Căutare:

Căutare:

Atitudine și Implicare

Românii interzic copiiilor să meargă cu bicicleta?!

 

VELORUȚIA începe în școli / în 2008
VELORUȚIA începe în școli în 2008

Radu Mititean, Președintele Federației Bicicliștilor din România, a avut o idee inspirată astăzi cu ocazia Zilei Universale a Drepturilor Copilului: să publicăm câteva considerații menite a trage (din nou) un semnal de alarmă cu privire la situația incredibilă de la noi din țară privind interzicerea (prin lege!) a liberului acces al copiiilor cu bicicleta pe drumurile publice.

Iată care este ‘circumstanța agravantă’ a problemei cu care ne confruntăm fără ca mulți dintre voi să vă dați seama, dar și contextul în care vrem să proiectăm mesajul nostru de acum:

20 Noiembrie este marcata in multe tari ca Ziua Universala a Drepturilor Copilului, pe baza proclamatiei Adunarii Generale ONU din 1954, si a faptului ca in 20 noiembrie 1959, ONU a adoptat Declaratia Drepturilor Copilului, iar in 20 noiembrie 1989 s-a semnat Conventia Drepturilor Copilului, ratificata si de Romania dar inca incomplet respectata. Nu este de fapt o zi ce trebuie sarbatorita, ci o zi de constientizare a problemelor legate de respectarea drepturilor copilului.

 

Stop aglomerării auto Liber la biciclete pentru copii!
Stop aglomerării auto Liber la biciclete pentru copii!

Iată ce ne-a comunicat Dl. Mititean: “Romania din pacate are cea mai mare rata de mortalitate infantila din UE si avem rate inacceptabile de subnutritie si acces deficitar la asistenta medicala si educatie pentru un stat care se pretinde mediu dezvoltat, dar avem deja o prezenta semnificativa si in crestere rapida a tarelor societatilor ‘dezvoltate’. Astfel, orasele Romaniei au tot mai multi copii supraponderali, chiar obezi, invatati cu fast-food, dulciuri si sucuri artificiale, cu statul la televizor sau jocul pe calculator, cu mersul la scoala cu ‘mama-taxi’ si cu petrecerea weekend-ului la mall sau in cel mai bun caz la grătar cu parintii, o mobilitate activa si exercitiul fizic regulat tinzand sa devina exceptia, cu tot lantul de consecinte negative medicale si sociale, dar semnalele de alarma se trag rar si raman neobservate de marea masa a publicului si ignorate de factorii decizionali.

 

Evenimente pro bicicletă pentru educatia copiiilor
Evenimente pro bicicletă pentru educatia copiiilor

Politicile publice si legislatia insa, in loc sa combata fenomenul sedentarismului, il favorizeaza. Numarul de ore de educatie fizica este foarte redus in curricula scolara, scutirile medicale abuzive pentru orele de sport au atins un procent alarmant, taberele si excursiile scolare in natura, pe jos sau pe bicicleta, au devenit aproape imposibile din cauza conditionarilor aberante introduse sub pretextul ‘asigurarii sigurantei’ elevilor, sportul scolar si universitar este in declin, cultura automobilului infesteaza nestingherita tanara generatie iar sistemul educational nu incurajeaza deplasarea la si de la scoala pe jos sau cu bicicleta, ba dimpotriva, politicile si regulamentele scolare au ajuns indirect sa impuna fenomenul de ‘mama-taxi’ al adusului elevilor cu autoturismul de catre parinti pana in fata scolii sau chiar pana in curtea scolii!!!”

 

GeoBateȘaua si partenerii
GeoBateȘaua si partenerii din poliție pro-bicicletă

Asociația BATE ȘAUA SĂ PRICEAPĂ IAPA a derulat timp de 7 ani consecutivi, în intervalul 2008 – 2014, ample programe educative prin care încercam să demonstrăm în fața copiiilor, educatorilor și părinților, care sunt beneficiile utilizării bicicletei pentru deplasarea către și de la școală. Chiar dacă în activitățile noastre am avut parteneri chiar membrii Biroul Educație Rutieră din cadrul Brigăzii Rutiere a Capitalei, foarte cooperanți la nivel executiv, rezultatele extrem de pozitive ale campaniilor ‘Cu bicicleta la școală, ‚Veloruția în Școli’ si ‚Tânărul Veloruționar’ nu au reușit să producă efectele majore la nivel decizional în vederea unei modificări legislative așa cum ne-am dorit…

 

Solicitare oficiala adresata de tineri autoritatilor
Solicitare oficiala adresata de tineri autoritatilor

De-a lungul unor campanii intensive desfășurate între anii 2008 – 2010, am strâns cca. 25.000 de semnături de la tinerii elevi, liceeni și studenți, prin care solicitam condițiile necesare pentru deplasarea tinerilor în siguranță și confort cu bicicleta la școală… și implicit realizarea unei infrastructuri propice utilizării bicicletei de către aceștia. Semnăturile au fost depuse la autoritățile competente, rezultatele campaniilor au fost comunicate factorilor de decizie și publicului larg, dar… nimic concret până acum!

Iată ce declară R. Mititean:
“Autoritatile publice nu doar ca nu actioneaza semnificativ in directie pozitiva, dar au mai si dat mobilitatii copiilor o lovitura cumplita in urma cu 12 ani, introducand in legislatia rutiera, sub pretextul protejarii lor de accidente, aberatia – unica la nivel european – de interdictie cvasitotala pentru copii a mersului cu bicicleta sub varsta de 14 ani, ceea ce evident reduce masiv sansele sa devina biciclisti dupa aceasta varsta.

Astfel, art.70 alin.(2) din OUG 195 / 2002 privind circulatia pe drumurile publice prevede ca ‘pentru a conduce o bicicleta pe drumurile publice, conducatorul acesteia trebuie sa aiba varsta de cel putin 14 ani’, definitia legala a drumului public fiind ‘orice cale de comunicatie terestra, cu exceptia cailor ferate, special amenajata pentru traficul pietonal sau rutier, deschisa circulatiei publice’ – deci orice categorie de sosea, strada, ulita, drum de tara, alee, trotuar. Nu s-a prevazut nicio exceptie de genul admiterii macar pe pistele de biciclete, pe strazi cu trafic motorizat redus sau in cazul insotirii de catre un adult…

BateȘaua practică o educatie pro velo in colaborare cu scoala si politia
BateȘaua practică o educatie pro velo in colaborare cu scoala si politia

Aceasta interdictie, chiar daca in practica este pusa in aplicare neuniform pentru ca si politistii rutieri cam accepta in sinea lor ca este o aberatie, descurajeaza totusi puternic si expune unui risc juridic inacceptabil parintii si cadrele didactice, unitatile de invatamant si ONG de profil, facand practic ilegal mersul cu bicicleta la scoala sau in excursie, chiar mersul pe bicicleta in general in afara unor evenimente special organizate si protejate de Politie sau a curtii proprii sau a scolii sau a unor drumuri de exploatare inchise circulatiei publice….

Pana in 2002, legislatia rutiera era oricum nejustificat de restrictiva, prevazand ca persoanele sub 14 ani nu au voie sa circule cu bicicleta pe drumurile cu trafic intens, fara sa prevada exceptii, de exemplu cazul insotirii de catre persoane majore sau cazul ciclistilor de performanta in antrenament.

Întâlnirile BateȘaua cu profesorii și directorii
Întâlnirile BateȘaua cu profesorii și directorii

In 2002, Guvernul, sfidand Parlamentul care avea in faza finala de dezbatere proiectul unui nou Cod Rutier care a fost dezbatut ani de zile si la care a contribuit cu amendamente si Clubul de Ciclotrism „Napoca” si alte ONG-uri din coalitia ProVelo, a emis in pragul sarbatorilor de iarna o noua legislatie de profil, prin OUG 195 / 2002 privind circulatia pe drumurile publice, care prevedea la art.20 alin.(2) ca „Persoanele care nu au implinit varsta de 14 ani pot conduce biciclete numai pe drumurile special amenajate si semnalizate corespunzator de catre administratorul drumului respectiv”, drumuri care nu existau si nici nu s-au realizat si deci exceptia a ramas doar teoretica.

La originea acestui abuz a stat Politia Rutiera, care a redactat proiectul, insusit de Inspectoratul General al Politiei si preluat de Ministerul de Interne ca initiator al acestei nefericite Ordonante de urgenta, ignorandu-se cererile ONG-urilor de biciclisti si bunele practici pe plan international.

 

Parlamentul din pacate nu a ramas mai prejos, si cu ocazia dezbaterii acestui OUG, in loc sa elimine aberatia, a agravat-o prin Legea 49 / 2006 privind aprobarea OUG 195 / 2002, inlocuind acea interdictie care avea o minima exceptie macar teoretica, cu actuala interdictie cvasitotala anterior citata regasita la art.70 alin.(2) din OUG 195 / 2002 republicata, si care nu cunoaste exceptii, si nici nu permite practic instituirea de exceptii prin Regulamentul de aplicare al OUG 195 / 2002 care e aprobat prin Hotarare a Guvernului. Astfel, Parlamentul a devenit coautor la acest atentat la sanatatea publica a tinerei generatii, explicabil dealtfel si prin faptul ca in cvasitotalitate, si parlamentarii, ca multe alte categorii de demnitari si inalti functionari publici, cand nu sunt „indoor” intr-o cladire, par sa vada, metaforic vorbind, lumea inconjuratoare numai prin parbrizul autoturismului.”

Materiale BateSaua educative distribuite in Scoli
Materiale BateSaua educative distribuite in Scoli

În campaniile asociației BATE ȘAUA SĂ PRICEAPĂ IAPA având ca benficiari tinerii, am reușit să donăm biciclete și rastele pentru parcarea lor, la nu mai puțin de 25 de școli și licee bucureștene, în scop utilitar și didactic. Din păcate, acestea stau parcate în prezent în incinta școlilor și sunt cel mult utilizate dpdv didactic în curtea școlii!

Ne-modificarea legislației în mod favorabil copiiilor sub 14 ani blochează practic orice inițiativă a părinților sau profesorilor de a-și încuraja copiii să pedaleze…

NU trebuie să considerați că ne-am propus să expunem copiii împingându-i în stradă pe biciclete de la vârste fragede. Ne referim la copii cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani, deoarece în restul lumii, copiii dau examen uneori de condus bicicleta la 12 ani! Ei sunt deja capabili să respecte reguli și să fie atenți, dar problema majoră în România este că nici adulții nu respectă regulile.
Cu alte cuvinte, realitatea actuală este că LE SE PERMITE ADULȚILOR SĂ ÎNCALCE GRAV REGULILE ȘI LI SE INTERZICE TOTAL TINERILOR SĂ CIRCULE LIBER PE STRĂZI.

Iar noi dorim să schimbăm această realitate, chiar cu sprijinul vostru!

Revin la declarația Președintelui FBR, Radu Mititean:

Statele dezvoltate au declarat ca supraponderalitatea si sedentarismul sunt principalul pericol de sanatate publica pentru copii si adolescenti si ca, in acest context, practicarea de sporturi de anduranta si promovarea mersului pe jos si cu bicicleta, atat in scop sportiv si turistic cat si – sau mai ales – utilitar, trebuie sa fie o prioritate. Programe masive atat guvernamentale cat si neguvernamentale de tip „cycling to school” sunt in plina expansiune, scolile si autoritatile locale se preocupa de crearea de infrastructuri si facilitati dar si de incurajare activa a elevilor sa vina la scoala pe bicicleta, dar si sa circule mai mult in timpul liber pe bicicleta si in completare pe jos si cu transportul public si cat mai putin cu autoturismul.

Pe cand in Romania constatam ca incurajarea unei mobilitati active si durabile pentru copii ramane cel mult in stadiul declarativ.

Ar trebui ca 20 Noiembrie, la fel ca 1 Iunie, sa nu fie festiviste, ci sa devina, pentru adulti si oficialitati, o zi in principal de dezbatere si actiune in favoarea drepturilor si intereselor copilului, inclusiv cu privire la un stil de viata sanatos prin cat mai multa miscare fizica si mobilitate activa. In acest cadru, ar trebui eliminate urgent interdictiile aberante din legislatia rutiera privind circulatia copiilor pe bicicleta si dezvoltate programe care sa invete toti elevii sa circule cu bicicleta, ca o deprindere elementara de viata moderna, si sa ii incurajeze pe cat mai multi sa utilizeze bicicleta nu doar ocazional in scop sportiv, turistic si recreativ, ci si cotidian, in scop utilitar, inclusiv pentru venitul la scoala.

Lipsa totala de informare si experienta a sistemului public de invatamant in acest domeniu poate fi compensata in buna masura de expertiza detinuta de organizatiile de biciclisti, dezvoltata de-a lungul deceniilor in multe state occidentale, si de care pot beneficia chiar gratuit si scolile din Romania, iar in materie legislativa, nu trebuie „reinventata roata” ci doar aliniata si desueta legislatie rutiera romana la bunele practici internationale.

***

Bike2School LEXIS team
Bike2School LEXIS team

Asociația BATE ȘAUA SĂ PRICEAPĂ IAPA si alte organizatii de profil, multe reunite sub egida Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR) afiliata la Federatia Europeana a Biciclistilor (ECF) si in Coalitia PRO VELO, asa cum a rezultat si la recenta conferinta nationala „PRO VELO XI” desfasurata la Brasov in 14-16.11.2014, isi ofera in continuare sprijinul metodologic si informational atat Guvernului si Parlamentului si altor autoritati, de exemplu pentru amendarea legislatiei rutiere in sensul eliminarii caracterul ei antibiciclistic si opus mobilitatii durabile, precum si sistemului educational si autoritatilor locale pentru dezvoltarea de programe si facilitati pentru incurajarea efectiva a copiilor sa se deplaseze cat mai mult pe jos si cu bicicleta si cat mai putin cu mijloace motorizate, ca o contributie necesara si importanta la o imbunatatire a starii mediului si mai ales a starii de sanatate a generatiilor viitoare.

GeoBateȘaua – Vice-Președinte Federația Bicicliștilor din România
București, 20 noiembrie 2014

geobatesaua@batesaua.ro / 0722.736694

Pe aceeași temă

Înscrie-te la activitățile Bate Șaua

Completează formularul de mai jos si rezervă unul sau mai multe locuri! Câmpurile marcate * sunt obligatorii.