3. În situația în care calul merge (sub) în spatele zăbăluței – tensiunea este eliberată pe partea inelului „brațului pârghie” a zăbăluței și crește pe partea inelului „snaffle”.
convertor de zabala
<< exemplu de convertor de zabala >>

CE ESTE UN CONVERTOR DE ZĂBALĂ?

Un convertor de zăbală este, după cum spune și numele, un instrument care „convertește”, care transformă, două zăbăluțe într-una singură. Sau mai bine zis, conferă unei singure zăbăluțe două tipuri de utilizări!
Îți permite să lonjezi / să conduci călare un cal într-un frâu complet (cu zăbală dublă) folosind doar un set de dârlogi, făcând 2 zăbăluțe utilizabile ca una singură.

Fotografia de mai jos arată acest lucru pe un picior (un braț sau o bară tip ‘pelham’) cu tijă scurtă, nu un stil ‘weymouth’ de 2 zăbăluțe pe care îl folosim în mod normal în șa, dar se aplică același concept general …

CE ESTE O zăbăluță tip ‘pelham’?

Este un tip de zăbăluță folosită atunci când călărești un cal căruia vrei să îi transmiți semnale ceva mai complexe cu ajutorul dârlogilor / mâinilor.

Are atât elemente dintr-o zăbăluță cu ‘brațe‘ (sau picioare, sau bare) care fac pârghie, cât și dintr-o zăbăluță tip ‘snaffle‘ care nu provoacă efect de pârghie în gura calului.

darlog convertor
>> exemplu de darlog convertor >>

 

CONVERTOR DE ZĂBALĂ PENTRU CAL

Un convertor de zăbală, cunoscut și sub denumirea de buclă pelham, este utilizat pe zăbăluțe tip pelham pentru a le schimba de la zăbăluțe cu două perechi de dârlogi la zăbăluțe cu o pereche de dârlogi.
Este o curea din piele care se atașează de la inelul muștiucului (snaffle) la inelul piciorului (brațului, barei), pe care se atașează apoi dârlogul, de bucla făcută între cele două inele.

Ai nevoie de un CONVERTOR (de zăbale sau de dârlogi):

A) când NU vrei să utilizezi două perechi de dârlogi, mai exact când vrei să utilizezi O SINGURĂ PERECHE DE DÂRLOGI, pentru cele două zăbăluțe pe care le folosești simultan
B) când vrei să utilizezi O SINGURĂ PERECHE DE DÂRLOGI cu o SINGURĂ ZĂBALĂ

un convertor de zabala face din doua zabale una
>> un convertor de zabala face din doua zabale una <<

A) o zăbală cu dublu efect + convertor + o singură pereche de dârlogi
B) două zăbale simple + convertor + o singură pereche de dârlogi

convertor zabala piele
<< un convertor de zabala din piele >>

Vrei să afli mai multe sau să experimentezi împreună cu noi?
Înscrie-te la Cursurile de Știința și Tehnica Ecvestră la Scoala BateSaua!

Rezervări la: contact@batesaua.ro
Detalii: 0722736694 / 0722238866
Locația o găsiți AICI

Pe aceeași temă

Înscrie-te la activitățile Bate Șaua

Completează formularul de mai jos si rezervă unul sau mai multe locuri! Câmpurile marcate * sunt obligatorii.