Căutare:

Căutare:

Echitație / Călărie

Mersul lateral în echitație. Ce este și cum se execută

Care o fi diferența dintre exercițiul numit ‘umăr în interior„, și o „cedare la gambă” sau o trecere laterală / „sidepass”?
Încorporezi aceste mișcări în antrenamentul tău? Lateral înseamnă lateral, dar nu toate mișcările laterale sunt abordate / distribuite în mod egal.

Să începem cu „mersul lateral„. Aceasta este mișcarea laterală pe care o utilizezi, de exemplu, pentru a „deschide și închide porțile”.
Calul se deplasează de pe picior strict în lateral și este de obicei flexat opus față de direcția de mers. Este un exercițiu util pe care fiecare cal ar trebui să-l învețe, indiferent dacă mergi pe potecă, în arenă sau practici echitația de lucru.
Ajutoarele călărețului pentru aceasta sunt destul de directe: un picior este aplicat ușor în spatele circumferinței, iar frâul de pe aceeași parte aplică
o presiune ușoară pe gât, determinând calul să pășească lateral.

Reține: într-un mers / pasaj lateral, calul ar trebui să se miște lateral cu capul, gâtul și corpul drepte - nu înainte sau înapoi - și cu picioarele calului încrucișate unul peste altul. Mergând la stânga, ai vrea ca picioarele stângi să se miște lateral, apoi picioarele drepte să se încrucișeze peste cele stângi.

Deplasarea laterală, sub orice formă, este rezultatul rafinamentului ajutoarelor pentru călăreț. Mișcarea laterală este o terapie fizică bună pentru cal și permite calului și călărețului să manevreze în siguranță prin trafic, porți, poteci și obstacole aleatorii de-a lungul drumului. Formarea devine un mijloc de comunicare și parteneriat.

 

Înainte sa începi

Cea mai importantă condiție prealabilă pentru a învăța ceva nou este relaxarea. Nervozitatea creează rigiditate, care declanșează instinctul de fugă sau de luptă. Este esențial să începi fiecare sesiune de antrenament cu niște exerciții familiare ușoare. Încerci ceva, cum ar fi lonjarea, care ajută calul să se miște, să respire și să se relaxeze.

Lucrul cu calul de pe pământ / la sol

Este util să începi antrenamentul pentru provocarea răspunsului calului la ajutoarele specifice mersului lateral, de la sol (fără să încaleci). Cele mai importante zone pentru indicarea pasajului lateral sunt două: umărul și punctul de pe coaste situat chiar în spatele chingii (i se mai spune la englezi umflătura ‘butoiașului’ adică a burții).

Pentru umeri, începi cu o presiune ușoară cu mâna/palma și ceri umărului să se îndepărteze. Asigură-te că obții un răspuns egal de ambele părți (un ajutor, un răspuns).

Provoacă conștientizarea cu privire la mesajul piciorului din spatele chingii apăsând cu degetele, sau coada biciului/cravașei/bățului de dresaj, pe partea calului unde ar fi presiunea piciorului tău când vei fi călare. Începi să modelezi mișcarea recompensând răspunsurile mici la această presiune. Cea mai bună recompensă este ÎNDEPĂRTAREA PRESIUNII.

Odată ce există o mișcare clară de îndepărtare provocată de presiunea ușoară în aceste două puncte, antrenează-l pe cal să miște împreună părțile corpului său. Poziționează-i nasul perpendicular cu gardul / peretele pentru a nu putea să înainteze în față, și ține cravașa dreaptă, ca o sabie, paralelă cu partea de care doriți să se îndepărteze. Poți chiar lovi sau freca ușor gardul cu cravașa, perpendicular… Calul va învăța să se îndepărteze pe măsură ce te vei împinge în el corect.

 

Din poziția călare/încălecat:

După stabilirea unei atitudini relaxate (după ce pui calul în condiție – fizică și mentală) și primești de la el răspunsuri prompte și corecte la indicii și comenzi, revizuiește ajutoarele pentru oprire și plecare. Da, deplasarea înainte și liniar (drept) este o condiție prealabilă pentru deplasarea laterală.

Pentru a-ți reuși, tu trebuie să ai deja capacitatea de a folosi separat ajutoarele (naturale și artificiale). Totodată trebuie să înțelegi deja modul în care acestea încadrează calul. Mâinile și dârlogii încadrează și controlează umerii calului. Picioarele tale încadrează și controlează sferturile posterioare, iar greutatea șezutei acționează ca un dirijor, sau un regizor tehic sau un păpușar, dacă vrei…

Aceste ajutoare sunt ca niște uși!
Picioarele și dârlogii sunt ușile laterale.
Schimbarea greutății șezutei poate închide sau deschide ușa din spate și poate încuraja calul să se miște la dreapta sau la stânga, la fel cum greutatea unui rucsac ne-ar determina să ne mișcăm umerii uniform sub el.
Mâinile cu pumnii închiși pe zăbală ar fi uşa din faţă. Acordă foarte multă atenție cuplului șold & cot, deoarece controlul umărului se pierde atunci când cotul este plasat prea mult înaintea șoldului!
===

 

Ajutoarele călărețului pentru mersul / pasajul lateral spre dreapta

 

  • Dârlogii >> deschide puțin dârlogul drept, presează dârlogul stâng pe gâtul calului și aplică mișcarea de ‘închidere a ușii’ de la stânga spre dreapta.
  • Picioarele (gambele / pulpele) >> eliberează puțin din greutatea de pe piciorul drept / talpa dreaptă și presează (închide) piciorul stâng în zona cutiei toracice (a coastelor), undeva în spatele chingii. Aplică o presiune mai mare cu gamba stângă pe acea parte în acea zonă. Presiunea coapsei stângi ajută calul să transfere greutatea către dreapta, iar gamba / pulpa stângă conduce piciorul stâng-spate al calului să pășească lateral spre dreapta.
  • Șezuta >> adu bazinul (oasele șezutului) mai înainte, ca și cum ai vrea să închizi ușa din spate. Lasă mai multă greutate pe partea dreaptă pentru a încuraja calul să pășească la dreapta sub greutatea ta.

La început, calul s-ar putea să nu deplaseze umerii și picioarele din spate în mod egal/constant. Ai răbdare. Dacă este cazul, reia lucrul de jos.

 

Vrei să afli mai multe sau să experimentezi împreună cu noi?
Înscrie-te la Cursurile de Știința și Tehnica Ecvestră la Scoala BateSaua!

Rezervări la: contact@batesaua.ro
Detalii: 0722736694 / 0722238866
Locația o găsiți AICI

Pe aceeași temă

Înscrie-te la activitățile Bate Șaua

Completează formularul de mai jos si rezervă unul sau mai multe locuri! Câmpurile marcate * sunt obligatorii.