Căutare:

Căutare:

Echitație / Călărie

CHINGA DE DRESAJ. DIMENSIUNI UZUALE SI UTILIZARE

Cum să măsori și să potrivești o chingă de dresaj

chinga dresaj modele sfaturi descrieri

Identificarea mărimii corecte a chingii de dresaj pentru un cal poate fi un proces dificil. Te invităm la CURSURILE ȘCOLII BATEȘAUA DE INIȚIERE ȘI PERFECȚIONARE ÎN ȘTIINȚA ȘI TEHNICA ECVESTRĂ să pui în practică teoria de aici.
Ai aici un ghid simplu care te va ajuta să faci alegerea potrivită pentru calul tău și nu numai.

O chingă de dresaj, numită și „chingă scurtă”, este o chingă în stil englezesc, care este o alegere recomandată pentru șeile de dresaj și șeile de anduranță, cu trăgători (curelele cu care legăm chinga de șa) lungi – în stil englezesc.
Trăgătorile lungi sunt proiectate pentru a se adapta la o chingă scurtă, care, la rândul său, reduce povara/apăsarea de sub piciorul călărețului și oferă o senzație de contact apropiat.

Înainte de a începe „vânătoarea” pentru chinga perfectă, îți sugerez să te asiguri că ai o șa bine potrivită, deoarece chinga și șaua funcționează ca o pereche sinergică. Poți cere sfatul unui producător de șei/chingi sau unui antrenor specializat pentru a găsi o șa care să funcționeze atât pentru tine, cât și pentru calul tău.

Plasarea corectă a chingii

Majoritatea chingilor de dresaj vor tinde în mod natural să se așeze la lățimea unei mâini în spatele cotului calului, dar această poziție poate diferi în funcție de conformația calului.

Pentru a determina unde ar trebui să se așeze chinga, plasează o palmă de-a lungul burții (butoiului), chiar în spatele cotului calului. De exemplu, este posibil să ai un cal cu umeri mari care îți va cere să plasezi șaua mai înapoi, astfel încât să nu împiedice mișcarea acestora. Acest lucru va avea ca rezultat o distanță mai mare decât o palmă în spatele cotului.

Proper Dressage Girth Placement

Un alt truc bun este să-ți echipezi calul cu o chingă ușor slăbită și să-l plimbi puțin. Șaua și chinga vor migra în mod natural către poziția în care se așează bine, natural, pe calul tău.

 

Cum se măsoară o chingă de dresaj

Sunt recomandate benzile de măsurare din material textil, sau plastic moale, pentru a evalua dimensiunea corectă a circumferinței calului.

După ce știi unde se va așeza aproximativ chinga, roagă un prieten să țină o bandă de măsurare din material textil. Tu ții de un capăt și el de un capăt, măsurați aproximativ de la orificiul din mijloc al trăgătorii pe o parte. Acest lucru se poate schimba în funcție de lungimea trăgătorii, dar e cazul să te asiguri că gaura din mijloc a trăgătorii este deasupra cotului. Întindeți banda de-a lungul burții calului până la gaura corespunzătoare de pe cealaltă parte a șeii.

Measure Dressage Girth with a Fabric Tape Measurer

Măsoară de-a lungul butoiului (burții) calului, de la gaura din mijloc a trăgătorii de pe o parte, până la orificiul corespunzător al trăgătorii de pe cealaltă parte.

Această măsurătoare îți va da mărimea chingii estimată pe care o va putea purta calul tău. Majoritatea chingilor sunt măsurate în trepte egale în inci, iar dimensiunile variază de obicei între 18″ și 36″. Dacă calul tău se află între dimensiuni sau dacă ajungi la un număr impar, rotunjește până la următoarea dimensiune pară.

Measure across barrel (belly) of the horse from the middle billet hole on one side to the corresponding billet hole on the other side.

Unele circumferințe europene sunt măsurate în centimetri, care pot fi ușor convertite cu tabelul de mai jos:

 

TABEL

Centimeters Inches
45 cm 18″
50 cm 20″
55 cm 22″
60 cm 24″
65 cm 26″
70 cm 28″
75 cm 30″
80 cm 32″
85 cm 34″
90 cm 36″

 

Chingile de dresaj sunt măsurate de la capătul cataramei până la capătul cataramei. Ambele centuri din exemplul de mai jos au 22″, totuși una dintre ele este mai lungă deoarece cataramele ei sunt în spate.

Measure Dressage Girth from Buckle End to Buckle End

Chingile englezești, de dresaj, sunt măsurate de la capătul cataramei la capătul cataramei. Cu toate acestea, pot exista unele discrepanțe cu privire la cât de lungă este de fapt circumferința din cauza plasării cataramelor. O centură cu catarame puse ușor în spate va fi în general mai lungă decât o centură cu catarame care sunt fixate chiar la capătul centurii. Acest lucru ar putea schimba dimensiunea circumferinței de care are nevoie calul tău.

Girths Should Fit Two to Three Fingers Below the Saddle Pad

În mod ideal, atunci când chinga este corect strânsă, vei avea aproximativ două până la trei degete de spațiu între marginea valtrapului și capătul centurii. Acest spațiu este important deoarece chinga ar putea ciupi pielea calului dacă chinga este prea aproape de șa.
Cu toate acestea, încearcă să găsești o chingă scurtă care să fie cea mai lungă versiune posibilă pentru calul tău.
Acest lucru se întâmplă din câteva motive: Cu cât lungimea dintre arborele șeii și chingă este mai mică, cu atât șaua va fi mai stabilă pe spatele calului. Excesul de trăgători (curelele cu care se leagă chinga de șa) care nu este acoperit de un valtrap sau de chingă ar putea irita pielea calului.

Vrei să ai cataramele chingii deasupra cotului calului, astfel încât atunci când piciorul calului se balansează înapoi, cotul să nu intre în contact cu cataramele.
Când strângi chinga, nu uita să o faci treptat și uniform pe ambele părți.
Când este strânsă până la punctul în care e suficient, ar trebui să poți aluneca mâna între chingă și pielea calului și să o simți fermă, dar nu prea strânsă.
Deasemenea, poți testa strângerea chingii prin alunecarea degetului între mijlocul chingii și mijlocul burții calului.
Dacă nu poți introduce un deget înăuntru, chinga este prea strânsă.

 

 

ALTE TIPURI DE MODELE

Chinga anatomică

chinga dresaj anatomica

  • Aceasta este o opțiune excelentă dacă șaua calului tău se află în locul corect pe spinarea lui și chinga se așează în mod natural sub șa.
  • Această formă anatomică este decupată pentru a permite libertatea umărului și a cotului
  • Chinga se înfășoară drept în jurul calului cu cusături și țesături în interiorul structurii, concepute pentru a ajuta la dispersarea presiunii.

 

Chinga Athletico

– Vedem acest design destul de frecvent utilizat pe caii de tip foarte atletic. În gama unor producători de chingi western, forma Athletico este foarte populară pentru Quarter Horses & Paint Horses.

– Această chingă este concepută pentru a fi utilizată pe un cal unde tendința naturală este ca șaua și chinga să se deplaseze înapoi. Datorita formei cailor adica umerii mari si bine musculoși în zona chingii

– Are forma arcuită – această chingă are o curbă ușoară care este concepută pentru a combate deplasarea înapoi, dovedind în același timp cel mai bun confort posibil pentru calul ce o va purta.

– „Această chingă seamănă cu adevărat cu versiunea / modelul Semilună? Care este diferența?” Consultați curbele de mai jos, curbele sunt în direcții diferite pentru a se potrivi conformației cailor.

– Îți reglezi vreodată chinga și încerci să strângi orificiul din spate în încercarea de a opri deplasarea chingii înapoi? Atunci o chingă în stil „curbat” este o opțiune excelentă.

 

Chinga Semilună / Crescent

Chiga echitatie Crescent

-Vedem această formă folosită cel mai frecvent la caii și poneii de spectacol. Adesea acestea sunt tipuri de cai cu spate scurt, corpuri largi (ahem..) și chinga + șaua alunecă înainte înspre umăr…

– Observăm forma: aceasta are o curbă care este proiectată să se înfășoare în jurul calului și să se așeze înainte în șanțul chingii.

– Ai observat vreodată că chinga calului tău dorește în mod natural să se așeze înainte față de locul unde se află în mod natural punctele de contact ale chingii? Atunci modelul Crescent este o opțiune grozavă…

– „Această circumferință seamănă cu adevărat cu cea asimetrică! Care este diferența?” Verifică imaginea cu profilul chingii, vei observa că Semiluna are o formă curbată, în timp ce Asimetrica este mai dreaptă pentru a se adapta conformației cailor.

– Ți-ai lărgit vreodată chinga și ai observat cum catarama din spate și-ar dori cu adevărat să stea cu o gaură mai largă decât cea din față? Atunci o chingă în stil „curbat” este o opțiune excelentă.

 

 

Chinga asimetrică

Chinga Asimetrica echitatie

 

– Găsim că această formă este întotdeauna populară în rândul proprietarilor de cai cu sânge cald (warmblood) datorită conformației cu umeri mari și ai unui șanț al chingii îngust.
– Deoarece chinga este tăiată înapoi doar pe o parte, acest lucru permite ca zona să fie tăiată într-un stil mai extrem, oferind un spațiu mai mare pentru umerii să se miște.
– Observi forma dreaptă a acestei chingi în comparație cu Semiluna și, deasemenea, cu burta cailor. Vei vedea că forma chingii este concepută pentru a funcționa cu conformația naturală a cailor, permițând în același timp chingii să se așeze în locul corect.

Am adaptat informații și recomandări de la:
ridingwarehouse.com
hufglocken.com

Vino să ne faci o vizită la sediul Școlii BateȘaua de la Snagov!
Sună la 0722736694 sau trimite o cerere de ofertă la contact@batesaua.ro

Pe aceeași temă

Înscrie-te la activitățile Bate Șaua

Completează formularul de mai jos si rezervă unul sau mai multe locuri! Câmpurile marcate * sunt obligatorii.