Căutare:

Căutare:

Atitudine și Implicare Informații

Cu bicicleta la școală, copii / Bike to school, kids!

echipa BateSaua & Lexis
echipa BateSaua & Lexis

Start unei noi campanii „CU BICICLETA LA ȘCOALĂ” – un program educativ-informativ derulat de Asociația BateȘaua în parteneriat cu Lexis Scoli de Limbi Straine, cu sprijinul BateSaua – Centru de Inchiriere Biciclete / Bike Rent Centre. Recomandăm tinerilor să folosească bicicleta. Recomandăm modele de bune practici din Marea Britanie, prin colaborarea noastră tradițională cu organizația britanică Sustrans!

Bike to schools, kids!!!

La sfârșitul lunii octombrie, în timpul vacanței celor mici, am prins momentul ideal când aceștia erau în parcurile capitalei… la plimbare și la joacă împreună cu părinții și bunicii. Astfel am avut ocazia perfectă de a întâlni ambele “grupuri țintă” la un loc: beneficiarii (tinerii) și “decizionalii / factorii de decizie (părinții).

Bike2School program educativ
Bike2School program educativ

Veloruția începe din școală! Acesta este sloganul care sta la baza activitatilor desfasurate de Asociatia Bate Șaua Să Priceapă Iapa. Intr-o incercare de a stopa cursa inarmarii cu bolizi si cai putere, Asociatia incearca de 10 ani incoace sa transmita microbul Velo celor tineri.
Prin programe educative ca “Tânărul Veloruționar”, “Cu bicicleta la școală” si “Veloruția în școli” desfasurate in Bucuresti, s-a urmarit informarea elevilor si studentilor, dar si a profesorilor si parintilor lor cu privire la folosirea bicicletei. Totodata, s-a incercat convingerea celor cu putere de decizie sa asigure conditii de siguranta si confort tinerilor care au decis sa pedaleze pana la scoala.

Bike2School in parcul Circului Bucuresti
Bike2School in parcul Circului Bucuresti

Strategia de baza a Asociatiei BateȘaua se bazeaza in primul rand pe incurajarea ‘tinerilor veloruționari’, care nu au inca obsesia automobilului, nici grija statutului social. In perioada copilariei si adolescentei, tinerii sunt foarte activi, dornici sa faca miscare, nu au temeri exagerate si nici impresii eronate despre “riscurile” utilizarii bicicletei. Mai mult decat atat, este clar ca daca un copil isi doreste sa pedaleze, mai devreme sau mai tarziu parintii vor pedala alaturi de copil. Un alt motiv pentru care Asociatia cauta sa aloce resurse semnificative pentru educarea, informarea sau instruirea tinerilor este nevoia lor de a face miscare, in conditiile in care ministerul, inspectoratul, directorii, profesorii, invatatorii si parintii nu trateaza acest lucru cu importanta cuvenita.
Prin educare in scopul introducerii bicicletei ca mijloc alternativ de deplasare, ecologic si durabil in randul tinerilor si parintilor, „veloruționarii” isi propun sa diminueze evolutia ascendenta a aglomerarii auto din Bucuresti, cu preponderenta in jurul unitatilor de invatamant.

Bike2School LEXIS team
Bike2School LEXIS team

Din 2008 pana in prezent, echipa BateȘaua a bifat destul de multe succese, din care putem aminti: cele 50 de scoli, 15 licee si 10 facultati in care s-au facut prezentari cu tema Cultura bicicletei in lume; cele peste 25.000 de semnaturi pe o solicitare oficiala prin care tinerii bucuresteni cer autoritatilor locale conditii de siguranta si confort in vederea deplasarii cu bicicleta la scoala; cele 25 scoli si licee carora li s-au donat biciclete, echipamente si rastele de biciclete; 250 de biciclete donate elevilor, ca material didactic; peste 2000 de premii si cadouri oferite prin bunavointa sponsorilor programului (manusi de bicicleta, benzi reflectorizante, veste reflectorizante, sepci, tricouri, pelerine de ploaie) si multe altele.

Poze_Lexis_Parc2_25 Bike2School 8

Bike2School LEXIS in Parcul Tineretului
Bike2School LEXIS in Parcul Tineretului

Bike2School 10 Bike2School 11 Poze_Lexis_Parc2_23

De asemenea, oricine poate deveni membru al Asociatiei BateȘaua. Orice tanar voluntar sau adult cu spirit de initiativa va gasi colegi sau prieteni dornici sa se implice, oameni maturi cu experienta, parinti sau bunici cu care sa poata colabora. Asociatia isi doreste printre membrii sai din ce in ce mai multi biciclisti lipsiti de prejudecati si de teama ca vor fi dati la o parte de pe strazi.

În zilele frumoase de la sfîrșitul toamnei, cu echipa de tineri voluntari LEXIS – Școli de Limbi Străine am parcurs zilnic cu bicicleta aleile parcurilor Circului, Floreasca, Herăstrău și Tineretului, recomandând beneficiile utilizării bicicletei dând exemplu concret pedalând pe bicicletele Centrului de Închiriere BateȘaua. Am distribuit și materiale informativ-educative cu privire la drepturile și obligațiile celor care utilizează bicicleta în traficul urban. Și știți ceva? Am vorbit chiar și în limba engleză sau franceză!

Felicitări LEXIS – Școli de Limbi Străine pentru atitudinea proactivă și pentru implicarea în demersul nostru!

PS: Știți să spuneți bicicletă în limba engleză? Nu e greu… Dar în limbile franceză, germană ? În cazul în care sunteți interesați/te, puteți contacta școlile Lexis Floreasca, Lexis Cașin sau orice altă școală LEXIS din București sau din țară!!!

Pe aceeași temă

Înscrie-te la activitățile Bate Șaua

Completează formularul de mai jos si rezervă unul sau mai multe locuri! Câmpurile marcate * sunt obligatorii.