Căutare:

Căutare:

Echitație / Călărie

DE CE SĂ LUCRĂM CU CAVALETE (BARE) ÎN ANTRENAMENTELE DE ECHITAȚIE

CE SUNT CAVALETELE?

Cavaletele, termen italian ‘cavaletti’ (scris și cavalletti) în italiană = „cal mic”. Sunt bare pentru sărituri mici, de obicei din lemn, utilizate pentru antrenamentul de bază al calului. Majoritatea sunt formate din X-uri pe care stau proptite bare, cu un diametru de aproximativ 10 cm și o lungime de 3 m.

BENEFICII PENTRU CAL 

Nu este nimic mai contra-productiv în antrenamentul calului decât efectuarea acelorași exerciții în fiecare zi. Caii sunt ca niște copii mici și au nevoie în mod constant de noi stimuli, ca să nu se plictisească. Luând în considerare acest lucru, principalul scop al antrenamentului ar trebui să fie obținerea unei concentrări conștiente, interesate și pro-active a calului, astfel încât acesta să îți poată acorda atenția pentru fiecare antrenament.

Lucrul cu cavalete nu numai că va face antrenamentele mai interesante, dar va ajuta și calul să își dezvolte mușchii și să-i facă articulațiile mai elastice. Mai mult decât atât, exercițiile pe barele de la sol îl ajută la relaxare și la eliminarea rigidității, în special la caii care sunt antrenați / formați greșit.

Caii sar peste bare cu gâtul aplecat în jos atunci când își arcuiesc spatele, în același timp antrenând mușchii, în plus sunt forțați să ridice picioarele mai sus decât de obicei, pentru ca apoi să le pună pe sol mai apăsat și mai hotărât. Îmcordarea dinamică și relaxarea elastică lucrează anumite grupuri de mușchi. Ceea ce rezultă este că picioarele și articulațiile sunt mai încărcate.
Să nu uităm atunci că lucrul prea îndelungat pe bare sau lucrul peste bare fixate incorect poate provoca leziuni, în timp ce lucrul cu cavalete bine pregătite și cu timp adecvat de exercițiu vor aduce beneficii.

Nu contează dacă ne antrenăm calul pentru discipline precum dresaj sau sărituri peste obstacole – în ambele cazuri, cavaletele ar putea fi cheia succesului. Punerea fuleelor în anumite intervale necesită atenție și evaluarea precisă a distanței – asta este abilitatea indispensabilă în sărituri, spre exemplu. În antrenamentul de dresaj, barele de pe sol sunt excepțional de utile pentru că dezvoltă mersul și trapul. Chiar și spațiile dintre ele servesc la îmbunătățirea ritmului și uniformității mișcărilor. În plus, ele pot fi un preludiu perfect al învățării exercițiului ‘pasajului’ (passage).

 

BENEFICII PENTRU CĂLĂREȚ

Nu numai calul beneficiază de lucrul cu cavaletele. Multe avantaje va obține și călărețul, în special cel începător, care se confruntă cu problema de a-și deranja / dezechilibra calul cu șezuta greșită. Aproape toți participanții începători la antrenamentele de călărie trag spre spate automat mâinile și partea superioară a corpului, atunci când calul face orice mișcare de înaintare / sărire.
Dar de fapt ar trebui să facem exact opusul: ar trebui să „cedăm” mâna, astfel încât calul să-și poată echilibra gâtul. Mai mult, o mișcare bruscă înapoi a trunchiului călărețului îi încarcă (blochează) spatele calului, în loc să-l descarce. Călărețul trebuie să învețe să „urmărească” flexibil calul în astfel de situații. Lucrul cu cavaletele ne ajută să ne adâncim în șa pentru menținerea echilibrului, datorită coapselor și gambelor lipite de cal și apăsate ușor, indiferent de mișcarea efectuată de cal. Pentru călărețul săritor peste obstacole, lucrul cu barele îi dezvoltă capacitatea de a evalua distanța și de a măsura lungimea unui fuleu – va învăța îngrămădirea sau alungirea. Cel pentru care prioritatea este dresajul, poate lucra cu cavaletele pentru o șezută corectă, în special călărind într-un trap așezat deasupra barelor, când fuleele calului ne scot din ritm.

 

INTRODUCERE ÎN LUCRUL CU CAVALETE

În primul rând, ar trebui să definești obiectivul antrenamentului și să alegi aranjamentul barelor care să te ajute să realizezi obiectivul. Calul trebuie pregătit corespunzător – asta înseamnă încălzit și echipat neapărat cu bandaje sau protecții pe toate cele patru picioare.

Cele mai importante avantaje în lucrul cu cavalete: mlădieri mai serioase și mai elastice, întinderi ale ancolurii

>> tipuri de cavalete <<

Exemple >>  A: înălțime 50 cm, B: 15-20 cm, C: 25-30 cm.

Schemă de antrenament

ÎNCĂLZIRE

10 min pas

15 – 20 min trap

ANTRENAMENTUL PROPRIU-ZIS

15 – 20 min lucrul la cavalete

RELAXARE

5 min pas cu dârlogii lungi

10 min trap

Notă!
Să nu uităm că nu putem supraîncărca partenerul de antrenament. Lucrul prea mult timp cu cavaletele nu numai că îl va descuraja să lucreze, dar îi poate depăși și abilitățile sale fizice, care, din păcate, vor sfârși cu accidentări. Indiferent de cantitatea de antrenamente pe parcursul unei săptămâni, nu merită să te antrenezi pe barele de la sol mai mult de 1-2 ori pe săptămână, de dragul articulațiilor și ligamentelor. Dar merită să lucrezi cu cavalete în mod regulat.

Aranjarea cavaletelor

Cel mai simplu aranjament, pe care îl recomandăm tuturor celor care își încep lucrul cu cavaletele, este o linie dreaptă – și anume, aranjarea barelor paralele, una după alta. Caii care trebuie să treacă peste cavalete pe pista „exterioară” a manejului au mai puține șanse să ocolească obstacolele, ceea ce permite călărețului să se concentreze pe șezuta sa – de aceea, cel mai bine este să-i așezi lângă un perete pentru a elimina cel puțin o modalitate de evadare prin lateral. Pe cealaltă parte poți plasa un stâlp pe care îl vei pune în diagonală pe capăt, pe un picior. Acest lucru aranjament va împiedica calul să ocolească și îl va încuraja să treacă direct peste cavalete.

Puțin mai complicat ar putea fi să treci peste bare pe pista „interioară” sau pe cea „intermediară” – care sunt paralele cu pista „exterioară”, dar mai aproape de centru. Avantajul acestui lucru este că nu trebuie să sărim peste bare pe parcursul fiecărei ture, nici tu și nici alți călăreți.

Începem cu o bară, adăugând treptat alta. Este bine să nu depășești cantitatea de patru bare, deoarece mai ales caii tineri vor fi descurajați de numărul lor. Pentru caii mai în vârstă puteți pune imediat patru bare.

O ușoară variație poate cauza aranjarea barelor pe linia de mijloc, ceea ce este foarte practic, deoarece puteți sări printre ele în ambele sensuri, antrenând în același timp trecerea în linii drepte și sărind peste mijlocul obstacolelor. Este necesară mai multă atenție în linia diagonală, deoarece este mai greu să menții traiectoria dreaptă.

Lucrul la pas

Distanța general acceptată între bare pentru alura la pas este de 80 cm, în timp ce pentru ponei spațiul ar trebui redus în mod adecvat.

>> tipuri de aranjamente pentru cavalete <<

Posibile aranjamente: A – pe pista exterioară, B – pe pista interioară, C – pe linia mediană, D – diagonal

Primele încercări de a lucra cu cavalete ar trebui să fie efectuate la o plimbare la pas. Este mai ușor să conduci calul cu viteză mică și în timp ce se deplasează împreună, atât călărețul începător cât și calul tânăr ar avea mai mult timp să arunce o privire asupra noilor obiecte surprinzătoare.

Începi cu o bară pe sol cu frâu liber. Amintește-ți că primul salt este cel mai important – deci trebuie să fie direct și plin de încredere, dacă este necesar, te poți ajuta cu vocea. Pentru toate încercările următoare, caii merg de obicei cu îndrăzneală singuri și nu va trebui să-i activați.

Trunchiul călărețului trebuie să fie ușor înclinat spre înainte, astfel că, în cazul unei eventuale încercări a calului de a sări peste barele de pe sol, nu îi vei „ghemui” spatele. Dacă calul se apropie calm de bară, în curând poți adăuga mai multe bare, la maxim patru.

Când calul se mișcă ritmic peste fiecare bară, înseamnă că distanța între ele este corectă. Dacă nu, ar trebui să le corectezi. În timp ce lucrează în mod corespunzător pe bare, calul ar trebui să încheie exercițiul cu capul jos, ceea ce înseamnă cu mușchii spatelui relaxați. În timp ce sari peste cavalete, dârlogii ar trebui să fie destul de liberi pentru a permite calului să își găsească echilibrul. Deci: atunci când calul își coboară gâtul, cu aproximativ 2 metri înainte de bară, mâinile noastre ar trebui să se deplaseze spre direcția botului.

Desigur, nu în fiecare caz este posibil să se mențină contactul corect cu botul calului și zăbăluța. Unii dintre cai se rigidizează, în special flexând mușchii gâtului și spatelui, apărându-se în același timp de acțiunea frâului. În astfel de cazuri, este indicat să faci un cerc sau o cifră opt înainte de a sări peste cavalete, în timp ce folosești ajutoarele adecvate și încerci să faci calul să „își dea drumul” pe o curbă, coborându-i capul, preferabil mestecându-i zăbala dintr-o mână. Apoi, ar trebui să-l conduci drept spre stâlpi, cerându-i să păstreze poziția dorită.

Notă!

O slăbire bruscă a dârlogului ar putea să-l sperie. Faceți-o treptat, ajustând lungimea la nevoile călărețului. Să ne amintim că fiecare sarcină finalizată ar trebui să fie recompensată cu mângâierea gâtului calului. Exercițiul în pas de lucru trebuie efectuat până la un succes deplin.

Merită să folosești cavalete pentru a învăța calul cum să-și lungească și să-și scurteze pașii, iar aceasta ar fi o lecție bună și pentru călăreț. Distanța dintre fiecare bară poate fi redusă până la 60-70 cm și extinsă la 100-110 cm, desigur în funcție de abilitățile calului. Dacă calul face un pas suplimentar între bare, înseamnă că distanța este prea mare sau calul nu a fost „călărit înainte” în mod corespunzător. Dacă însă calul ia două bare într-o singură săritură – distanța ar trebui să fie mai mare, deoarece este mult prea mică.

Datorită încărcării mușchilor și tendoanelor, exercițiile fizice cu trepte extinse nu trebuie efectuate de mai mult de 10 – 15 ori.


Lucrul la trap

Un călăreț care a început să lucreze cu calul la cavalete în antrenamente la pas poate, datorită încălzirii și preparării, să-l continue ulterior la trap cu patru bare așezate pe sol.

Dacă începi să lucrezi ședința de antrenament direct la trap cu un cal mai mult sau mai puțin începător, ar trebui să așezi inițial o singură bară pe sol, crescând treptat așteptările, până la câteva bare. Distanța pentru trap este de 1,30 m – 1,40 m, pentru cea mai mică înălțime de cca. 15 cm.

Exercițiul cu bare pe sol, la pas, se concentrează în principal pe cal, în timp ce la trap, călărețul este, de asemenea, antrenat. Și asta se aplică nu numai la început, ci și la călăreții avansați.

>> distantare cavalete pentru lucrul la trap <<

Cu un cal începător, primele încercări de a trece peste bare din trap ar trebui să fie efectuate într-o poziție de săritură pentru a descărca de greutate spatele calului și a fi pregătit pentru posibila săritură. Această șezută este cea mai potrivită pentru călăria în teren și pentru sărituri. Călărețul se apleacă ușor înainte, mutând greutatea prin coapse și genunchi pe părțile laterale ale calului.

Începătorii trebuie să se apropie de bare călărind la trap și abia apoi să treacă la poziția de săritură, sprijinindu-se mai întâi pe gât sau ținându-se de coama calului, datorită căreia mâna lor va fi stabilă și dârlogul va fi slăbit, astfel încât calul se poate echilibra. La următoarele plimbări peste cavalete, călărețul începător poate încerca să elibereze o mână, apoi ambele, până când se simte complet sigur.

Când călărețul a învățat să își păstreze echilibrul și să se deplaseze flexibil simultan cu mișcările calului, merită să încerce să călărească cu eliberarea completă a dârlogilor și întinderea mâinilor în lateral sau încrucișarea lor pe piept. Desigur, acest exercițiu poate fi efectuat numai cu calul în care avem încredere deplină că va sări pe mijlocul primei bare de pe sol, iar ultima va fi trecută și ea prin mijloc, fără a se îndepărta de linia dreaptă. Merită, dacă simți nevoia, să legi dârlogii mai scurți, astfel încât să îi poți folosi pentru a te apropia dar în același timp, îi vei împiedica să se încurce și să fie călcați de cal.

Următoarea etapă este antrenarea la trap pe cavalete. Obiectivul este atins dacă călărețul nu rămâne în spatele mișcării calului, plutind flexibil deasupra cu calul peste stâlpi și așezându-se stabil în șa cu dârlogii liberi și cu mâinile întinse la orizontală, nemișcate, ne-săltate.

Cea mai dificilă sarcină este de a călări peste barele de pe sol într-un trap de lucru. Acest exercițiu va pute fi efectuat numai de călăreții avansați, care nu deranjează calul cu șezuta lor. Menținerea unei șezute complete (totale) peste bare îl învață foarte eficient pe călăreț să simtă mișcarea legănată a spatelui calului și îl obligă la o muncă mult mai angajată a coloanei vertebrale, a picioarelor și a mușchilor abdominali. Deplasarea trebuie efectuată într-un trap îngrămădit, cel mai confortabil pentru „șezuta completă”.

Executarea corectă a exercițiilor pe barele de pe sol poate fi mai grea decât pare inițial. Se întâmplă uneori să îți vină calul leneș cu poziția joasă a gâtului spre bare. Caii mai leneși pot fi ușor conduși spre bare prin activarea lor. Cu toate acestea, mulți dintre cai accelerează când văd barele de pe sol, încercând chiar să galopeze. Atunci ar trebui să păstrezi un ritm constant, ajutându-vă cu o jumătate de paradă. Merită să efectuezi voltele menționate mai sus, uneori câteva la rând, înainte de a călări peste bare, pentru a calma calul și astfel să nu mai aibă timp să se încingă din nou.

Unii cai își ridică capul în fața obstacolelor și a barelor de pe sol, pentru a vedea mai bine ce au în față, dar peste bare își lasă din nou nasul. În această situație, este greșit să interzici calului să ridice capul înainte de cavalete, deoarece nu numai că îi provoacă reticența, dar poate duce și la pierderea încrederii în fața călărețului.

Dacă entuziasmul calului apare într-un moment ulterior, este un semn că ceva nu este în regulă. Partenerul tău de antrenament ar putea fi supraîncărcat de muncă și să simtă durere. Apoi, ar trebui să oprești antrenamentul imediat după rezultatul moderat satisfăcător al exercițiului, sau să îți reduci cerințele pentru a finaliza cu succes antrenamentul.

La fel ca atunci când lucrezi pe barele de la sol în mers, la trap poți alungi și scurta pașii calului tău, extinzând sau reducând în mod adecvat distanța dintre bare. În timp ce extinzi, poți merge până la 1,50 – 1,60 m și reduci la 0,90 – 1,00 m. Totul depinde de abilitățile calului tău, desigur.

Dacă dorești să îți pregătești calul pentru sărituri sau plimbări pe teren, ar fi o idee bună să lucrezi cu barele de pe sol în trap la distanță dublă, care exersează fuleul mijlociu. Pentru aceasta, îndepărtezi o bară din mijlocul liniei drepte a barelor paralele. Forțează calul să se concentreze mai mult și să învețe să judece, ceea ce îl ajută să se deplaseze mai bine pe obstacole și pe teren accidentat.

 

Lucrul la galop

Lucrul cu cavalete la galop înseamnă într-adevăr să sari peste obstacole joase plasate unul după altul în spațiul specificat – înseamnă că antrenezi calul ca după aterizarea de la primul obstacol, țâșnește din nou peste un alt obstacol.

>> distanțare cavalete pentru lucrul la galop <<

Distanța dintre bare pentru galop este de aproximativ 3 m. Dar merită să o adaptezi individual. Galopul adecvat pe cavalete este cel cu fulee dinamice și cu fază clară de suspensie. Cavaletele îi învață pe cai să ia o sarcină mai mare pe crupă în timpul galopului și îi cresc expresia alurii.

Un exercițiu mai interesant este săritul în cerc. Așezăm patru bare pe pământ în cerc, la o distanță de 2 m de centru și la 3 m de interior. În timpul acestui exercițiu, călărețul este responsabil nu numai de ritm, ci și de traseu – conducând corect calul pe linia curbată. Antrenamentul pe bare în galop este extrem de obositor pentru caii tineri. Merită să ne amintim că lucrul la cavalete în galop relaxează calul. Mai ales caii care sunt plini de energie, se relaxează mai bine într-un galop preferat de ei. Desigur, ar trebui să ne pregătim în mod corespunzător partenerul pentru acest tip de antrenament, încălzindu-l în toate cele trei aluri.

Notă!

Amintește-ți că în timpul lucrului calul se poate împiedica și își poate pierde echilibrul. La început se va întâmpla destul de des, deoarece el trebuie să învețe cum să-și pună pașii în mod constant. Nu ar trebui să ne facem griji, deoarece în sărituri serioase posibilitatea căderii este mai frecventă și poate avea consecințe mult mai grave. Dacă calul va fi rănit în timp ce lucrează cu cavaletele, un motiv ar fi pentru că barele au fost aranjate în mod necorespunzător sau că a lucrat prea mult timp, sau deoarece a primit prea puțin ajutor de la călăreț. Toate cauzele menționate mai sus pot fi prevenite.

Lovirea accidentală a copitelor sau a chișițelor de bare este inofensivă și nu ar trebui să ne deranjeze (mai ales dacă am pus ghete sau protecții la picioarele calului!).

Lucrul cu cavaletele este un exercițiu ușor, dar necesită răbdare și atenție atât de la călăreț, cât și de la cal. Călărețul trebuie să depășească varietatea de aranjamente a barelor și trebuie să-și concentreze atenția asupra îndeplinirii anumitor sarcini, ceea ce îl face să uite automat de disconfort, relaxându-se astfel. Șezuta relaxată care urmează mișcarea calului oferă siguranță pe teren și constituie cea mai bună bază pentru realizările ulterioare în sărituri sau dresaj. Lucrul cu cavalete este, de asemenea, o soluție perfectă pentru eliminarea rigidității cailor și corectarea cailor care au fost călăriți greșit.

Dar, în primul rând, introducerea lucrului la bare / cavalete ne va proteja de rutină și plictiseală în timpul antrenamentelor de zi cu zi. Să nu uităm că echitația trebuie să fie o plăcere pentru ambele părți – atât pentru cal, cât și pentru călăreț. Dacă stabilim obiective clare chiar la începutul antrenamentului, cavaletele te vor ajuta cu siguranță să le atingi.

Sursa: equishop

Pe aceeași temă

Înscrie-te la activitățile Bate Șaua

Completează formularul de mai jos si rezervă unul sau mai multe locuri! Câmpurile marcate * sunt obligatorii.