Căutare:

Căutare:

Echitație / Călărie

Mersurile calului. Alurile. PASUL

PASUL

1. Pasul este un mers ritmic, in 4 timpi bine delimitaţi, cu intervale egale între aceştia.
Ritmicitatea combinată cu relaxarea totală a corpului calului trebuie menţinută în toate mişcarile la pas.

2. Când anteriorul şi posteriorul aflate pe aceeaşi parte a calului se deplasează aproximativ în acelaşi timp, PASUL tinde să devină aproape o mişcare laterală. Această neregularitate, ce poate deveni o mişcare a calului pe laterale, este o deteriorare semnificativă a mersului.

3. Pasul poate fi: Pas Mijlociu, Pas Îngrămădit, Pas Alungit şi Pas Liber.
Întotdeauna va exista o diferenţă clară de atitudine şi depăşire a urmelor picioarelor anterioare de către cele posterioare ale calului în toate aceste variaţii ale PASULUI.

3.1. Pas Mijlociu

Un pas ritmic, clar, lipsit de tensiune, cu extensie (alungire) moderată a paşilor. Calul rămâne stabil pe fier, adică pe zăbăluță (on the bit), păstând contactul, păşeşte cu energie dar relaxat, cu paşi egali, posteriorul depaşind urma anteriorului.

3.2. Pas Îngrămădit

Calul păstrează contactul (on the bit) şi activitatea, gâtul este arcuit şi ridicat, demonstrând autosustinere (self-carriage: menţinerea propriei greutăţi cu uşurinţă). Capul calului atinge poziţia verticală, contactul mâinii călăreţului uşor cu gura acestuia. Posterioarele sunt angajate demonstrând acţiunea jareţilor. Pasul trebuie sa fie ritmic şi energic, menţinând regularitatea. Paşii acoperă mai puţin teren dar se ridică mai mult decât în Pas Mijlociu, deoarece toate articulaţiile se îndoaie mai mult. Pasul Îngrămădit este mai scurt, în deplasare, decât Pasul Mijlociu, dar arată mai multă activitate.

3.3. Pas Alungit

Calul acoperă cât mai mult teren, fără a se grăbi sau a modifica regularitatea fuleelor. Posterioarele depăşesc cu uşurinţă urmele anterioarelor. Călărețul permite calului să îşi întindă ancolura (înainte şi în jos) fără a pierde contactul cu gura acestuia. Botul calului trebuie să fie, fără excepţie, înaintea verticalei.

3.4. Pas Liber

Pasul liber este un mers de relaxare în timpul căruia calului îi este permisă libertatea de a-şi întinde ancolura, capul şi gâtul.
Cât de mult acoperă terenul (se deplasează) şi alungirea fuleelor, depăşirea urmelor picioarelor anterioare de către cele posterioare, sunt esenţiale în determinarea calităţii pasului liber.

3.5. Stretching (alungirea, detensionarea, întinderea, extensia elementelor corpului) cu dârlogii lungi

Acest exerciţiu permite evaluarea „permeabilităţii” (throughness) calului, demonstrează echilibru, supleţe, supunere şi relaxare. Pentru a putea executa corect această mişcare, călărețul trebuie sa alungească dârlogii în timp ce calul îşi întinde ancolura gradual înainte şi în jos. Pe masură ce ancolura se destinde înainte şi în jos, gura calului trebuie sa ajungă, mai mult sau mai puţin, la linia orizontală ce corespunde nivelului la care se află umărul calului. Un contact elastic şi constant trebuie menţinut între mâna sportivului şi gura calului. Se menţine ritmul mersului iar calul rămâne suplu la nivelul umerilor cu posterioarele angajate. În timpul reluării dârlogilor calul menţine supleţea contactului fără a opune rezistenţă.

 

Sursa: Conform REGULAMENTULUI COMPETIȚIONAL al Federației Ecvestre Române (FER)

Vrei sa afli mai multe sau sa experimentezi împreună cu noi?
Înscrie-te la Scoala BateSaua!

Rezervări la: contact@batesaua.ro
Detalii: 0722736694 / 0722238866
Locația o găsiți AICI

Pe aceeași temă

Înscrie-te la activitățile Bate Șaua

Completează formularul de mai jos si rezervă unul sau mai multe locuri! Câmpurile marcate * sunt obligatorii.