Ciclism / Pedalare
Concursuri de biciclete pentru copii – Ce trebuie sa stii
Spre deosebire de adulții care intră în concurs, copiii participă la competiții pentru că li se pare ceva distractiv. Este obiectivul tău principal să creezi o atmosferă de joacă și de bună dispoziție, mai ales formând o gașcă de copii pe biciclete, care se cunosc între ei și își dau încredere unul în celălalt. În acest mod, copilul dezvoltă o pasiune pentru viața sportivă, sănătoasă și pentru fair-play. Iată 10 sfaturi pe care sa le urmezi pentru a-ti pregăti copilul de concurs:
- Hrana sănătoasă trebuie să fie consistentă. Dă-i să mănânce dimineața ceva consistent, dar nu exagerat de mult, ca să nu se umfle excesiv. Poți să îi dai paste, pui sau fructe uscate cu multe cereale curate, nu prelucrate!
- Apa este unul din secretele majore! Fă în așa fel încât să bea multă apă, mai ales în traseu dacă este caniculă și aer uscat… Nu lapte și nici ceai și mai ales nu cola sau alte sucuri. Pentru cursă pe biciclete pentru copii e bine să aibă cel puțin un bidon de apă, dacă nu cumva ar fi bine să investești chiar într-un rucsac ‘camelback’! Lipsa apei curate, proaspete, scade foarte mult randamentul la efort!
- Pune siguranța pe primul plan! NU te simți obligat/ă să îl/o îmbraci neapărat cu echipament specializat de ciclism! În România, se găsesc prea puține modele potrivite pentru talia copilului tău și s-ar putea să îl/o jeneze, dar să nu spună nimic. Copiii pe biciclete cu vârste între 6 și 12 ani nu au curajul/discernământul să spună că îi deranjează o cută sau o cusătură nelalocul ei. Ei cred că trebuie să rabde, nu au termen de comparație și chinul de pe traseu le va afecta timpul de concurs. Când vine vorba de biciclete pentru copii, ai grijă și la cască, și la mănușile de ciclism; acestea sunt foarte importante, mai ales în caz de căzături! Nici ochelarii de ciclism nu sunt de neglijat, deşi rareori am văzut ochelari de soare care să le stea comod și fix…
- Antrenamente ‚şmechere’. Antrenamentele pe biciclete la copii trebuie să fie reduse în intensitate, iar odihna este extrem de importantă!! Nu neglijaţi importanţa jocului, căci pentru un copil va fi destul de greu de acceptat o schemă de program cu antrenamente excesive… chiar dacă el consumă mult mai multă energie în timpul orelor de joacă. Încearcă să propui şedinţe de pedalat săptămânale, dar cu scurte „explozii” creative.
- Tehnica la copii. Atenție la tehnica de pedalare, dar și la modul în care copiii încalecă și descalecă bicicletele! Ei sunt tentați să pună piciorul jos foarte aproape de cadru la descălecarea bruscă de pe biciclete și se dezechilibrează, căzând. Asta se întâmplă și dacă le ridicați șaua prea sus… Lucraţi cu ei schimbarea vitezelor şi investiţi într-o bicicletă care oferă garanţie pentru astfel de utilizări! Poziţia normală a corpului este esenţială, cu coloana dreaptă şi elastică.
- NU uita: copiii pe biciclete trebuie să bea apă.
- Lucrează la tempo. Ai urmărit vreodată o cursă de copii pe biciclete organizată ad-hoc de ei pentru distracţie? Decolează la start ca un turbo-jet, după care spre mijlocul cursei se înmoaie şi la final îşi dau duhul. Este important pentru copiii pe biciclete să înţeleagă conceptul de temporizare. Te poţi ajuta în acest demers ducând copilul la un traseu mai vechi, unde să poţi exersa pe bune. Pedalează cu el un kilometru sau doi, arătându-i că pentru început se pedalează mai lent, în ritm constant, după care creşteţi gradual tempoul, urmând ca finalul să fie în sprint. Demonstrându-i ce importantă este temporizarea la cursele pe biciclete, îi arăţi copilului cum se poate bucura mai mult de competiţie.
- Menţine distracţia. Copiii pe biciclete opun rezistenţă de multe ori la structuri bine organizate şi la ‘coruri pe multe voci’. Dar totuşi le place joaca… Deci scopul nostru este să abordăm un sport riguros precum ciclismul într-un mod creativ şi să îl transformăm pe cât posibl într-un joc! Pe scurt:pedalează cu ei şi distrează-te!
- Nu uita că trebuie să facă încălzire înainte de concurs!
- Solicită ajutor specializat. Ştiu că este de dorit să stai cu propriul copil şi să îl antrenezi tu personal pentru cursele de biciclete pentru copii, mai ales că de mult ori nu ai timp nici măcar pentru tine şi atunci te gândeşti că împuşti doi iepuri (neantrenaţi) dintr-o lovitură J. Dar de mult ori se întâmplă ca propriul tău copil să refuze exact ceea ce tu îi propui spre binele lui/ei, tocmai din spirit de contradicţie cu părintele. Aşa că, dacă nu ai cum să rezolvi această mică problemă organizatorica pentru cursele de biciclete pentru copii, îl poţi da pe mâna noastră!
Aceste recomandări pentru cursele de biciclete pentru copii le-am alcătuit și cu sprijinul lui Sorin Boriceanu, antrenor de triatlon și de înot.
Premii de la BateȘaua:
Spre exemplu, sâmbătă, 5 septembrie 2015, în competiția Câmpina Open MTB – Race for Autism, s-au aliniat peste 600 de bicicliști la linia de start. Competitorii au fost de toate vârstele și din toate categoriile de abilități – cicliști profesioniști și amatori, iubitori de mountainbike sau de ciclism în natură. Asociaţia BateŞaua să Priceapă Iapa a oferit categoriilor de copii şi juniori (băieţi şi fete) atât accesorii de biciclete dar şi vouchere pentru excursiile şi taberele noastre din sezonul următor.
Noi, cei de la asociaţia BateŞaua, ne propunem să sprijinim pe cât mai mult posibil astfel de competiții sportive dedicate bicicletelor. Se vede treaba că avem în continuare de lucru cu țara noastră și cu tinerele noastre generații, căci dacă nu le acordăm atenție avem toți de pierdut. Așa că noi batem șaua cu folos, sperând să avem toți de câștigat în final, nu doar cei care vor trece primii linia de sosire!
Asociația BateȘaua să Priceapă Iapa are de aproximativ 5 ani și o țintă foarte concretă: introducerea culturii bicicletei în conștiințele copiilor și tinerilor prin cursuri de inițiere, prin organizarea de excursii ale Clubului Părinților Bicicliști, prin tabere de cicloturism. Și mai nou, prin sponsorizarea categoriilor de tineri participanți la competiții!
București, 10 septembrie
GeoBateȘaua / 0722736694
Preşedinte Asociaţia ‘Bate Şaua să Priceapă Iapa’
Vice-Preşedinte ‘Federaţia Bicicliştilor din România’
Instructor la ‘Școala BateȘaua’, arbitru national la ‘Federația Română de Ciclism’